taranjka
Рататуй
(французька кухня)
Інгредієнти:• цукіні (різнокольорові) - 1-2 шт., кабачок - 1 шт
• баклажани - 2 шт.
• солодкий болгарський перець (червоний і зелений) - 2 стручки,
• помідори (великі м'ясисті) - 3 - 4 шт.,
• цибулина - 1 шт.,
• часник - 2 - 3 зубчики,
• рослинна олія - 5 ст.л.,
• 4 невеликих помідори,
• зелень пряна (петрушка, майоран, чебрець, базилік, м'ята) - за смаком
• кмин, фенхель (на любителя) - за смаком,
• чорний мелений перець - за смаком,
• сіль.
Приготування:1. Чистимо перець (щоб зняти шкіру розрізаний навпіл викладаємо на фольгу в розігріту до 180 градусів духовку, хвилин на 8).
2. Кабачки, цукіні і баклажани миємо, відрізаємо кінчики, нарізаємо тонкими кружечками (не більше 0,5 см) і трохи солимо, щоб овочі пустили сік.
3. Розігріваємо 3 ст.л. рослинної олії в сковорідці. Цибулю і часник дрібно шаткуємо й обсмажуємо на тихому вогні близько 7 - 8 хвилин.
4. Знімаємо шкірку з 4 невеликих помідорів. Нарізаємо дрібними шматочками і додаємо до обсмаженої цибулі з часником Даємо лавровий лист, перемішуємо і тушкуємо на малому вогні.
5. Поки це тушкується, печені перці очищаємо від шкірки, нарізаємо невеликими шматочками і відправляємо на сковорідку. Продовжуємо тушкувати на невеликому вогні близько 10 хвилин зі знятою кришкою, щоб випаровувалася рідина, необхідно пам'ятати, що ні помідори ні перець з цибулею не повинні ставати коричневими. В кінці додаємо сіль (приблизно 0,5 ч.л.) і забираємо лавровий листочок.
7. Розігріваємо духовку до 140 -150 градусів С. Переливаємо частину нашої томатної пасти у форму. Нарізаємо гострим ножем великі м'ясисті помідори. Нарізані овочі перекладаємо "бутербродом" - зелений цукіні, помідор, кабачок, баклажан.
8. Вимиту і просушену зелень дрібно шаткуємо, додаємо 2 ст.л. рослинної олії, 1 зубчик часнику розчавленого на пресі, мелений чорний перець 1/4 ч.л. і солимо за смаком (приблизно ¼ ч.л.), суміш приправ і гарненько перемішуємо, поливаємо зверху овочі.
9. Накриваємо каструлю або форму кришкою і відправляємо наш рататуй в духовку приблизно на 2 години при температурі 140 - 150 градусів С. Час приготування багато в чому залежить від товщини нарізки овочів - чим тонше вони порізані. тим швидше рататуй буде готовий.
10. До готового рататуя додаємо залишки томатної пасти. Він смакує як і окрема страва, так і до м яса чи рису.
- | +


