Nymydora вибачте знову за запізнілу відповідь. Спробую коротко дати відповіді на запитання що вас цікавлять.
Nymydora написав:1) Моя потіха симулює, причому відкрито і беззсовісно (сподіваюся, що несвідомо). Як тільки ми колишемося до сну, а син спати не бажає, починає проситися на горщик, хоча зазвичай не проситься і перед тим на горщик сходив. І виходить ситуація наступна: або кожні 2 хвилини переривати колисання і садити його на горщик, хоча відомо, що він там ніц не висидить, або не звертати уваги на його "мама, кака!!!", але тоді як навчити проситися взагалі, якщо він проситься, а мама не реагує. Подібна ситуація була в нас, коли ми їздили в Карпати, і малому не хотілося сидіти в автокріслі.
З вашої лінійочки бачу що синочку майже 2 рочки, тож про несвідомість думаю говорити не зовсім правильно. Дитина випробовує межі дозволеного. Що справді не можна, а чого можна добитися маніпулюванням. У цій ситуації вам варто розставити чіткі акценти. Можливо скоротити кількість денних снів, якщо у вас їх 2, можливо якщо на дитині ніяким чином не відображається відсутність денного сну забрати його взагалі. Якщо дитина проситься на горщик краще її садити, але з поясненням що "мама тебе садить на горщик бо ти кажеш що хочеш какати" і намагайтеся максимально довго "втримати" дитину на горщику. Якщо нічого не получилося, і ви бачити що наступне прохання є маніпуляцією, знову ж пояснюйте "ти щойно сидів на горщику, нічого не получилося, треба поспати, а потім ти знову сядеш на горщик щоб покакати" Якось так пробуйте пояснювати дитині. Не сподівайтеся що за один чи два рази дитина все зрозуміє і перестане випробовувати вас. Це тривала і наполеглива праця, та я вірю що у вас все получиться.
Nymydora написав:2) Син знайшов новий спосіб протесту: якщо йому щось не подобається, він починає товктися головою об землю. А ще - кусатися (хоча це він робить і так постійно ), тягти за волосся (теж використовує кожну нагоду, щоб запустити лапки в мої поріділі кучері ), битися і все таке. При чому, такі приступи у нього дуже часті. Причина може бути будь-яка - не дали іграшку, відмовили в чомусь. Він умудряється кусатися, навіть коли я просто його перевдягаю, заважає всіма способами - напр.розслабляється і просто провисає на руках, не даючи можливості натягнути на нього труси чи штани.
На вирішення цієї проблеми існують різні погляди і підходи. Я притримуюся думки що такі прояви потрібно ігнорувати. Але в жодному разі не залишати дитину без нагляду щоб вона не нашкодила собі. Кусається, тягне за волосся, бється - відійдіть, відстороніть його від себе, чітко промовте "Мамі боляче! Так робит не можна!" Можете спробувати симулювати свій плач, щоб дитина вас пожаліла. Добре було б залучити до цього інших членів сімї, приміром батька. Коли синок вкусив чи ущипнув вас, скажіть що вас боляче, те саме нехай повторить тато, скаже що маму потрібно пожаліти, пожаліє вас сам, щоб дитина бачила і розуміла чого від неї хочуть. Дуже важливо щоб подібної поведінки не допускали інші члени сімї. Адже коли мама не дозволяє кусатися, а дідусь чи бабуся сміються з того, дитина не має чіткого розуміння добра чи погана її поведінка.
Nymydora написав:3) ну і горщик Він у нього пісяє-какає, тільки, якщо посадити. Часом підловлюю, то встигаю. Саджу після сну і перед сном. В двох останніх випадках він просився, але кілька останніх днів - перестав. Ну не проситься дитина, і все тут. Цілий день ми ходимо в трусиках-штанцях. У памперсі спимо вдень (не зажди), вночі (майже завжди).
Не думаю що у вас критичний вік. Багато діток такого віку проводять у підгузниках набагато більше часу ніж ваш синок. Тут головне правило не кричати, не карати за проколи і набратися терпіння. Пояснюйте, приводьте приклади, поставте горщик і доступне для дитини місце.