Глобальні оголошення!

Мовне питання

Модератори: TaniaPicaSSo, taranjka

Re: Мовне питання.

Повідомлення мешканка » 23 вересня 2010, 14:56

гратись з іншомовними дітьми-звісно дозволяю. Виправляю русизми ЗАВЖДИ, бо вважаю, що мову слід "фільтрувати".
мешканка Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 4
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1)
Дякував (ла): 2726 раз.
Подякували: 2986 раз.
Діти: Дві донечки і маленький хлопчик!

Повідомлення Перлинка » 01 жовтня 2010, 19:08

Колись, робили опитування по Тернополю, ходили кореспонденти і видавали себе за рускомовних туристів, питали щось в перехожиш і практично кожен відповідав їм російською... Цікаво, в тій самі Москві, нам хтось відповість на українській?... Якщо ми самі не вважаєм за потрібне пропагувати нашу мову та триматись її-то хто це зробить за нас?

мешканка
Пробач,але вважаю що це дурний експеримент.Якщо мене запитають російською,я відповім російською,якщо французською- відповім французською і т.д Тернополяни просто ввічливі люди і робили все вірно,а не прогинались перед російськомовними як це тлумачиться.Ніхто не може гарантувати,що той перехожий ,якому потрібна допомога дійсно не приїхав з Росіі,і можливу йому дійсно відразу буде важко зрозуміти відповідь українською.А те що росіянин в Росії не відповість мені українською,то це мінус лише йому,бо я знаю його мову,а він мою ні.Я 12 років тому також переїхала до міста ,де тоді вважалось що українською розмовляли лише "бики".На мою мову всі дуже чутливо реагували.В Україні не важливо в якому куточку,Києві,Донецьку,Миколаєві чи Криму я розмовляю українською,бо мені так зручно,бо в цій країні мою мову мають розуміти,але якщо я бачу що не розуміють,то не мордую людей та себе,а переходжу на зрозумілу їм мову,якщо нею володію.
І взагалі мовні проблеми для мене не проблеми.Я не націоналістка.Я за мир у всьому світі.Я не піду ,і не відправлю нікого зі своїх рідних помирати ні за мову ні за незалежність.Тому що проти будь-якої війни та агресії.І згідна говорити будь-якою мовою,якщо мені створять хороші умови для існування ,з повагою до мене як до людини незалежно від кольору моєї шкіри,національності чи віросповідання.
«Спасай взятых на смерть, и неужели откажешься от обреченных на убиение? Скажешь ли: "вот, мы не знали этого"? А Испытующий сердца разве не знает? Наблюдающий над душею твоею знает это, и воздаст человеку по делам его». (Притч.24:11-12)
Перлинка Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
гостренький язичок (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 3766 раз.
Подякували: 4017 раз.

Повідомлення мешканка » 01 жовтня 2010, 21:17

Не можу сказати, що я згідна з вашою думкою. Особисто для мене національність має "життєве значення". Нажаль, більшість нашого народу "національні мерці", якщо можна так висловитись...люди, яким все одно, аби було добре. Не хочу нікого ображати, але ми самі винні у тій ситуації, яка склалась. Якщо ми самі не поважаємо власну мову, не відстоюємо її, не любимо і не вважаємо "рідною" та "найкращою" то ніхто і ніколи цього робити не буде.
Свого часу я мала досвід життя в Іспанії. Мене дуже сильно вразив той народ, їх національна свідомість...їх гідність. Вони, хоча й коріння толкового не мають і культури, як такої (свого роду "вінегрет" з різноманітних культур)зате їх національна свідомість настільки сильна, що, часом, вражає...вони переконані, що, якщо туристи їдуть відпочивати до них, то мають намагатись зрозуміти саме їх мову...тому рідко в якому готелі буде двомовний персонал. Саме через те іспанську тепер розуміє "пів світу" і, практично, всі США, до яких іспанська мова приїхала, як мова "емігрантів".
Можливо, багато хто зі мною не погодиться, але вважаю, що в сучасному світі, така річ, як "лояльність" веде до "знецінення" і до "гноблення" сильніших над слабшими. В сучасному світі, якщо ти намагаєшся бути з кимось "лояльним", тобто, "не образити його гідність" то ця людина, потім, "сідає тобі на голову" і "диктує власні умови". Бачимо яскравий приклад з емігрантами арабами по цілому світі, які так добиваються свого, що весь світ їх боїться, будують мечеті, вимагають обов'язкове вивчення "Корану" в школах Європи і т.д. і з турками і Англії і Франції, які теж, помаленьку, насаджують свою культуру і свої цінності... В сучасному світі зовсім не прагнуть миру, толерантності чи рівноправ'я. Зараз керують гроші і весь світ перетворився в "апарат для викачування грошей". Єдиними цінностями в сучасному світі є матеріальні цінності. Тому мир в сучасному світі-це "примарна ілюзія". Через гроші та жадобу влади зникають цілі країни, винищуються народи, і найлегше знищити тих, які байдужі. Можливо моя позиція буде мало кому зрозумілою, але для мене фундаментальним є культура, звичаї, традиції та рідна мова. Вважаю, що без цього людина є неповноцінною і вбогою.
мешканка Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1)
Дякував (ла): 2726 раз.
Подякували: 2986 раз.
Діти: Дві донечки і маленький хлопчик!

Повідомлення Перлинка » 01 жовтня 2010, 21:57

Я не буду сперечатись,та щось тобі доводити,бо ти маєш свою думку,яка мені зрозуміла,і яку поважаю,а я маю свою,яка ,сподіваюсь,також ясна.У мене немає гордості за цю країну,теплих почуттів ні до неї ні до її традицій,яких я зріклась свідомо.Тобто не те що я так вихована,чи мені не привили,не навчили.В школі особливо в старших класах нас тільки і маринували в дусі націоналізму,що їм чудово вдавалось ,і на сльзу пробивало від жалю до того народу,і фільми про голодомор розпалювали лють до москалів.Але знаєте якось переросла.І вважаю що найголовніше ,то не колір прапору,а любов та повага до всіх людей.
«Спасай взятых на смерть, и неужели откажешься от обреченных на убиение? Скажешь ли: "вот, мы не знали этого"? А Испытующий сердца разве не знает? Наблюдающий над душею твоею знает это, и воздаст человеку по делам его». (Притч.24:11-12)
Перлинка Офлайн

Я тут живу

Повідомлення ЗІрка » 02 жовтня 2010, 22:00

припали до душі обидві позиції, однак моя особиста більш подібна до позиції мешканки... я за мир. але якщо хтось топче моє, то ризикує заробити по носі :) і національність все-таки важлива, принаймні у нашому світі... може колись, десь там, у раю, на небесах нам достатньо буде бути просто людиною, а тут, на землі, краще бути добрим господарем, а не всепрощаючим хіппі.
я хочу, щоб жилося добре українцям на Україні, африканцям у Африці, росіянам у Росії. якщо нам житиметься добре, хіба ми не будемо раді гостям? хліб, сіль і гарячі дружні обійми... :rose:
Зображення
ЗІрка Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 2
Успішне грудне вигодовування (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 258 раз.
Подякували: 953 раз.
Діти: хлопчик Андрусик

Повідомлення Alisa » 04 жовтня 2010, 14:56

ЗІрка написав:
я хочу, щоб жилося добре українцям на Україні, африканцям у Африці, росіянам у Росії. якщо нам житиметься добре, хіба ми не будемо раді гостям? хліб, сіль і гарячі дружні обійми... :rose:

Зірочка, то дуже мило, щоб всім добре жилося в своїй країні:)
Але російськомовне населення України, то не гості, а такі ж громадяни цієї країни, як і ти:)

Особисто мені шкода людей, які горло готові перегризти за мову, як за українську, так і за російську.:)
Це такі зомбі, такий матеріал для маніпуляцій різних політичних сил:)

Ось я, наприклад, інтернаціоналіст, космополіт і філантроп:)
Зображення
Alisa Офлайн

Я тут живу

випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1395 раз.
Подякували: 1354 раз.
Діти: синуля

Повідомлення Naya » 04 жовтня 2010, 15:51

Наталю і я не затятий націаналіст, що перегризатиме горло за мову, але...
Дратує.
Дратує, коли ми в Києві, в столиці України, питаємо дорогу по українськи, а нас відверто ігнорують. Сказали лиш тоді, коли спитала по російськи.
Звісно, люди різні і в тому самому Києві, може нам таке мудило попалося. Я б зрозуміла, якби то був росіянин приїзджий, але якщо сказав дорогу, то точно не приїзджий і живе в Києві :D , а українську, мав би зрозуміти, я вже не кажу говорити. Хай би сказав і на російській, я б зрозуміла.
Ну то таке.
Справа ж в тому, що й ми на тернопільщині, не маємо чистої української мови, бо в нас багатенько австрійсько-польських слів.
Та все ж, та все..як би я хотіла, щоб дійсно, ті брудні політики перестали маніпулювати отим питанням мовності та не налаштовували людей одне проти одного собі на руку обіцянками на рахунок державної російської. Це ж ї є тою стіною, що стає між нашими людьми, тим загостренням, яке використовують для своїх амбіцій політики.
Я б хотіла, щоб в нас була та поважалася мова українська, бо живемо ми в Україні, (в Росії теж купа українців, так там питання щодо української чомусь навіть не піднімається), а говорили, хто на якій може, вміє, хоче. Аби лиш розуміння було. Щоб на тебе не дивилися звіром на сході, бо ти говориш по-українськи, і на заході, бо ти говориш по-російськи. Все таки мова - то ознака нації. Нема мови - нема нації. Хто ж тоді ми? Живеш в Україні - знай українську, а знаєш російську, англійську, французьку, іспанську і т.д - честь і хвала.
Naya Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Успішне грудне вигодовування (1) за дитя форуму (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 1093 раз.
Подякували: 1240 раз.
Діти: Синочки Жданчик та Мирославчик

Повідомлення Alisa » 04 жовтня 2010, 16:06

Державна російська - це зло.
Любий мудак пообіцявши другу російську автоматично має голоси робітничо-алкоголістичного
класу східної України :D
Розумні люди на таке не ведуться :D

В сім*ї має виховуватись любов до рідної української мови, традицій. Але - самодостатньо, а не грунті ненависті до всього російського.
Бо виростають самодури, йдуть в нацорганізації, а потім в книгарнях російськомовні книжки псують.
Так вони мову відстоюють. А українка-продавець через них без зарплати :dash:
Зображення
Alisa Офлайн

Я тут живу

випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1395 раз.
Подякували: 1354 раз.
Діти: синуля

Повідомлення ЗІрка » 04 жовтня 2010, 22:10

Alisа, то все крайнощі та людська дурість. Як ти говорила - розумні не ведуться і робити таких речей не будуть. Розумні - не слухають низькопробну російську попсу, але читають російських класиків, розмовляють тією мовою, яку чули змалку, але поважають право інших так само говорити "материнсько" мовою...
Просто коли російськомовна, хохляцька братія горлає щось про "ущемлєнія", хочеться комусь щось прищемити...:) Ми на Україні все-таки,а не на якісь нейтральній території, окрайчику землі між Європою та Росією, інтернаціональній та безликій
Зображення
ЗІрка Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 2
Успішне грудне вигодовування (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 258 раз.
Подякували: 953 раз.
Діти: хлопчик Андрусик

Повідомлення Перлинка » 17 листопада 2010, 23:19

Продовжу тут,і спробую пояснити чому в Тернополі іноді так гостро реагують на російську.

Якщо коротко ,то це образа на окупантів,яка культивується віками і небезпідставно,бо майже кожна родина свого часу постраждала від них,і мій дідо приймав участь у національновизвольній боротьбі,багато людей загинули,багато було замордовано по тюрмах та заслано до Сибіру-це десятки тисяч людей зі зламаними долями.Таке швидко не забувається.

Далі,якщо не копати глибоко,та не заглядати в сиву давнину,то якби Росія з нас таки злізла та відпустила,то зараз ми би жили набагато краще .Особисто я за сепаратизм,тобто мрію,щоб Західна україна відділилась від Східної,і най собі ті в Донецьку голову мастять зі своїми москалями.Тільки не хочу щоб лилась кров,тому воювати за це не хочу і не пущу нікого зі своїх рідних,тобто краще вже як є,але щоб всі були живі та здорові.А інкаше відділитьсь неможливо,та й взагалі неможливо,бо загасять нас однозначно.

Тому можна зрозуміти,чому люди тут такі ображені,та ненавидять російську мову,

Я ставлюсь до цього лояльніше,головне щоб людина хороша.Впевнена,що й більшість тернополян насправді так ставляться до російськомовних,тільки фекати на російську,то вже просто звичка :) .
Перлинка Офлайн

Я тут живу

Поперед.Далі

Повернутись до Політика, суспільство, Україна

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей