Доброго дня, Марія.
У вашій школі готують до пологів, до материнства, але ніде не готують як бути мамою хворої дитини.
От так носиш те дитя з радістю і сподіванням. Народжуюєш і тішишся кожному новому здобутку. Ось уже і сидить, ось повзе, топає, починає балакати... А потім починаеш розуміти, що твоя дитина не така як всі. Щось не так. Вона відрізняється. Спочатку, думаєш - ще маленька. А потім, всі кажуть, ти її розбалувала. Забагато уваги приділяла. А вже з 3-х років. Таки виходить, що дитина хвора. І почались поневіряння, від невролога, до психолога. Від одного лікаря до іншого. І вже діагнозів наслухалась: епілепсія, парааутизм. Аж нарешті в облдит. лікарні написали просто - розлади психіки. І почали давати психотропні ліки.
Через те, що ми пройшли, не бажаю нікому. Це і агресія, невмотивована і страшна в своїх проявах, і навіть не скільки в фізичних, скільки у вербальних. Бо в голові не вкладається, що маленька дитина може так і таке говорити. І істерики по годині, просто через те що на вулиці міняється погода, а дитина як барометр, і цілий день ми на своїй хвилі, залізимо під гірку і щось своє бормочем. Дітей не впізнаем. Забуваємо як кого звати. Можем просто поакати. Та так що весь дім чує. Я по цілих днях не могла підняти її з підлоги. Вона лягала і каталась по ній. Засинання в 2-гій ночі після чергової істерики. Хоч були такі світлі дні, що дитина як дитина, наче як всі.
Зараз їй 4 рочки. Перейшли на гомеопатичне лікування. Відійшли істарики і агресія. Зате тепер чітко стала видна затримка в психічному розвитку. Кожний раз як ми зустрічаємось з нашими знайомими дітками, я бачу які вони і яка моя дитина. Як вона грається, як вона говорить. І прихожу додому зі сльозами. Чому моя дитина? Чому навколо стільки здорових дітей, а саме моя дитина не така як всі? Ми уникаем наших знайомих мам, бо мені боляче бачити, що ми таки не такі як всі. Мабуть я так і не навчилась спокійно сприймати це. Як жити мамі дитини з розладами психіки?
P.s І ще в нас в сім'ї. Не вживають алкоголь. Я дуже рідко по святах, пару ковтків. І то вже більше 5 років не пью, бо готувались до вагітності, потім вагітна, довго годувала грудьми, тепер ще друга дитинка. Чоловік не п'є взагалі. Принципово. І не палить ніхто. Нормальна сім'я без шкідливих звичок і ось така дитина.
P.s.s Ви запитували скільки нас в сім'ї. 4-ро чоловік: Я і чоловік програмісти, старша 4 рочки -хвора і менша дитина -6 місяців. Тварин зараз не має. Помагає часом моя мама - забирає старшу до себе на півдня, десь два рази в тиждень.
Пройшли курс лікування в дитячого психотерапевта - 35 занять, особливого ефекту не було.
Дитина розвинута: з двох років знає більше 12 кольорів, букви, фігури, обожнує наукові фільми про природу (комахи, птахи, рибки). В інтелектуальному розвитку йде на рівні своїх однолітків. Затримка лише в психічному розвитку.