Глобальні оголошення!

Вікторина до Дня народження Тернополя. Завершено

Наші конкурси, голосування, визначення переможців

Re: Вікторина до Дня народження Тернополя

Повідомлення irinka » 08 квітня 2012, 15:27

Соломі?я Амвро?сіївна Крушельни?цька
Васи?ль Олекса?ндрович Барві?нський
Зображення

Навіть якщо ти янгол, то знайдуться люди, яким не подобається шелест твоїх крил
irinka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 3448 раз.
Подякували: 1929 раз.
Діти: Хлопчик)

Повідомлення гра з вогнем » 08 квітня 2012, 15:27

В. Безкоровайний, Б. Сарамаґа,
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 3057 раз.
Подякували: 4232 раз.

Повідомлення ksana » 08 квітня 2012, 15:29

Васи?ль Васи?льович Безкорова?йний (*12 січня 1880, Тернопіль — †5 березня 1966, м. Буффало, США) — український композитор, диригент, піаніст, музичний діяч.
| +
МІЙ ПРАДІДУСЬ - ВАСИЛЬ БЕЗКОРОВАЙНИЙ
Олена БЕЗКОРОВАЙНА, учениця 9-го "а" класу НВК "Українська школа-гімназія".
Наш родовід

Мій родовід славиться багатьма культурними діячами в різних галузях мистецтва: в музиці, в живопису. Кожний з них зробив особистий внесок в золоту скарбницю нашої національної культури, тим самим примноживши славу українського народу.
Найвизначнішим у нашій родині був мій прадід Василь Васильович Безкоровайний (1880 - 1966) - видатний український композитор. Гортаючи архівні документи, я дізналася, що він був талановитою і працьовитою людиною. Ніколи не марнував часу. Спочатку Василь Безкоровайний навчався в учительській семінарії, далі перейшов до гуманітарної гімназії, де розпочав оволодівати грою на скрипці та
фортепіано. Закінчивши гімназію, Василь Безкоровайний переїхав до Львова і вивчав фізику та математику, поєднуючи з навчанням в консерваторії.
За своє довге життя Василь Безкоровайний написав понад 350 музичних різножанрових творів, що й складає його цінну для нащадків музичну спадщину. Цікаво було мені дізнатись, що один з творів Василя Безкоровайного, "Різдвяна увертюра", був виконаний симфонічним оркестром в місті Баффало (США). Від своїх
батьків я взнала, що Василь Васильович знав шість іноземних мов, крім цього був вчителем фізики, математики, диригентом хорів, організатором та управителем філіалів музичних інститутів ім. М. Лисенка у Тернополі та Золочеві.
В буремні роки Другої світової війни доля закинула Василя Безкоровайного до США. Там він працював учителем гри на фортепіано. Завдяки своїм музичним здібностям мій прадідусь брав активну участь в українських ювілейних концертах, присвячених пам'яті Т. Шевченка, М. Лисенка, М. Леонтовича. Хоча Василь Безкоровайний жив за океаном, він завжди цікавився новинами музичного життя в Україні. Часто відвідував тих, хто приїжджав до США. Одного разу Василь Васильович виїхав у далеку дорогу, аж у Канаду, щоб побачити і почути всесвітньо відомий "Український балет" П. Вірського. "Я щасливий, - писав композитор, - що на
83-му році життя мав змогу побачити такий прекрасний, неперевершений мистецький виступ".Музика Василя Безкоровайного надзвичайно глибоко національна, бо увібрала в себе багатство фольклору Галичини та Прикарпаття. Слухаючи його чарівну музику, можна відчути чарівні картини природи, дзвінкі голоси пташок, похмуре та ясне небо, дзюрчання бурхливих карпатських потічків.

Ця музика "щира, непідроблена, національно виразна... є радше музикою серця чим мистецтва інтелекту", - писав про Василя Безкоровайного видатний музикант Роман Савицький. Мені здається, що музика мого прадідуся живиться животворними соками рідної землі.
Основним джерелом, яке надавало композитору великого натхнення, була його дружина Стефанія Стебницька. Вона, немов чарівна струна, протягом усього життя бринить в його серці. Вона перебирає на себе всі родинні обов'язки, створює своєму любимому чоловікові можливість викладати та займатись творчістю - писати музику. Через рік після весілля народжується в них донька, яку назвали
Неонілою. Після такої великої події Василь Безкоровайний написав твір для фортепіано на честь своєї доньки - "Танець Нілюсі". Через сім років народжується в сім'ї Безкоровайних хлопчик, якого назвали Любомиром. Ці роки стають дуже плідними у творчості Василя та Стефанії. Адже у дружини композитора був гарний і сильний голос, вона співала у відомому на той час хорі "Боян". Згодом Стефанія Стебницька засновує драматичний гурток, який став осередком української культури. У цьому гуртку працювало багато чудових відомих артистів.
Коли Стефанії виповнилось 34 роки, вона повністю включається в культурне життя Тернополя: стає головою "Молодої Громади", їздить по багатьох жіночих конгресах, влаштовує багато концертів у західних регіонах Галичини.
Переїхавши разом з чоловіком до США, Стефанія не лишилась байдужою до тих українців, які залишились в Європі. Вона розвиває добродійні акції, знаходить сили та енергію, щоб освітити добром своїх співвітчизників.
Ім'я Василя Безкоровайного було занесено до "Енциклопедії сучасної України". В Національній радіокомпанії записані його твори. Це - доказ справжньої національної музики, яку писав композитор.
Я щаслива від усвідомлення, що я - нащадок таких видатних людей, як Стефанія Стебницька та Василь Безкоровайний.
Василь Васильович як неперевершений майстер української національної музики мріяв, що колись його твори будуть звучати по всьому світі, і зокрема в його рідній Україні. І мрії композитора збулись: у багатьох концертних залах, радіопередачах звучать неповторні твори Василя Безкоровайного, які хвилюють серце і душу кожного з нас.

Васи?ль Олекса?ндрович Барві?нський (20 лютого 1888, Тернопіль — 9 червня 1963, Львів) — композитор, піаніст, музичний критик, педагог, диригент, організатор музичного життя. Визначний представник української музичної культури XX століття. Провідний діяч Союзу українських професійних музик.
| +
Народився 20 лютого 1888 р. у Тернополі в сім'ї громад­ського діяча, члена австрійського парламенту О. Барвінського. Музиці вчився у Львівській музичній школі К. Микулі у М. Яшек-Солтисової, В. Квасницького, П. Бернацької (1895— 1905) та Львівській консерваторії у В. Курца (1905—1906). За­гальну освіту здобув у Львівському університеті (юридичний фа­культет), Карловому університеті в Празі (філософський факуль­тет). У Празі закінчив консерваторію по класу фортепіано у І. Гольфельда (1911), по композиції — у В. Новака (1914). В 1913 р. організував в Празі концерт української народної пісні, дав перший авторський концерт. У 1915—1939 рр. — викладач і директор Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка у Львові, в 1939— 1941 і 1944—1948 рр. — директор і професор по класах фортепіано та композиції Львівської консерваторії, голова Львівського організаторського комітету Спілки композиторів України.
У 20-х роках багато концертував у Західній Україні разом з Г. Крушельницьким, М. Менцинським, О. Любич-Парахоняк, Р. Любецьким; давав власні концерти у Києві, Харкові, Одесі, Дніпропетровську.
У 1941—1944 рр. очолював Державну музичну школу у Льво­ві. Репресований 1948 р. на 10 років таборів. Вийшовши звідти зламаним фізично і духовно, знову викладав у Львові.

Один із активних провідників музичного життя в Україні, член редколегії журналу «Українська музика». Написав перші камер­но-інструментальні твори у Західній Україні. Найголовнішою у композиторській творчості вважав народну основу української пісенності, музичного фольклору, багатоголосся, створивши на цьому мистецькому ґрунті своєрідний поліфонічний стиль.

Автор кантат «Заповіт» (на слова Т. Шевченка, 1917), «Наша пісня, наша туга» (на слова С. Черкасенка, 1933), «Пісня про Вітчиз­ну» (на слова М. Рильського, 1940); симфонічних творів — «Україн­ська рапсодія» (1911) і «Ноктюрн» (1933), увертюри-поеми (1930), п'єси «Наше сонечко», романсу «Вечори в хаті» (1910), фортепіан­них секстету (1915), квінтету (1953—1963), двох струнних квар­тетів (1916, 1933), «Української сюїти», «Варіацій» (1910), двох фор­тепіанних тріо (1910—1911); інструментальних творів (для форте­піано, скрипки, віолончелі), солоспівів, обробок народних пісень.
Доктор мистецтвознавства з 1940 р., почесний доктор Україн­ського університету в Празі з 1938 р.
Автор низки статей з історії української музики, про ком­позиторів С. Людкевича, М. Лисенка, В. Косенка та ін.
Помер 9 червня 1963 р. у Львові.
ksana Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 883 раз.
Подякували: 1043 раз.
Діти: ще немає

Повідомлення гра з вогнем » 08 квітня 2012, 15:29

До_в4ених
Казімеж Айдукевич
польський логік, філософ, семантик. Доктор філо­софії (1912), доктор габілітований (1920), професор (1925). Дійсний член Польської АН (1952).
Закін4ив_тернопільську_гімназію

З друку вийшло 115 праць Айдукевича польською, англійською, німецькою мовами і мовою есперанто.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення ksana » 08 квітня 2012, 15:30

Композитор Денис Січинський був популярним за життя, особливо на початку ХХ століття. Він залишився добре знаним автором, насамперед завдяки численним хоровим колективам у Галичині, а також завдяки великим українським співакам, передовсім Соломії Крушельницькій.
ksana Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1)

Повідомлення irinka » 08 квітня 2012, 15:32

Васи?ль Васи?льович Безкорова?йний (*12 січня 1880, Тернопіль — †5 березня 1966, м. Буффало, США) — український композитор, диригент, піаніст, музичний діяч.
Василь Безкоровайний народився 12 січня 1880 р. в Тернополі. Навчався у Тернопільській українській гімназії та Учительській семінарії, співав у церковному хорі.
Зображення

irinka Офлайн

Я тут живу

Повідомлення ksana » 08 квітня 2012, 15:33

В Тернополі в різні часи тут бували композитори А. Вахнянин, М. Лисенко.
ksana Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1)

Повідомлення гра з вогнем » 08 квітня 2012, 15:35

Детальніше_про_названих_композиторів

Васи?ль Олекса?ндрович Барві?нський (20 лютого 1888, Тернопіль — 9 червня 1963, Львів) — композитор, піаніст, музичний критик, педагог, диригент, організатор музичного життя. Визначний представник української музичної культури XX століття. Провідний діяч Союзу українських професійних музик

Небесний Іван Васильович (15 липня 1971, Тернопіль) - український композитор. Закінчив Вищий муз. Інститут у Львові по кл. композиції М.Скорика (1995), аспірантуру НМАУ (керівник Г.Ляшенко). Лауреат конкурсів композиторів-студентів вузів мистецтв України (Київ, 1993 - 1 премія, 1994 - III премія). Лауреат премії ім. М.Лисенка (2002) та ім. Ревуцького.

Тривалий час керував ансамблем сучасної музики "Кластер" (Львів). З 2002 живе в Києві, з 2006 року - музичний директор фестивалю КиївМузикФест. Член НСКУ.

Василь Безкоровайний залишив багату музичну спадщину:

для симфонічного оркестру — «Українська різдвяна увертюра» (1956), «Думка-шумка», «Для розради»;
фортепіанні п'єси — «Спомини з гір» (1911), «Хризантеми» (1911—1913), «В гаю зеленім», «Пісня без слів» (обидві — 1912), «Заколисна пісня» (1919);
для скрипки — «Українська рапсодія»;
для цитри -„В'язанка народних пісень“, «Для розради» (1911);
танки — «Гуцулка», «Козачок», «Незабудька», «Пластунка»;
для віолончелі з фортепіано — «Ой, Морозе, Морозенку», «Над річкою беріжком», «Ой зійди, зійди»;
хорові — «Полуботок», «Думи мої», «Садок вишневий…» (всі — на слова Тараса Шевченка), «Гей, хто в світі кращу долю має» (слова Івана Франка);
дитяча казка-оперета «Червона Шапочка» (1960, лібрето Л. Полтави);
водевіль «Жабуриння» (співавтортсво з Володимиром Балтаровичем);
псалми, пісні на слова українських поетів і власні;
колядки, танці;
обробки народних пісень;
музика до вистав — «Тополя» Г. Лужницького за Тарасом Шевченком (1938), «Мина Мазайло» Миколи Куліша (1942).

Богдан_Сарамага
(1.04.1905-12.04.1975) — диригента, режисера, педагога, композитора

Народився 1 квітня 1905 року у Тернополі. Навчався у Тернопільській українській гімназії. Згодом закінчив Львівську консерваторію. Працював диригентом і хормейстром в українській трупі Й. Стадника, а з 1928 р. — в Театрі ім. І. Тобілевича з базою у Станіславі (тепер Івано-Франківськ).

У липні 1932 р. дістав дозвіл від влади і відкрив свій український театр. У репертуарі трупи були: «Шельменко-денщик» Г. Квітки-Основ’яненка, «Пошилися в дурні» М. Кропивницького, «Княжна Маріца» І. Кальмана, «Доллі» Г. Гірша та інші.

У трупі Б. Сарамаги в 1934 р. починав свою сценічну діяльність народний артист України Ярослав Геляс.

У 1950 р. разом із сім’єю Б. Сарамага переїхав до США й оселився в Детройті. Займався навчанням дітей в українських школах співу й музики. Організував симфонічний оркестр.

Музична спадщина Б. Сарамаги досить різноманітна. Він автор творів для оркестру, пісень, двох кантат для дитячих хорів. У його доробку — музика до п’єси І. Франка «Украдене щастя», оперет «Сади цвітуть» та «Королева балю у Ворохті», частина супроводу до «Марусі Богуславки» і семи релігійних пісень.

Помер Богдан Сарамага 12 квітня 1975 року в Детройті (США).
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення irinka » 08 квітня 2012, 15:36

З Тернополем пов'язана творча і громадська діяльність І. Франка, С. Крушельницької. В різні часи тут бували композитори А. Вахнянин, М. Лисенко, Д. Січинський.
Зображення

irinka Офлайн

Я тут живу

Повідомлення гра з вогнем » 08 квітня 2012, 15:36

Хто ще з видатних композиторів пов язаний з Тернополем? (по 1 балу)

Мирослав_Скорик
Всесвітньовідомий композитор Мирослав Скорик – знову в Тернополі. Львів’янин за походженням, народний артист України, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка та найвищої державної відзнаки «Герой України» Мирослав Скорик у Тернопільській обласній філармонії презентуватиме концерт для скрипки. Сам композитор каже, що у нашому місті він себе почуває майже як удома.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Поперед.Далі

Повернутись до Конкурси

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість