Глобальні оголошення!

Вишиванка в школі - як символ патріотизму

Модератори: TaniaPicaSSo, mavpusya, Ulkanet

Re: Вишиванка в школі

Повідомлення taranjka » 15 вересня 2016, 19:03

Радмила написав:Я не можу говорити за сам Схід, я там не була. Але те про що я пишу це Херсонщина і Дніпропетроащина, Миколаів.

моя тітка в 80-х жила в Миколаєві, потім в Старокостянтинівці - українських шкіл там не було, українською ніхто не розмовляв. Коли в 90-х повернулися сюди, її діти мови взагалі не знали
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення Dolorosa » 15 вересня 2016, 19:53

Радмила написав: І що лише завдяки криівкам збереглась Украіна.
Не знаю, там де моі батьки жили, вона нікуди і не дівалась. Були школи украінські, російського навіть класу не було. Бкди еонцерти, свята тематичні, так був національний одяг. І навіть церква працювала і молодих вінчала. І не потаємно, а всі могли прийти. Не було ніякоі проблеми. Все жило, розвивалось. Бібліотека, велечезний будинок культури з гуртками для дітей, кінотеатр. Всі вивіски в магазинах укравнською
Може тому, не має потреби до тих зовнішніх атрибутів, бо ніхто не забороняв. Люди чітко знали хто вони.

Радмила, по-перше, лишіть в спокої криївки, якщо вас то не зачепило, моя прабабка відсиділа 10 років у Воркуті, не видавши нікого, а 4-х синів і чоловіка її якраз в криївках бовбивали, жорстоко повбивали і тіла паплюжили, все тільки тому, що вони були за україну без німців, москалів, комуни.. А у вас криївка як лайка - відсиджувались в криївках, майте повагу, я ж не кажу, що можливо вашим землякам в ті ж часи було так класно, що було пофіг, під ким.
По-друге, я так розумію, ви берете коротенький зріз історії, доступний вашій памяті - якраз тоді будували комунізм, а впридачу клуби і тд. Церква за союзу залишалась тільки православна, католицька була підпільна, костьоли переорганізували під склади і загони для худоби. Мої спогади з дитинства - в прадіда у великій хаті (хто має поняття про село, зрозуміє) зберігалось величезне оздоблене церковне євангеліє, і ще якісь священничі речі, не просто зберігались, а ховались ті речі, щоб не розграбували комуністи, коли церкву закривали.
От таке. А ви кажете вивіски, при чому тут вивіски, не про те йдеться, сумно..
Зображення
Зображення
Dolorosa Офлайн

Впевнено спілкуюся

Дякував (ла): 152 раз.
Подякували: 135 раз.

Повідомлення Радмила » 15 вересня 2016, 21:25

vikilandi написав:Саме в селі найбільше було підпілля, самвидаву, криївок, там зберігались традиції й мова..

Якщо Ви ще не зрозуміли, то вважати, що традиція і мова збереглись завдяки вище названому, (лишу вже в спокої, раз Вам то неприємно), то трохи занадто. Територія України доволі велика, і в кожному регіоні свої були традиції. І вони там збереглися, завдяки тим людям, які власне, і проживали на конкретній території.

Щодо класно. Так і тут же було геть не зле. Якщо не рахувати тої частини населення, що чинала опір і через те постраждала, то можна сказати, що і Західна Україна набула свого розквіту, саме за Радянського союзу.
А щоб не бути голослівною, ось сторінки із підручника історія Тернополя 5 клас. До речі на першій сторінці привітання , від шановного пана мера.
Зображення
Чітко читаємо про злидні, хвороби та еміграцію на початку 20 століття. І кількість жителів 30. тис

А далі, що ж далі? Зростання населення до 200 тис, побудова великих підприємст, шкіл, інфраструктури, культурних об'єктів.
Зображення

Зображення
То як бачимо розвиток і розбудова торкнулись усіх регіонів України і західних областей також.

Власне тема була не про те. Тема була про те, що міряти патріотизм по вдяганню вишиванки, безглуздо. І бажання вчити як інших жити і що всі повині однаково вдягатись, молитись і. т.д. взагалі недопустимо в демократичній державі, як ми вже туди прямуємо.
Я ж не казала Вам, що не носіть, бо мені так не подобається. Я сказала, що мені не подобається, що в деяких школах це вимагається в примусовому порядку.
Зображення
Зображення
Щастя є
Радмила Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 3
випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 1321 раз.
Подякували: 1747 раз.
Діти: Старша донечка Менша донечка

Повідомлення taranjka » 15 вересня 2016, 21:36

Радмила написав:Якщо не рахувати тої частини населення, що чинала опір і через те постраждала, то можна сказати, що і Західна Україна набула свого розквіту, саме за Радянського союзу.

гм, а чому вони чинили опір? думаєш просто одяг не сподобався?
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
taranjka Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)

Повідомлення Радмила » 15 вересня 2016, 21:43

Думаю, що в них були свої на то причини, і часто особистого характеру.
Зображення
Зображення
Щастя є
Радмила Офлайн

Почуваюся, як вдома

випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)

Повідомлення taranjka » 15 вересня 2016, 21:47

тобто спротив проти радянської влади до і після війни - це комусь щось не вгодили? :crazy: оті ешалони, які відправлялися і знищувалися - це їхні особисті проблеми?
Зображення
taranjka Офлайн

Я тут живу

Повідомлення Радмила » 15 вересня 2016, 21:59

Тобто якщо людина, щось робить, то має усвідомлювати, що її дія буде мати наслідок. Ті хто усвідомив, виїхав в еміграцію чи припинив діяльність. Життя таке. Будь-яка влада, в будь-якій країні, в будь-які час знищує тих, хто загрожує її безпеці. "Хто не з нами той проти нас". За тисячі років нічого не змінилося.
Зображення
Зображення
Щастя є
Радмила Офлайн

Почуваюся, як вдома

Повідомлення гра з вогнем » 15 вересня 2016, 22:01

Радмила написав:Власне тема була не про те. Тема була про те, що міряти патріотизм по вдяганню вишиванки, безглуздо.

Тема, власне, геть про інше, ото ж перекрутили :crazy:
Хто і чим міряє патріотизм мене не цікавить,
мене значно більше цікавить становлення та виховання патріотизму на основі зовнішніх образів, стимулів, одним з яких є вишванка.

Тема про те, що національний одяг допомагає формувати шанобливе ставлення до своєї країни, власне заперечувати таку його функцію і є безглуздям.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 3057 раз.
Подякували: 4232 раз.

Повідомлення Радмила » 15 вересня 2016, 22:09

Я залишаюсь, при своїй думці. Що зовнішні атрибути не мають жодного відношення до формування патріотизму та шанобливого ставлення до своєї країни. Як приклад маємо багато людей, які носять але від цього ні патріотами не стали, ні країну сильно не шанують.
Можуть вдіти і вишиванку, і шаравари, чи то інші атрибути українського одягу, але від того в душі багато не прибуде. Це моя думка і я її не змінила.
Зображення
Зображення
Щастя є
Радмила Офлайн

Почуваюся, як вдома

Повідомлення erinaceus » 15 вересня 2016, 22:12

Радмила написав: А вся інша частина України в криївках не сиділа

Та чого ж. А як же центральна Україна, та сама Черкащина? Там зародився не один національно-визвольний рух, починаючи від Коліївщини і закінчуючи партизанськими загонами 1920-х рр., які хоч і роздріблені, але вели активну діяльність проти більшовиків аж до 1950-х. І УГА, і армія Директорії разом боролися проти окупанта, хоч і не завжди на 100% поділяли погляди один одного. Але їх спільний вклад в боротьбу єдиного народу - безумовно неоціненний.
Зображення

Зображення

"У кожного своя пустеля і свої міражі." - Ліна Костенко
erinaceus Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 2
випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 2191 раз.
Подякували: 1479 раз.
Діти: Хлопчик-горобчик
Дівчинка-квіточка

Поперед.Далі

Повернутись до Школярі (від 6 до 17)

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 10 гостей