А що далі?
Я задумала створити цю тему, внести сюди всі необхідні обстеження, щоб ті, хто щойно дізнався хорошу новину, знали наперед, що їх може чекати.
І от почала і наткнулася на дилему: писати копіпаст з численних статей в неті чи з свого досвіду. Але мій досвід такий, що стосується лиш мене самої, а численні статті можна й самому переглянути. Тому подумала і пишу так, як би воно мало бути і поряд свій коментар збоку. А ви дописуватимете свої коментарі вже нижче.
Отже, ми дізналися, що чекаємо дитинку. Нам треба відвідати свого гінеколога.
Коли? Перший раз необхідно відвідати свого акушера-гінеколога на 8-10 тижні. Якщо зробити це раніше – взагалі чудово! У цей візит лікар збере ваш анамнез життя і анамнез захворювань. З якою вагою народилися, як ви розвивалися, чи відвідували дитячий садок, чим хворіли в дитинстві – у тому числі інфекції, чи були травми, операції, не переливали вам кров – якщо є можливість, уточніть запитання про ваше раннє дитинство у мами.
Там нам напишуть купу різних направлень.
Якщо відчуваєте себе добре (не рахуючи тошноти, адже це нормально), то йти краще якнайпізніше. Вас ше встигнуть полякати. ;) А тим часом радіємо безмежно, переходимо на ще більш здорове харчування, викидаємо всякі пігулки, бережемо себе і хай всі рідні носяться з нами, як з кришталевою вазою. І, основне, довіряємо собі, своїй дитинці та Всевишньому.
Якщо відчуваєте, що щось не так, то піти варто одразу ж. Може бути загроза і вчасне звернення до лікаря може врятувати вашу вагітність.
Зробити перше УЗД я б радила теж якнайпізніше - тижнів в 11-13, хоча по собі знаю, як то нетерпиться перевірити, що там все гаразд. Але це у випадку, якщо почуваєтеся добре. Якщо будуть показання - то тоді раніше. Навіть, якшо ви переживаєте, чи не позаматкова вагітність, і чи все йде нормально, то можна здати аналіз на ХГЧ в динаміці. Це безпечніше, як на мене, ніж УЗД на ранньому терміні.
- | +