Глобальні оголошення!

КАЗКИ і повчальні історії для дорослих-відкрито для записів

Re: КАЗКОТЕРАПІЯ

Повідомлення Гість » 02 січня 2010, 15:07

Не злюсь!(не казка)Р,О.
П'ять років тому нам з чоловіком дали квартиру. Я вигрібала сміття за колишніми мешканцями і в купі сміття знайшла тоненьку книжку - про досвід сімейного життя Світлани Єрмакової і Леоніда Жарова. А ми якраз збиралися розлучатися ... Сіла я посеред кімнати, стала читати ... Прочитала і думаю: я ж неправильно до чоловіка ставилася! Грубо.
І я змінила ставлення до нього: стала його цілі розуміти, на нього подивилася по-іншому ... але потім стало все як і раніше, діти ж маленькі - на них прикрикнеш і на чоловіка прикрикнеш заодно.
А цієї весни він знову від мене пішов. До іншої дівчини. І подруга мені порадила зробити ремонт, щоб відволіктися ....
Стала я робити ремонт, причому на одному духу, за п'ять днів! Все перетрусила,
перетерла ... і знову ця книжечка мені попалася.
Природно, знову я сіла посеред кімнати, знову її прочитала, знову вирішила змінитися.
І через півтора місяця чоловік до мене повернувся! Адже ми розлучилися вже, він просто до дітей ходив ... Сусідки мене засуджували: як це? Розлучилися, а він все одно ходить?
А я до цих приходів готувалася, колись плаття коротше одягну, колись колготки пояскравіше, волосся розпущу.
Він приходить, дивується: та-а-ак, а що це моя дружина бігає щаслива? А чому не плаче?
Він наступного разу прийде - а я ще краще! А в мене спідниця ще коротше! Чи не халат домашній. А просто футболка довга!
Звичайно, важко було мені веселитися, але одного разу він прийшов - і не пішов. Сказав, що нас любить, буде з нами жити.
І зараз чоловік всоте в день признається мені в коханні, через кожні десять хвилин. "Сонечко, як я за тобою скучив!".
І діти, дивлячись на нього, теж кажуть, що люблять мене.
Криків не стало в будинку взагалі, ніхто голос один на одного не підвищує. Образи пішли ...
Раніше я так на дітей сварилася: "Це що таке? Я кухню мила-мила, а ви поїли і залишили за собою тарілки брудні! Стіл не витерли!"
А зараз думаю: ну не витерли - і не витерли. Я теж не прибираю: вранці накриваю на брудний стіл, і дітям неприємно бачити посеред столу гору брудного посуду. Їм же неприємно снідати! І вони розуміють, що посуд треба мити не для мене, а для себе.
Ось мої подруги зляться, що чоловік ввечері ляже і лежить на дивані. Я теж раніше злилася, а тепер не злюся. Не злюся! І на дачу він, як не їздив, так і не їздить. Взагалі по будинку майже нічого не робить, але мене це не дратує. А його не дратують мої відрядження, дзвінки моїх товаришів по службі в будь-який час доби ...
Просто ми дали один одному свободу жити, як хочеться, і звідси пішла любов.
А колишні господарі нашої квартири, які книжечку у сміття викинули - вже давно розлучилися..
Гість Офлайн

Повідомлення mari » 09 січня 2010, 18:55

Нагадування
Їхав один молодий чоловік на новому блискучому «Ягуарі» в прекрасному настрої, наспівуючи якусь мелодію. Раптом побачив він дітей, що сидять біля дороги. Після того, як він, обережно об'їхавши їх, зібрався знову набирати швидкість, він раптом почув, як в машину вдарився камінь.
Молодий чоловік зупинив машину, вийшов з неї, й, схопивши одного з хлопчаків за комір, почав його трясти з криком:
- Паршивець! Якого чорта ти кинув у мою машину камінь! Ти знаєш, скільки коштує ця машина?!
- Простіть мене, містер, - відповів хлопчик. - У мене не було наміру заподіяти шкоду вам і вашій машині.
Справа в тому, що мій брат - інвалід, він випав з коляски, але я не можу підняти його, він занадто важкий для мене. Вже кілька годин ми просимо допомоги, але жодна машина не зупинилася. У мене не було іншого виходу, крім як кинути камінь, інакше ви б теж не зупинилися.
Молодий чоловік допоміг посадити інваліда в крісло, намагаючись стримати сльози і придушити підступивший до горла ком. Потім він пішов до своєї машини і побачив вм'ятину на новенькій блискучій дверці, що залишилася від каменя.

Він їздив багато років на цій машині, і завжди казав «ні» механікам на пропозицію відремонтувати цю вм'ятину на дверцятах, тому, що вона кожного разу нагадувала йому про те, що якщо ти проігноруєш шепіт, в тебе полетить камінь..
Якщо говорити між нами,То все починається з мами.І казочка перша у світі,І сонячна подорож в літо. Найперші легенькі сніжинки. І сяюче диво - ялинка.Від мами - і літери,Й слово,І зроблена разом обнова.Якщо говорити між нами,То все починається з мами.
mari Офлайн

Психотерапевт

Нагороди: 2
Мамуся-творець (1) жіночі посиденьки (1)
Дякував (ла): 3738 раз.
Подякували: 6894 раз.
Діти: 18 річна донька-студентка Анна Марія

Повідомлення Гість » 19 січня 2010, 23:16

Про чоловіків

Справа в тому, що у них - теплі долоньки, а у нас - холодні пальці. Вони сильні і
можуть підняти нас. Одного разу вони обов'язково зрозуміють (хоча б на хвилину), що краще
нас - ннемає. У них є принципи. Іноді вони миють посуд. Вони вищі за нас і можуть
дістати книжку з верхньої полиці. Вони віддають нам свої самі кльові майки. Коли
вони кажуть: "Я тебе люблю", здається, що ти є. Вони вміють інсталювати
Windows. Вони знають і навіть можуть пояснити, що коли людина одна, вона - людина.
Вони прощають нам наш фемінізм, хоча ми, зауваж, їм взагалі нічого не прощаємо. Вони
цілують нас в лоб, коли не можуть залишитися. Вони думають, що є речі, які ми
ніколи не зрозуміємо, і тільки тому ми все розуміємо. Вони кладуть руки нам на
коліна. Вони з маніакальною наполегливістю бажають платити за нашу каву, хоча і
самі вже давно не розуміють, чому. У них з очей течуть сльози, коли дме
сильний вітер. Вони ходять в магазин, коли йде дощ. Вони хочуть мати наші
фотографії. Вони пам'ятають про нас зовсім не те, що ми - про себе. Вони не бачать причин
для нашої дієти. Вони мовчать, коли ми говоримо дурниці. Хоча, коли ми говоримо
що-небудь розумне, вони теж мовчать. Вони краще нас знають: може бути, через сто
років, може, з якихось інших планет, але вони зателефонують. Вони підуть на війну, якщо
буде війна. Вони не помічають зіпсований макіяж. Вони роблять вигляд, що їх не
дістало свято 8 березня. Вони хочуть змінити наше життя. У магазині останні
гроші витратять на шоколад. Вони ніколи не навчаться розстібати ліфчики. Їх
дратує, якщо ми не носимо ліфчик, але не дратує, якщо його не носять чужі
жінки. Вони думають не тільки про кохання. Вони люблять своїх мам набагато сильніше, ніж
ми - своїх тат. В глибині душі вони вміють пришивати гудзики. Вони не відрізняють
Allways від Kotex. Вони запросто можуть зізнатися собі в тому, що мета у них в
житті одна - спати з нами. Вони витягують нас з чужих гостей, відвозять додому і
накривають ковдрою. Вони просто іноді накривають нас ковдрою. Вони люблять наші
голоси. Їм байдуже, що ми говоримо. Вони не завжди проводжають нас в аеропорт, але
завжди зустрічають. Вони купують нам сигарети та сукні. Вони думають, що наші сумки
бувають важкими, тільки коли вони поруч. Вони не хочуть бути схожими на нас, а ми
на них - хочемо. Вони дивляться, коли ми говоримо: "Подивись". Вони мовчать, коли ми
кричимо. Коли вони йдуть, ми залишаємось. Коли ми думаємо про нас у минулому житті, ми
думаємо про них. Їх можна порахувати. Вони вміють битися. Касети і компакт-диски у
них завжди збігаються з коробками. Вони рахують швидше за нас. Вони дають свої прізвища
нашим дітям. Вони роблять речі, якими ми пишаємося. Вони їздять з нами відпочивати.
Для них не важлива наша красива білизна і чи дорогий у нас парфум. Вони хочуть
синів, але люблять більше дочок. Іноді вони люблять роботу більше, ніж нас. У них
ІНША логіка. Вони продовжують мислити конструктивно, коли ми б'ємося в істериці.
Вони погоджуються ходити в супермаркет і робити покупки за списком. Вони готові їсти
глазунью, коли ми не встигаємо приготувати вечерю. Вони вміють не помічати бардак.
Вони дивляться закоханими очима після приготованого нами обіду ... Вони п'ють пиво,
хоча більше люблять шоколад

ІСТОРІЯ ЛЮБОВІ :heart: :heart: :heart:
Вона довго йшла, сама не знаючи куди ... Вона все йшла і йшла ... Їй здавалося, що все навколо померкло ... Вона не помічала нікого навколо ... Вона думала про нього ... Вона любила його ... Не могла забути ... Він поїхав ... Вона залишилася ... Вона знала, що їй потрібно змиритися ... Забути ... Але в неї не виходило ... Вона чекала дива ... Їй здавалося, що воно відбудеться ... Коли-небудь, не скоро, але обов'язково відбудеться ... І боялася, що коли це диво, нарешті, станеться - вона не побачить його, не відчує ... Найбільше на світі вона цього боялася ... Вона була сліпа ... Іноді їй здавалося, що він поруч ... І тоді вона з усіх сил намагалася вдивитися в пітьму ... Бувало на кілька секунд зір повертався до неї ... Вона бачила небо, світло ... Але ... незабаром все зникало так само раптово, як і з'являлося ... Їй давно потрібно було змиритися з цим, але вона не могла собі цього дозволити ... Вона любила його ... любила як нікого в житті ... Вона сподівалася на те, що він теж не забув її ... любить ... Але в той же час вона думала, що там у нього вже є сім'я ... Діти ... Так, і, швидше за все це так і було ... Адже він вже був не маленьким хлопчиком. Вона згадувала моменти їх перших зустрічей ... Тоді на Байкалі ... Ще в перший раз ... Як їм було весело ... І пізніше ... Всі там же на Байкалі ... Тоді вона була щаслива з ним ... Їй здавалося, що це ніколи не скінчиться ... Але ... на жаль ... Вона була не права ... Її щастю прийшов кінець ... Боже ... Як вона тоді побивалася ... Але знала, що потрібно змиритися ... Змиритися заради нього ... Вона це зробила ... Вони залишилися друзями ... Але ... Вона продовжувала мріяти про нього ... Тихо ... ніжно ... їй ніхто інший не потрібен був ... Вона не знала: чи була у нього дівчина ... напевно, була ... він такий красивий ... ніжний ... ласкавий. Їй було важко про це думати ... Сльози капали з її очей ... Вона відчувала на собі погляди перехожих ... Але їй було байдуже до того, що про неї думають ... Їй хотілося піти далеко-далеко ... Щоб нікого не було поряд ... І тут вона почула знайомий голос ... Це була її подруга ... Вона знайшла її ... Саша щось говорила про те, що їй не можна йти одній ... Але їй було все одно ... Вона сподівалася на диво, а воно повинно було відбутися в цьому місці ... Вона точно це знала ... Знала і все ... Сама, не розуміючи, звідки ... Про це їй весь час твердив її внутрішній голос ... Він говорив, що їй треба сюди йти ... Щось притягувало її до цього місця, де колись вони зустрілися тут в один дощовий день ... Це був останній раз, коли вона його бачила ... Вранці, після їхньої зустрічі, коли вона прокинулася - його вже не було поруч ... Поруч лежала жовта троянда ... Це була ознака розлуки ... Вона знала, що це кінець ... Їй не хотілося в це вірити ... Але треба було ... Тоді вона одяглася, сіла в машину і довго їхала ... сама не знаючи куди ... Просто їхала ... їхала ... Коли вона прокинулася - було вже темно ... Але і в сутінках вона зрозуміла, що приїхала на місце їх першої зустрічі ... На Байкал ... Їй було так важко ... На серці ніби був величезний камінь ... Але вона не плакала вона не могла навіть плакати ... І тут вона побачила на березі багаття ... Біля нього сиділи діти ... Приблизно років по 16-17 ... Мимоволі вона підійшла до них і сіла поруч ... Не кажучи ні слова ... Вони не розуміли що відбувається ... Але їй було навіть краще від цього ... Через деякий час вони познайомилися з нею ... І їй вперше за цей день стало трохи легше ... Вони запитували її багато про що, але вона мовчала ... Їй було боляче говорити ... Раптово пішов дощ ... Хтось накрив її курткою ... Але їй було все одно ... Адже поруч не було його ... Вона знову як ніби впала в прірву ... Впала в такий стан, в якому нікого не помічала і не чула нічого ... Прокинулася від того, що їй стало холодно ... Вона зрозуміла, що вся промокла ... Багаття вже погасло ... Та й не дивно від такого зливи то ... Вона сіла в свою машину ... Їй було холодно ... Вона наскрізь вимокла ... Їй здавалося, що у неї жар, але вона намагалася не звертати на це уваги ... Повернувши ключ вона поїхала назад ... Їй було страшно ... На вулиці бушувала страшна гроза ... Але страшно було не з-за грози ... А від того, що вона його більше не побачить ... Вона довго їхала ... Зупинилася у якомусь лісі щоб дістати з багажника таблетки ... У неї був жар ... Вийшла з машини зробила кілька кроків і все попливло перед очима ... Вона втратила свідомість. Прокинулася лежачи на ліжку ... Перед очима була темрява ... Вона нічого не бачила ... Їй здавалося, що її очі закриті, але ні ... Вона втратила зір ... Поруч була Саша, розповідала, що вона сильно захворіла і це захворювання дало ускладнення на зір ... Лікарі казали, що тільки диво може повернути їй зір ... Але їй було все одно ... Вона втратила його ... Його не було поруч. Тому вона й ходила сюди ... Вона чекала дива ... Але не того, яке повинно було повернути їй зір ... А того, яке повинно було повернути їй його ... Вона відчула, що зараз піде дощ ... І зняла всі ті ж свої улюблені чорні окуляри в темно-зеленій оправі ... Під дощем її зір прокидався ... Дощ пішов ... Хтось дав їй в руку парасольку ... Напевно, це була Саша ... Але їй не хотілося стояти під ним ... Вона його закрила ... Вона погано бачила ... Всього лише обриси, але бачила ... Їй було добре ... Вона жадібно ковтала краплі дощу ... Вони були такими великими, що деякі з них дуже били її по обличчю ... Але вона терпіла ... Цьому її навчило час ... Озирнувшись навколо вона зрозуміла, що за нею з цікавістю спостерігають перехожі ... Вони стояли і дивилися на неї ... Але вона вже звикла до цього ... Їй було все одно ... Вона думала про нього ... Вона любила його ... Чекала ... Рахувала години ... Розбивши вічність на роки ... Роки на місяці ... Місяці на тижні ... Тижні на дні ... Дні на години ... Години на хвилини ... Хвилини на секунди ... А секунди на миті ... Але все одно час летів дуже довго ... Іноді їй навіть здавалося, що все навколо завмирає ... Миттєвості тривали так довго ... Дуже довго ... Раптом вона відчула щось, що змусило її здригнутися ... І дощ як на зло скінчився ... Вона знову не бачила ... Їй здалося, що хтось на неї дивиться ... Тоді вона запитала: "Саша ?"... Але Саша відповіла зовсім з іншого боку ... А вона точно знала, що на неї дивляться саме звідти, куди вона намагалася вдивитися, але як на зло бачила тільки темряву ... Вона дивилася ... А на неї дивилися у відповідь ... Це було схоже на гру ... Спочатку було смішно ... Вона вперше за ці роки навіть посміхнулася ... Але потім у неї кольнуло в грудях ... Так сильно, що вона не змогла встояти на ногах ... І почала падати ... Її хтось піймав ... Вона не знала хто це, але точно знала, що відчувала вже десь ці ніжні руки ... Її акуратно поставили на ноги, підтримуючи за талію ... Це відбувалося без єдиного слова ... Вона не розуміла, що відбувається ... Їй було так добре і в той же час їй було страшно ... Вона плуталася в почуттях ... Вона не розуміла, що з нею відбувається ... І раптом відчула щось тепле у себе на щоці, декілька митей опісля вона зрозуміла, що це були чиїсь губи ... Вона не знала хто - він, але точно знала, що це вона відчуває не вперше ... вона не могла зрозуміти і згадати коли і за яких обставин вона вже це відчувала ... Але їй було добре ... І тут вона почула голос ... Боже ... Який це був голос ... Вона чула голос тільки один раз у своєму житті ... Вона знала що цього не може бути ... Вона не вірила всьому, що відбувається ... Вона сумнівалася. Цей найніжніший голос сказав: "Я знав, що ти чекала ... Я теж чекав ...". І тоді вона подумала, що це СОН і їй захотілося відкрити очі ... І вона це зробила ... Щось яскраве різонуло її по очах ... Їй було так боляче, що знову хотілося закрити їх ... Але вона боялася ... Боялася не побачити більше цьогої яскравого спалаху ... Вона так боялася темряви ... Але все ж вона це зробила ... Вона кілька разів моргнула і в наступну мить вона побачила перед собою вражаючу картину ... Побачене вразило її до глибини душі ... Сонце яскраво світило в очі ... Вона чомусь була не в своєму улюбленому м'якому ліжку, зробленому на замовлення і схожому на квіточку лаванди ... Вона стояла на старій набережній ... А поруч стояв він ... О. .. це було так боляче ... Їй здавалося, що це не наяву і що вона знову втратила свідомість ... Боляче було від того, що це все не правда ... Що цього не може бути ... Але ... раптом він підняв її на руки ... Вона відчула його дотик ... І тут вона остаточно зрозуміла, що це ПРАВДА ... Вона була готова померти від щастя ... Це був ВІН ... Той, кого вона любила і чекала ці роки ... Той, який був її елліном ... Його красиві очі ... Вона не могла від них відірватися ... це було диво ... вона вірила в нього ... сподівалася ... чекала ... і дочекався ... вона була щаслива Вони йшли довго-довго ... здавалося ніщо не може їх розлучити більше ... і лише через кілька годин вона зрозуміла, що до неї повернувся зір ... Вона знову бачила ... Вони йшли мовчки ... ні він, ні вона не наважувалися сказати навіть одного слова ... Їм було добре вдвох ... Кожен з них знав, що більше вони не розлучаться ніколи в житті ...
Гість Офлайн

Повідомлення mari » 19 січня 2010, 23:26

Людське життя...
Неповторне та звичне, радісне й сумне, сповнене глибоких переживань, солодке, як мед, і гірке, як полин.
Люди, їх мільйони... усі вони зовсім різні й чимось неповторні. Вони, мов ті зорі на небі, що горять своєрідним світлом.
Бо й справді, кожне життя дається нам якоюсь дивовижною квіткою, яка вранці вмивається росою, зустрічаючи новий день, ніжно простягає руки-пелюстки до сонця, щоб захистило її від усього злого й недоброго, а ввечері тихо й сумовито складає свою голівку до матері-землі, сподіваючись наступного дня побачити цей світ кращим.
Стежина життя... Це по ній кожен має пройти гідно. Але якою вона буде? І хочеться гукнути: «Життя! Ну зупинись хоч трішки! Почекай хоч одну мить! Візьми мене на свої крилечка й понеси ген-ген за небокрай, де люди у вічності живуть».Вдумаймось у слова Леонардо да Вінчі: «Пам'ятай! Життя є дар, великий дар, і той, хто його не цінує, цього дарунка не заслуговує».
Життя - це ваша таємниця, проте ви повинні реалізувати себе, свої можливості, свою суть, пройшовши всі етапи, запрограмовані його віковими особливостями: людина повинна пройти молодість, зрілість, залишити спадщину, тобто посадити дерево, збудувати дім, виростити дитину.
Коли ж судилось нам всім жить в одному світі,
Єднаймось всі разом у радості й біді.
Давайте, щоб душа жила у щастя світлі,
Щоб людства рід зберігся на землі.
В. Сухомлинський

Який слід повинна залишити людина на землі?

Старий Майстер звів кам'яний будинок. Став осторонь і милується. «Завтра в ньому оселяться люди», - думає з гордістю.
А в цей час біля будинку грався Хлопчик. Він стрибнув на сходинку й залишив слід своєї маленької ніжки на цементі, який ще не затвердів.
- Для чого ти псуєш мою роботу? - сказав з докором Майстер.
Хлопчик подивився на відбиток ноги, засміявся й побіг собі.
Минуло багато років. Хлопчик став дорослим Чоловіком.
Життя його склалось так, що він часто переїздив з міста до міста, ніде довго не затримувався, ні до чого не прихилявся - ні руками, ні душею.
Прийшла старість. Пригадав старий Чоловік своє рідне село на березі Дніпра. Захотілося йому побувати там. Приїхав на батьківщину, зустрічається з людьми, називає своє прізвище, але всі знизують плечима - ніхто не пам'ятає такого.
- Що ж ти лишив після себе? - питає у старого Чоловіка один дід. - Є в тебе син чи дочка?
- Немає в мене ні сина, ні дочки.
- Може, ти дуба посадив?
- Ні, не посадив я дуба...
- Може, ти поле випестував?
- Ні, не випестував я поля...
- То, мабуть, ти пісню склав?
- Ні, й пісні я не склав.
- То хто ж ти такий? Що ж ти робив усе своє життя? - здивувався дід.
Нічого не міг відповісти старий Чоловік. Пригадалася йому та мить, коли він залишив слід на сходинці. Пішов до будинку. Стоїть той, наче вчора збудований, а на найнижчій сходинці - закам'янілий, відбиток хлопчикової ніжки.
- Ось і все, що залишиться після мене на землі, - з болем подумав старий Чоловік. - Але цього ж малою, дуже мало...

Не так треба жити...
Щодня змінюється панорама життя, змінюється й коло інтересів, прагнень. І будь-яка дрібниця сьогодення не повинна замінювати усвідомлення того, що є багатством кожної людини - я маю на увазі знання, інтелект, різноманітність захоплень.Так, різноманітність захоплень, саме на це я хочу звернути вашу увагу. Бо якщо людина в житті чимось захоплюється, плекає, мріє, до чогось прагне, то й життя для неї не буде сірим, буденним, і вона не буде лише спостерігачем, а, навпаки, творцем свого життя.А як ви думаєте, коли в людей з'являються захоплення? (Звичайно, у дитинстві, коли дитина починає гратися й усвідомлює, що їй найбільше подобається. Недарма в народі кажуть: «У що ти граєш, тим і захопишся».)
Головне - мати якесь улюблене заняття, щось робити. Бо, як писав відомий педагог В. Сухомлинський: «Ти не завжди будеш дитиною. Ми з'являємося на світ і спочатку буваємо маленькими дітьми для того, щоб, ставши дорослими, залишити свій слід на землі, прожити життя справжніми людьми. Прагни швидше стати духовно зрілим творцем, мислителем, трудівником. Людина смертна. Ми йдемо в небуття, але, разом з тим, людина й безсмертна. Твоє безсмертя в тому, що ти зумієш створити для людей, для своєї Батьківщини».
То ж творіть, дерзайте, захоплюйтесь і дбайте про те, що ви залишите для нащадків.
Не забувай ні на хвилину свого призначення, Людино!
Бо якщо станеш забувати, то будеш ти нічим ставати.
Бо як забудеш - всохнуть ріки, на світ народяться каліки,
А опромінені тополі підуть собі степами голі.
Бо якщо станеш забувати, тоді себе не врятувати,
Бо віра вмре, надія згасне, своє ім'я забудеш власне.
Забудеш ім'я свого роду, і ім'я батька і народу,
Забудеш знати, і уміти, і рідну мову розуміти.
Якщо говорити між нами,То все починається з мами.І казочка перша у світі,І сонячна подорож в літо. Найперші легенькі сніжинки. І сяюче диво - ялинка.Від мами - і літери,Й слово,І зроблена разом обнова.Якщо говорити між нами,То все починається з мами.
mari Офлайн

Психотерапевт

Повідомлення mari » 19 січня 2010, 23:27

КАЗКА ПРО ВИСОКУ ЛЮБОВ
© Надія Петренко,
Нічний Метелик народився опівночі, у пору літнього передгроззя. Усе німіло в глухій задусі, а Метелик, вивільнившись із сухої шкаралупини лялечки, відчув себе вільним і щасливим. Бо що є щастя, як не усвідомленнясебе самого?
Ніч стояла темна-темнісінька, та ледь народжене метеликове єство спрагло вбирало в себе довколишній світ: запахи квітів, іще прив’ялих після вчорашньої спеки, стримане шурхотіння невідомих комах, зітхання листя на деревістривоженому помахом крил зголоднілого птаха, що зібрався на полювання, саме повітря, пронизане струмами вже близької грози, наповнювало тендітне тільце силою неясних, тремтливих бажань.
Ось розправились зім’яті у тісній камері лялечки крила і, ніби поза його волею, зірвали Метелика з шорсткого рідного стовбура і понесли у глибінь саду на пошуки чогось чи когось, про кого він і гадки не мав, розкошуючи відчуттям польоту, тієї вищої свободи, яку тільки може дати нам, тут сущим, земне життя...
Метеликові не вадила темрява. Освоївшись, він пурхав поміж гіллям, спускався до землі, сідаючи час від часу на паморочливо запахущі квіти, осипався їх стиглим пилком, щоб понести його з квітки до квітки, даруючи мимохідь початок новим майбутнім життям. Коли втомлювався цією забавкою-роботою, злітав високо вгору, аж над верховіття дерев, але там, відчувши порожній безмір, чогось лякався і знову спускався між між знайоме вже галуззя саду, налитого соками дозріння.
Нарешті, геть стомлений, Метелик сховався під якимось широким листком і згорнув крила. Листок став йому домівкою на неспокійну решту ночі, коли гроза таки розгримілася, розмигтілася блискавками, пролилася дощем. А за нею прийшов світанок із сонцем і пташиним співом; день щедрого на життя свіжовимитого світу; вечір, коли над уже примерхлою землею іще ясніло чисто-блакитне небо, покраяне чорними блискавками щебетливих ластівок і сріблястим відблиском випадкового літака.
Нічого того Метелик не бачив і не чув. Він спав собі під листком, а коли прокинувся, над його садом сяяла неймовірної краси безмісячно-зоряна ніч, зовсім не схожа на минулу. Усе в ній було виразнішим, гострішим, чіткішим, запахи, обриси, звуки. А головне — сяючий безкрай неба з міріадами дрібних і великих, спокійних і мерехтливих, сліпучосяйних і приглушено-ясних, прекрасних зірок.
“Квіти ночі!” – подумав Метелик. І раптом серед них побачив свою Зірку. Вона була найкраща і серед міріадів — єдина, якої йому хотілося б досягнути.
Коли маєш мету, мусиш діяти. Метелик довго сидів на самісінькому вершечку дерева, милуючись своєю обраницею. “Я люблю тебе. Я тебе кохаю,” — стукотіло маленьке серце, коли він злетів угору й у зоряному сяйві його легесенькі крильця теж казково засяяли, наче крихітні зірочки.
Він здіймався усе вище і вище, підхоплений грайливим потоком вітру. А коли потомлені крила уже ладні були зламатися, Зірка, до якої він посилав свою любов, покинула небо і помчала йому назустріч, залишаючи срібний слід на шовковому синьому тлі.
Як вони зустрілися там, у Безмежжі, маленький земний Метелик і висока Зірка Космосу, не знає ніхто.
mari Офлайн

Психотерапевт

Повідомлення mari » 19 січня 2010, 23:35

Історія Одного Імені (сумно)
© Іринка , 15-01-2010
Мамині очі дивилися на мене, заглядаючи у саме дно мого душевного неспокою. Повні віри у краще, зоряні із краплинкою небесної блакиті – її очі були схожими на цілюще джерело, що дає життєдайну енергію для нового дня. Я дивилася на них щоразу, коли відчуття болю і зневіри у життя брало верхи над розумінням реальності такою якою вона є для мене. У ці миті хотілося сказати їй – я найкраща дитина на світі, я буду робити усе правильно і ніколи не повторю помилок.
Відчинені двері у доросле життя і зачинені дверцята в дитинство. Вибір не великий. У супроводі життєвого вибору важливо, аби очі мами були присутніми поруч наче зіниці щастя, що вестимуть шляхами незвіданих тривог , непорозумінь і розпачу. Там вони як ніколи потрібні. В них можна знайти відповіді на запитання, чому світ такий несправедливий і почути від неї, - ми самі його таким робимо.
На жаль, коли я переступала рубежі свого повноліття у 14, 16 і 18, поруч не було тієї людини, яка б дала відповіді на важливі запитання. Не було очей в яких можна було б потонути і знайти підтримку.
Складний час дорослішання, миттєвості першого кохання, захоплення іншим і так далі – усе це життєвий досвід, який від розчарування до розчарування давав про себе знати. Нашарування мрій, невиправданих сподівань, народження нових ідей, і крадіжка власного щастя у себе самої.
Я поцупила великий шматок оригінального золота в обрамленні дитинства, я поцупила його у себе назавжди.
Відчиняються двері – великі очі, усміхнене обличчя, побажання на день народження. Здається нічого іншого для щастя не потрібно. Вона є, вона жива, вона пише своєю рукою чергове віншування, вона знає що я її найдорожча кровинка – її дитина.
Обіймаю фото, вологими долонями до грудей, вдивляюся у її великі очі, і знаю вона для того, аби бути з нами, розуміти і радити, вона для того, аби народжувати, для того аби підказати як бути…. Як бути коли я захочу стати матір’ю, чого вчити своїх дітей, що покласти у їх відчинені голівки дитинства, аби воно стало для них незабутнім.
Сьогодні молода дівчина років 20 зробила аборт. У її дитини через 7 місяців був би перший день народження. Вона б отримала сотні написаних слів та побажань, іграшок і море поцілунків.
Я вкрала у неї її життя, як моє поцупило у мене власне!
mari Офлайн

Психотерапевт

Повідомлення mari » 12 лютого 2010, 12:36

Мить любові (Л,)

Мить. Музика і теплий літній дощ зливалися в єдине, як сутінки і сяйво зір на небі, як морський пісок і піна з солоних хвиль на березі, як подих вітру і шепіт листя спекотним літом. І здавалось наші душі завмерли від подиву, а наші тіла сколихнуло відчуття чогось незвичного, магічного, від чого серця забилися в унісон, наповнені почуттями ніжності. Я розправила крила, я відчула себе ангелом, який пурхав на землею, поривався в небеса, і це лише тому, що ти обійняв мене. Ми танцювали, чи точніше стояли прислухаючись до музики. Дрібненький теплий дощ скочувався по моїх очах, наче сльози, тоді я була щаслива і думки не мала що це був знак. І лише зараз я думаю, що це була... ЛЮБОВ
mari Офлайн

Психотерапевт

Повідомлення mari » 12 лютого 2010, 12:43

© Ліліана Філіпчук
Tabula rasa
«Говори, що думаєш» - такий був мій девіз до того, як я закохалася в тебе.
«Думай, що говориш!» - все частіше картаю я себе після наших сварок.
Арістотель порівнював свідомість людини з покритою воском дощечкою для письма , на якій можна написати все, що завгодно.
Наприклад, зустрічаються двоє – він і вона. Ще секунду тому один про одного нічого не знали. Аж тут – кохання! З першого погляду. Стоять, як вкопані, дивляться одне на одного, і кожен при цьому для другого – tabula rasa – чистий листок.
Обережно, боязко пишуть вони одне на одному компліменти, ніжні слова, признання. На чистому листку дівчини з’являться такі записи: «Ти в мене найкраща», «Ти чудо!», і «Я тебе люблю!». Вона відповідає: «Ти – мій герой!», «Ти найдорожче, що в мене є» і «Я теж тебе люблю!»
Потім проходить якийсь час і десь посередині листка з’являться різке:
«Ти ж обіцяв, що ми разом підемо в кіно?! А я думала, що ти мене любиш…»
«Я і люблю. Просто в мого друга проблема виникла, я йому потрібен…»
«Ах, так?! А мені ти не потрібен?!»
«Сонечко, давай в інший раз підемо…»
«Ні! Раз твій друг тобі дорожчий, ніж я, то з ним і зустрічайся!»
Але такі непорозуміння швидко загладжуються, він і вона миряться і пишуть одне на одному слова ніжні виправдань і обіцянок:
«Більше ніколи?»
«Ніколи-ніколи!»
А ти мене все ще любиш?»
«Дуже-дуже!»
Але, не знаючи чому, згодом знову говоримо одне одному різні неприємні речі. Спочатку – якось ніби ненароком, навмання. Потім ми знаходимо вразливі місця і б’ємо в них спеціально. Це стає схоже на гру в морський бій:
«Д-6. Поцілив?»
«Е, ні. Промахнувся!.. Б-1!»
«Ой, поранила!»
«Що, боляче? Б-2!»
«Добила…»
Записи стають все лаконічніші:
«Курка общипана!»
«Йолоп!»
«Товстуха!»
«Тряпка!»
Вільних місць для записів стає все менше і менше. Звісно, якщо постаратися, то можна втиснути між «Ти ідіотка!» і «НЕ хочу тебе бачити!» тепле, лагідне «я тебе лю…»
Здається, Арістотель помилявся: ми не дощечки з м’яким воском, а камені, на яких залишаються рубці від образливих слів. Можна, звісно, спробувати затерти їх, зафарбувати, але сліди все одно будуть помітні. То чи не краще, перед тим, як щось казати, зупинитися і подумати: а чи варто?
Сиджу, дивлюся на телефон. Треба тобі зателефонувати, вибачитися. Тільки простягаю руку до телефону, аж раптом він починає дзвонити. Здригаюся. Відсмикую руку. Уявляю твій ледь хриплуватий насмішкуватий голос: «Що, мала, мир?». Боюся підняти трубку. А що, як це поруга дзвонить, щоб «витягти мене в світ»? А може, це все-таки ти? Хочеш зробити перший крок? Я теж вибачуся, ось тільки підніму трубку. Зараз я підніму трубку
mari Офлайн

Психотерапевт

Повідомлення mari » 12 лютого 2010, 12:47

© Ліліана Філіпчук
Він і вона
...такі різні...
Присвячую втраченому коханню.
Вона часто вдавала, що слабка, а він – що сильний. Насправді все було навпаки.
Він любив дивитися на захід сонця, вона радісно зустрічала світанки. Він приходив перший. Вона постійно запізнювалася. В них ніколи не було побачень.
Вона пила гірку каву. Він любив солодкий чай. Вона ніколи не одягала масок. Він їх ніколи не скидав. Вона любила білий колір. Він – лише чорний. Їм обом не подобалося їхнє сіре життя.
Він казав, що Бог помер, вона – що помер Ніцше. Він ніколи не ходив у церкву, вона таємно молилася за нього. Він думав, що кінець уже скоро, а вона – що це лише початок. Він не вірив у рай, вона – у пекло. Вони обоє згорали від пристрасті.
Вона хотіла залишитися недогарком, він – згоріти до кінця. Вона записувала свої думки на листочках у клітинку, він – лише у форматі doc. Вона любила ловити метеликів і спостерігати за ними, а він неодмінно обрізав їм крила. Вона любила читати книги про людські обличчя, він – читати людські обличчя, як книги. Вона цікавилася вищою математикою. Він умів рахувати тільки хвилини. Вони обоє хотіли мати більше часу.
Він обожнював гуляти під дощем, а вона завжди носила з собою парасолю. Він тримався за неї, вона його не відпускала. Він лікував свої рани, вона їх просто вирізала. Він любив робити подарунки, вона вважала найкращим подарунком себе. Він любив гуляти вуличками великих міст, вона – бродити вуличками його мозку. Він обожнював слухати музику, а вона – слухати тишу. Вони обоє мовчали.
Вона знала, що помирає. Він тільки народжувався.
Приєднані файли
333.jpeg
mari Офлайн

Психотерапевт

Повідомлення mari » 01 березня 2010, 11:49

Порада мудреця

Одного разу до одного мудреця прийшов за порадою молодий чоловік.

- Скажи, в чому секрет твого знання? Тебе всі поважають, до тебе йдуть люди, щоб навчитися робити своє життя кращим. Ти здоровий і багатий. Я ж багато читаю, вчуся. А толку ніякого. День через день на мене сиплються неприємності.

У відповідь мудрець тільки посміхнувся і покликав свою дружину:

- Мила, зайди в кімнату.

Через пару хвилин до покоїв зайшла гарна жінка. Коли вона дивилася на чоловіка, то очі її сяяли.

І тоді мудрець попросив:

- Кохана, у нас сьогодні дорогий гість. Потрібно приготувати що-небудь смачне. Іди, постав тісто для пирогів.

Жінка мовчки кивнула і віддалилася на кухню.

Незабаром вона повернулася в кімнату і звернулася до чоловіка:

- Тісто готове, коханий чоловік мій.

На що мудрець сказав:

- А тепер додай в тісто горіхи, сухофрукти та мед.

Жінка запитала:

- Ті самі, що я залишала для пирога на річницю нашого весілля?

- Ті самі, - спокійно відповів мудрець. І жінка беззаперечно погодилася.

Незабаром вона принесла тацю з ароматним пирогом. Тільки тут молодий гість помітив, як розігрався його апетит.

Але мудрець не поспішав пригощати гостя, він сказав:

- Люба, я бачу, як ти старалася, а тепер віднеси цей пиріг і віддай жебракам. Ми пообідаємо звичайним хлібом.

Жінка посміхнулася. І вийшла з кімнати.

Здивований гість вигукнув: Шкода пирога ..!

На що мудрець сказав:

- Ти питав, як стати мудрим? Іди додому і попроси свою дружину спекти пиріг.

Додому він летів як на крилах. Тільки там його чекало велике розчарування. Його молода дружина базікала з подругами, розташувавшись в спальні. Жінки лущили насіння і сміялися.

Але чоловік вирішив не дивлячись ні на що, все ж таки виконати пораду мудреця:

- Люба моя, - почав він ласкаво, - я хочу, щоб ти зробила тісто.

Дружина невдоволено заявила:

- Ти бачиш, що я зайнята. Вдома є чим повечеряти.

Але чоловік не вгамовувався:

- І все ж зроби тісто.

З бурчанням жінка піднялася з подушок, випроводила подруг і відправилася готувати тісто.

Незабаром вона повернулася і сказала:

- Тісто готове, але я вирішила зробити печиво, а не пиріг. Так буде краще.

Чоловік промовчав, але погодився.

Через годину дружина винесла з кухні блюдо житнього печива.

І тоді набравши в груди побільше повітря, чоловік випалив:

- Люба, я ціную твою працю, але ти б не могла віднести це печиво і віддати убогим, які просять милостиню біля храму?

- Ще чого! - Вигукнула дружина! - Замість доброго слова ти відправляєш мене невідомо куди ... Знайшовся такий турботливий! Тільки продукти переводити ... Ми самі не багатії!

Два дні дружина пиляла його, згадуючи про цей випадок. І не витримавши криків, він знову побіг у будинок до мудреця.

- Ти нахабно обдурив мене! Я довірився твоїй пораді. Але стало ще гірше ... Вдома тепер нестерпно перебувати.

Мудрець посадив гостя і сказав:

- Ти питав мене, як я став таким мудрим і успішним. Так тепер ти сам бачиш, що моя кохана дружина - ось джерело мого щастя.

А ти більше часу витрачаєш на лайку і боротьбу з коханою жінкою, ніж на навчання. То про які мудрості може йти мова?

- Так що мені тепер кинути дружину і знайти іншу? - Спитав юнак.

Мудрець нахмурився:

- Ти шукаєш найлегший спосіб. Це невірно. І тобі, і твоїй дружині потрібно вчитися поважати один одного. І любити.

Так що іди додому і зроби так, щоб твоя дружина була щаслива. А до того часу про книжки і думати забудь.

- Але ж я і так все для неї роблю, - не вгавав хлопець.

- Але чи щаслива твоя дружина? - Запитав мудрець.

Ви вибрали один одного, щоб навчитися любити. А замість цього займаєтеся невідомо чим. Ти читаєш книги, і забув піклуватися про дружину, а вона тільки й робить, що обговорює твої недоліки з подругами ...

Мені більше нічого сказати.

Іди ...

Засмучений і розчарований пішов чоловік додому ...

Раптом по дорозі йому несподівано зустрівся торговець чорним виноградом. При вигляді стиглих ягід, чоловіка осяяло: так адже такий виноград він носив додому до дружини, коли вони тільки познайомилися. Дружина так любила цей виноград. А він і згадати не міг, коли в останній раз пригощав її. Чоловік купив кілька грон солодкого винограду і поспішив додому.

Правда порадувати дружину він так і не зміг. Коли він переступив поріг будинку, стояла глибока ніч. Чоловік побачив, що дружина спить на кушетці. На її обличчі були помітні сліди сліз ...

Тоді він вирішив не будити її. А тільки поставив перед нею на столик чашу з виноградом. А сам пішов спати в іншу кімнату.

Рано вранці він прокинувся від ніжних поцілунків. Дружина обіймала його і ласкаво горнулася. Того ранку вони наче повернули пристрасть і радість перших ночей кохання.

А далі повсякденні турботи захопили їх обох.

Тільки тепер вони вчилися бути уважними один до одного. За порадою мудреця чоловік не торкався до книжок. Він пам'ятав, що спочатку потрібно було відновити мир в будинку. Його дружина також змінилася. Вона стала доглядати за собою, більше не ходила по будинку, в «чому доведеться», була ласкава й ніжна з ним. І не засиджувалась у подруг.

Через місяць-другий ... в будинок до них хтось постукав.

Господар відкрив двері. Перед ним стояв хлопець. Його вигляд вселяв жаль. Очі були сумні, плечі сгорблени. Під пахвою він тримав декілька книг.

- Допоможи мені, мудрий чоловіче, - попросив він, - один добрий друг направив мене до тебе. Він сказав, що ти знаєш, як стати щасливим. Я читаю багато книг, вивчаю праці великих мудреців ...

Але життя моя не міняється. А дружина з кожним днем стає все лютішою ... Дійшло до того, що вона щовечора йде ночувати до батьків ...

Вислухавши скарги хлопця, господар будинку привітно посміхнувся:

- Що ж, проходь, бажаний госте. Моя дружина саме зібралася готувати вечерю ...
mari Офлайн

Психотерапевт

Поперед.Далі

Повернутись до Психотерапевт, психолог

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей