mari » 17 вересня 2010, 00:29
Знайдіть час для того, щоб бачити
Всі ми чули вислів: "Зупиніться і вдихніть запах троянд". Але чи часто в нашому бурхливому житті ми знаходимо час для того, щоб звернути увагу на світ навколо себе? Ми настільки поглинуті нашими діловими планами, думками про кар'єру, дорожній рух чи про життя взагалі, що не помічаємо навколо себе людей.
Я не менше за інших страждаю цим недоліком, відключаючись подібним чином від будь-яких зовнішніх впливів, особливо за кермом по переповнених транспортом вулицях Каліфорнії. Проте не так давно мені довелося стати свідком однієї події, яка показала мені, чого я позбавляюсь, замкнувшись у своєму тісному маленькому світі.
Я прямував на ділову зустріч і, як зазвичай, прикидав у думці, що саме мені слід сказати. Так я під'їхав до дуже жвавому перехресті, де світлофор тільки що переключився на червоне світло. "Добре, - подумав я, - мабуть, проскочу наступного разу на зелений, якщо тільки зумію випередити інших".
Мої думки і автомобіль працювали на автопілоті, готові в будь-який момент зірватися з місця, як раптом незабутнє видовище змусило мене вийти з трансу. Молода подружня пара, обидвоє сліпі, йшли рука об руку на цього жвавому перехресті, між тим як повз них по всіх напрямках їхали машини. Чоловік тримав за руку маленького хлопчика, а жінка притискала до грудей немовля, явно носячи під серцем ще одну дитину. Обидвоє тримали у витягнутих руках білі тростини, намацуючи покажчики, які могли б допомогти їм перейти через дорогу.
Спочатку я був зворушений. Ці люди зуміли подолати те, що я вважав одним з найстрашніших фізичних недоліків, - сліпоту. "До чого ж, напевно, важко бути незрячим!" - Подумав я. Проте мої роздуми зараз перервалися, змінившись жахом, коли я помітив, що пара, замість того щоб йти по пішохідному переходу, відхилилася по діагоналі, прямуючи в саму гущу транспорту. Я серйозно побоювався за них, оскільки не був упевнений в тому, чи зрозуміли інші водії, що відбувається.
Поки я спостерігав за ними з переднього ряду автомобілів (звідки мені все було видно як на долоні), на моїх очах сталося справжнє диво. Всі машини, що рухалися у всіх напрямках, одночасно зупинилися. Я не чув ні виску гальм, ні звуку клаксонів. Ніхто навіть не заволав: "Геть з дороги!" Все несподівано завмерло. Здавалося, ніби час на мить перервав свій хід для однієї цієї сім'ї.
Вражений, я окинув поглядом найближчі до мене автомобілі, щоб переконатися в тому, що всі ми бачимо одне й те саме. Увага інших також була прикута до сліпий парі. Несподівано водій машини праворуч від мене вирішив діяти. Висунувши голову з вікна автомобіля, він голосно закричав: "Правіше! Правіше!" Інші люди пішли його прикладу, повторюючи в один голос: "Правіше! Правіше!"
Навіть не подумавши відскочити вбік, пара змінила напрям відповідно до їх вказівок. Покладаючись на свої білі тростини і вигуки стурбованих городян, вони благополучно перебралися на інший бік вулиці. Коли вони досягли краю тротуару, одна річ вразила мене до глибини душі - вони як і раніше йшли рука об руку.
Я був спантеличений безпристрасним виразом на їхніх обличчях і прийшов до висновку, що вони навряд чи мали уявлення про те, що насправді відбувалося навколо них. Тим не менше я відразу відчув зітхання полегшення, що вирвалися з грудей кожного з зупинилися на перехресті.
Поки я дивився на машини поруч зі мною, водій праворуч, хапаючи губами повітря, насилу промовив: "Ну і ну! Ви це бачили?" "Очам своїм не вірю!" - Озвався водій ліворуч. Схоже, всі ми були глибоко схвильовані сценою, свідками якої щойно стали. Людські істоти на якусь мить перевершили самих себе, щоб допомогти чотирьом нужденним людям.
Згодом я не раз згадував про цю історію і витягнув з неї кілька важливих уроків.
Перший з них: знайдіть час, щоб озирнутися на всі боки і по-справжньому побачити те, що відбувається у вас на очах. Робіть так і тоді ви зрозумієте, що цей момент - все, що у вас є, і, що ще більш важливо, цей момент - єдина можливість для вас змінити хід свого життя.
Другий урок, який я засвоїв, полягає в тому, що цілі, які ми ставимо перед собою, можуть бути досягнуті завдяки вірі у власні сили і довірі до інших людей, навіть незважаючи на, здавалося б, нездоланні перешкоди.
Мета сліпий пари полягала в тому, щоб неушкодженими перейти через дорогу. Перешкодою ж служили вісім рядів автомобілів, націлених прямо на них. І тим не менше вони без страху і сумнівів йшли вперед, поки не досягли тротуару на протилежному боці.
Ми теж можемо сміливо рухатися вперед до своєї мети, не звертаючи уваги на перешкоди, що стоять у нас на шляху. Все, що від нас вимагається, - це довіряти власній інтуїції і приймати допомогу інших людей, які можуть мати більш глибоке баченням того, що відбувається.
І нарешті, я став по-справжньому цінувати свій дар зору, який до цих пір дуже часто сприймав як належне.
Ви коли-небудь замислювалися про те, що означає жити без очей? Тільки уявіть собі на мить, що вам доводиться перетинати вулицю з великим рухом, будучи абсолютно сліпим. Як часто ми забуваємо про прості, але разом з тим безцінні дари, якими ми наділені!
Коли я покинув то жваве перехрестя, у мене було більше розуміння життя і співчуття до інших людей, ніж коли я прибув туди. З тих пір я прийняв рішення бачити світ таким, який він є, і кожен день, роз'їжджаючи по справах, дякую Богові за дані мені здібності.
ЗРОБІТЬ собі одну люб'язність: сповільніть крок і дайте собі час, щоб по-справжньому побачити дійсність. Скористайтеся моментом і зверніть увагу на те, що відбувається навколо вас прямо зараз, на цьому самому місці. Інакше ви можете пропустити щось чудове.
Автор: Джеффрі Майкл Томас
Якщо говорити між нами,То все починається з мами.І казочка перша у світі,І сонячна подорож в літо. Найперші легенькі сніжинки. І сяюче диво - ялинка.Від мами - і літери,Й слово,І зроблена разом обнова.Якщо говорити між нами,То все починається з мами.