Глобальні оголошення!



Небезпечна їжа

Модератор: Галина

Небезпечна їжа

Повідомлення IREN » 17 квітня 2010, 18:43

А на рахунок мікрохвильовки- то це справді - бомба сповільненої дії! Не можна категорично гріти молочне в ній, і дітям взагалі! І мені требе викинути подалі десь, хоч 2 р назад купили тільки... і нащо питається? :unknown:
IREN Офлайн


 

Re: Небезпечна їжа

Повідомлення mari » 17 квітня 2010, 21:42

Якщо говорити між нами,То все починається з мами.І казочка перша у світі,І сонячна подорож в літо. Найперші легенькі сніжинки. І сяюче диво - ялинка.Від мами - і літери,Й слово,І зроблена разом обнова.Якщо говорити між нами,То все починається з мами.
mari Офлайн

Аватар користувача
Психотерапевт
 
Повідомлень: 6650
З нами з: 13 листопада 2009, 16:55
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 2
Мамуся-творець (1) жіночі посиденьки (1)
Дякував (ла): 3738 раз.
Подякували: 6894 раз.
Діти: 18 річна донька-студентка Анна Марія

Re: Небезпечна їжа

Повідомлення mari » 17 квітня 2010, 21:44

ЖИРИ - ЇЖА, ЛІКИ ЧИ ОТРУТА?

Яків Семенюк,
кандидат медичних наук.

Що криється у слові "жири"? | +
Жири життєво необхідні нашому організму. Вони є складовою тканин тіла і постачальником енергії, бо мають високу калорійність (основне джерело енергоутворення). Один грам жиру під час згорання в організмі виділяє 9 кілокалорій, тоді як 1 г вуглеводів чи білків - 4 ккал, 1 г спирту - 7 ккал. Поняття "жири" об'єднує в собі: сполуки жирних кислот, ефірів гліцерину, жироподібних речовин - фосфоліпідів, зокрема лецитин, і стеринів - холестерин, потрібний у невеликій кількості для відновлення клітин, ушкоджених унаслідок запальних процесів і травм. Виділяють дві групи жирів - насичені й ненасичені, бо в складі перших переважають насичені жирні кислоти, а в складі других - ненасичені. Насичені жири надходять у людський організм переважно з тваринних продуктів, ненасичені - з рослинних, особливо олійних культур, а також деяких видів риб. У раціоні людей молодого віку має бути 2/3 тваринних жирів і 1/3 рослинних, у раціоні людей похилого віку співвідношення цих жирів має бути 1:1 (порівну). Бо кількість насичених жирів у раціоні людини має відповідати її енергетичним затратам. Зрозуміло, що з віком останній показник знижується. Надлишок жирних кислот, особливо насичених, у разі недостатньої фізичної активності призводить до ожиріння і прискореного розвитку атеросклерозу судин, передусім серця й мозку, цукрового діабету і навіть може спричинювати розвиток новоутворень. Сполуки насичених жирних кислот з холестерином легко осідають на стінках судин і формують атеросклеротичні бляшки, що спричинює звуження судин.

Чому деякі жири є незамінними для людини
Учені звернули увагу на такий факт: ескімоси Гренландії хворіють на серцево-судинні недуги, зокрема інфаркт міокарда, в 10 разів менше, аніж мешканці США, а також рідше на рак, артрит, ожиріння і цукровий діабет, хоча і вживають багато жирів. Пояснюють це тим, що ескімоси харчуються рибою (тріска, оселедці, сардини, макрель тощо), яка багата на ненасичені жирні кислоти, зокрема омега-3 (про них ітиметься нижче). Річ у тім, що риба харчується синьо-зеленими водоростями, в мембранах яких містяться поліненасичені незамінні жирні кислоти. Низький рівень смертності від серцево-судинних хвороб виявлено і в Японії, де люди вживають багато риби.
Тепер докладніше про поліненасичені жирні кислоти, зокрема омега-3, та їхню роль в організмі людини. Поліненасичені жирні кислоти за наявністю зв'язків у їхній хімічній структурі діляться на мононенасичені (МНЖК), приміром олеїнова кислота, і поліненасичені (ПНЖК). Більш активними є ПНЖК з двома і більше ненасиченими зв'язками. Особливо це стосується групи кислот (ейкозапентаєнова (ЕПК) і декозагексаєнова (ДГК), альфа-ліноленова), які називають омега-3 (w-3). ПНЖК омега-3 є незамінними, бо в організмі вони не виробляються, а надходять у нього з їжею.
Ще одну групу поліненасичених жирних кислот (лінолеву, гамма-ліноленову і арахідонову) відносять до ПНЖК омега-6 (w-6). Із них лише лінолева ПНЖК є незамінною. Вона корисна тим, що з неї в організмі синтезується гамма-ліноленова ПНЖК, яка бере участь у процесах кровотворення, зокрема регулюванні процесу злипання тромбоцитів.
У багатьох людей гамма-лінолева ПНЖК не синтезується. Цей процес гальмується у разі вживання великої кількості насичених жирних кислот (тваринні жири) чи напівфабрикатів, які містять у собі гідрогенізовані (спеціалізованого промислового приготування) олії, у разі значного вживання алкоголю, а також у разі нестачі в їжі цинку, магнію, вітаміну В6. Перешкоджають їх утворенню й вірусні інфекції та вплив радіації тощо.
Кожна з названих вище поліненасичених жирних кислот групи омега-3 також відіграє свою роль в організмі. Скажімо, ЕПК потрібна серцево-судинній системі, а ДГК - мозку та очам (становить 25% мозку й сітківки ока). Вчені вважають, що знижений вміст у крові поліненасичених жирних кислот, особливо ДГК, зумовлює депресії, порушення уваги, може бути причиною розумового відставання у дітей. Так, в одному з медичних американських журналів розповідається про 2 братів, які були гіперактивними, неуважними на уроках у школі і не встигали з усіх предметів. Лікар порекомендував їм приймати ПНЖК омега-3 (отримані з риби). Після проведеного таким чином курсу лікування діти стали добре вчитися: старший брат закінчив коледж з найвищими оцінками, вступив до університету і став професором. Молодший закінчив коледж (був серед 10 кращих учнів), вступив до університету.

Де містяться корисні жири
Окрім риб, ця кислота (так само, як і ЕКГ та альфа-ліноленова) міститься в деяких оліях. Приміром, лляна олія містить 54% альфа-ліноленової ПНЖК. Гамма-ліноленова ПНЖК є в олії із зерен чорної смородини - 17%, в олії з насіння енотери (рос. назва примула вечерняя) - 9%, а також в олії з ядер волоського горіха. Названі олії застосовуються в лікарській практиці як ліки від багатьох хвороб, зокрема, атеросклерозу з підвищеним рівнем холестерину, ревматоїдного артриту, ожиріння, псоріазу тощо.
Найефективніша з них олія енотери, яка знижує інтенсивність запальних процесів, посилює вироблення статевих гормонів: у чоловіків- тестостерону, у жінок - естрогену. Олія енотери ефективно лікує дітей із синдромом гіперактивності. Зокрема описано випадок англійського хлопчика, якому загрожувало відрахування зі школи за нестерпну поведінку. Після двотижневого лікування олією енотери вчителька (вона не знала, що учень приймає цю олію) заявила, що ніколи не бачила таких разючих змін у поведінці дітей.
Що стосується мононенасичених жирних кислот (олеїнова), то вони також дуже корисні й потрібні для організму. Їхнє джерело - маслинова олія - 72%, мигдалева - 68%, рапсова - 57%. У країнах Середземномор'я, де в їжу вживають маслинову олію, рибу, свіжі овочі, фрукти, горіхи, вино (середземноморська дієта), значно рідше зустрічаються серцево-судинні та онкологічні захворювання порівняно з іншими європейськими країнами.
Олеїнова МНЖК, на відміну від ПНЖК, дуже стійка до високих температур і тому для смаження найліпше використовувати маслинову олію. Приміром, у разі смаження на соняшниковій олії утворюються шкідливі трансізомери жирних кислот (ТІЖК). І що довше триває смаження, то більше утворюється ТІЖК. З цієї причини не можна використовувати соняшникову олію для повторного смаження. Її слід вживати зі свіжими салатами. Такі само ТІЖК утворюються (до 24-29%) під час виготовлення твердого маргарину з олій методом гідрогенізації. За даними англійських учених, трансізомери жирних кислот підвищують ризик виникнення стенокардії, аритмій, діабету, пухлин молочної залози.
Останніми десятиліттями поширилося виробництво не твердого, а м'якого маргарину за іншою новітньою технологією, в якому вміст ТІЖК не більше 1%. При цьому лінолева ПНЖК не руйнується і зменшує прояви атеросклерозу. Такий маргарин корисний для людей похилого віку, які страждають від ожиріння, гіпертонії, стенокардії. До того ж м'який маргарин збагачений вітамінами А, D, Е.
Жири не варто довго зберігати, бо тоді в них утворюється багато шкідливих ТІЖК, вони набувають прогірклого смаку. Менше всього їх у м'якому маргарині, навіть якщо він тривало зберігається.
У медичній та медично-популярній літературі ПНЖК ще називають вітаміном F.

Жири оновлюють клітини й активізують імунітет
Науковці, які досліджували механізми впливу ПНЖК на людський організм, стверджують, що ці речовини:
- забезпечують структурну цілість мембран клітин, нормалізують їхню функцію, регулюючи мікропотік харчових речовин і виведення шлаків із клітин;
- активують імунну систему: лейкоцити стають більш рухливими у захисних реакціях організму;
- позитивно впливають на холестерин, розчиняють його і сприяють зниженню його рівня в крові;
- беруть участь в енергозабезпеченні клітин;
- потрібні для оновлення й росту клітин шкіри, судин, нервової системи тощо;
- беруть участь у клітинному диханні, затримуючи в мембранах кисень, який допомагає захистити клітину від вірусів, бактеріального й хімічного забруднення, від дії вільних радикалів;
- зменшують агрегацію (злипання) тромбоцитів;
- є важливою субстанцією клітин головного мозку і сітківки ока, від них значною мірою залежать настрій, увага, розумові здібності тощо.
Результати наукових досліджень показали, що сучасні продукти містять лише 1/16 - 1/20 тієї кількості ПНЖК, що мали ці само продукти 100 років тому. Ми вживаємо майже в 100 разів більше гідрогенізованих жирів (маргарин, комбіжир), ТІЖК (перероблені жири у випічках, під час смаження, тушкування тощо). Що більше ми вживаємо непотрібних жирів, то більшу нестачу необхідних ПНЖК відчуває наш організм.

Як проявляється дефіцит ПНЖК:
- помітний потяг до жирної їжі,
- сухість шкіри, екзема,
- зниження імунітету,
- уповільнене гоєння ран,
- підвищена ламкість капілярів,
- зниження функцій печінки з ознаками ожиріння,
- головний біль, депресія,
- у дітей можуть виникати на шкірі кінцівок маленькі шишкоподібні доброякісні утворення, сухість волосся, гіперактивність, неспроможність зосередитися, відставання у навчанні.

Жири з аптеки
Нині створено спеціальні препарати, багаті на ПНЖК: омега-3, олія з насіння енотери, олія із зерен чорної смородини, олія з волоського горіха, олія з пророщеної пшениці, олія з насіння гарбуза, які продаються як харчові добавки. Їх застосування допомагає досягти позитивного ефекту у разі лікування низки хвороб, особливо це стосується препарату омега-3.
Клінічні дослідження препаратів, що містять ПНЖК омега-3, а саме застосування їх у лікуванні хворих, які перенесли інфаркт міокарда, виявили їх антисклеротичну (перешкоджають закупорюванню судин), антиагрегантну (зменшують злипання тромбоцитів), імуномодулювальну дії, до того ж вони на 50% знижують ризик раптової смерті. Доведено їх значний вплив на зниження ризику розвитку й метастазування раку молочної залози. Сьогодні в аптечній мережі можна придбати препарати, що містять ПНЖК омега-3 як імпортного, так і вітчизняного виробництва. Зокрема, в Україні препарат, аналогічний ПНЖК омега-3, випускається під назвою епадол.
Кому ці препарати потрібні в першу чергу? Людям із такими проблемами в здоров'ї:
- атеросклероз, ішемічна хвороба серця, аритмія, перенесений інфаркт міокарда,
- підвищений вміст холестерину й тригліцеридів у крові,
- ревматоїдний артрит, артроз,
- запалення легень,
- захворювання судин нижніх кінцівок, діабетична патологія судин та інші захворювання, що супроводжуються підвищеним згортанням крові,
- імунодефіцит,
- ризик виникнення онкоутворень,
- гіперактивність дітей,
- захворювання шкіри, зокрема псоріаз.
ПНЖК протипоказані особам зі схильністю до кровотеч, а також хворим, які приймають ацетилсаліцилову кислоту (аспірин) чи антикоагулянти.
Якщо говорити між нами,То все починається з мами.І казочка перша у світі,І сонячна подорож в літо. Найперші легенькі сніжинки. І сяюче диво - ялинка.Від мами - і літери,Й слово,І зроблена разом обнова.Якщо говорити між нами,То все починається з мами.
mari Офлайн

Аватар користувача
Психотерапевт
 
Повідомлень: 6650
З нами з: 13 листопада 2009, 16:55
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 2
Мамуся-творець (1) жіночі посиденьки (1)
Дякував (ла): 3738 раз.
Подякували: 6894 раз.
Діти: 18 річна донька-студентка Анна Марія

Re: Небезпечна їжа

Повідомлення mari » 12 січня 2011, 01:33

Бачила передачу що в нерафінованій олії є багато канцерогенів (зокрема бензапірен). Радили купляти Щедрий Дар, або іншу рафін.
Якщо говорити між нами,То все починається з мами.І казочка перша у світі,І сонячна подорож в літо. Найперші легенькі сніжинки. І сяюче диво - ялинка.Від мами - і літери,Й слово,І зроблена разом обнова.Якщо говорити між нами,То все починається з мами.
mari Офлайн

Аватар користувача
Психотерапевт
 
Повідомлень: 6650
З нами з: 13 листопада 2009, 16:55
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 2
Мамуся-творець (1) жіночі посиденьки (1)
Дякував (ла): 3738 раз.
Подякували: 6894 раз.
Діти: 18 річна донька-студентка Анна Марія

Re: НЕБЕЗПЕЧНА ЇДА

Повідомлення Руженка » 12 січня 2011, 01:41

мешканка написав:ще додам: приправи, які містять глютамат натрію, вугільно чорні оливки, плавлені сирки... якщо ще щось пригадаю-напишу.



Чому чорні оливки шкідливі????????????????????????????????????????????????????????????????77777
Руженка Офлайн


 

Re: Небезпечна їжа

Повідомлення Marta » 12 січня 2011, 04:08

А я не вірю передачам, особливо по СТБ.
Мене аж нудить від них.
Ага, в передачі сказали, і всі повірили.
Ага, передачі створені, щоб попередити людей, вони ніким не спонсоруються.
Але як послухати, що в тих передачах тим трагічним голосом говорять, то хоч бери і вішайся!
Бо жити в квартирі не можна, мікрохвильова- жах, а так само і електричний чайник, пральна машина, телевізор, комп"ютер, телефон, т.д. Ремонт не можна, тим дихати- помреш 100 %, вікна пластикові- капец, їсти ні фіга не можна, такі жахи....
Звичайно, їсти старатися здорову їжу, але ж без фанатизму! Бо швидко невротиком можна стати, коли судорожно перевіряєш всі Е-шки в супермаркеті. А хвороби-то наші, особливо рак, не обов"язково від Е, а від нервів в першу чергу!

А ті передачі йдуть раз в скільки? Наприклад, навіть раз в тиждень. І раз в тиждень (а воно частіше) мусить вийти передача з заголовком "ВСЯ ПРАВДА ПРО....", і вже все ніби перебрали, так ні, виходять і виходять ті передачі, а щоб дивилися- то ж сенсація на кожному кроці має бути!
Я зразу вимикаю.
Їм те, що їм. Стараюсь здорове, але і смачне, щоб свою нервову системку балувати і кайфувати!))))
А шоколад- то як закон.
Чорнобиль- фореве! Ми виживемо, народ! :zybu:
Marta Офлайн


 

Re: НЕБЕЗПЕЧНА ЇДА

Повідомлення мешканка » 12 січня 2011, 10:19

Руженка написав:
мешканка написав:ще додам: приправи, які містять глютамат натрію, вугільно чорні оливки, плавлені сирки... якщо ще щось пригадаю-напишу.



Чому чорні оливки шкідливі????????????????????????????????????????????????????????????????77777

Ми вже це обговорювали в темі "улюблена їстрава вашої дитини"...
Цитую:

Naya написав:бо вони фарбовані оксидом заліза (добавка Е579), що є шкідливим. Ця добавка заборонена в РФ.
Вода з таких маслин чорна-чорна.
Нормальні маслини мають вимочуватися в розсолі, щоб зійшла гіркота і поступово дозрівати - тоді їх поверхня неоднорідно темніє, вони не чорнильно-чорні, мають плями світліші й темніші..
"хімічні" маслни з рівномірно-темною поверхнею, чорнильно-чорні.


мешканка написав:Ная мене випередила! саме так, дякую...і ще, натуральні "чорні" маслини продаються, здебільшого, в шклянних пляшках, вони значно дорожчі від звичайних зелених і значно більші (розміром зі сливку)
мешканка Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 2805
З нами з: 24 лютого 2010, 15:30
Звідки: Файне місто!
Нагороди: 4
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1)
Дякував (ла): 2726 раз.
Подякували: 2986 раз.
Діти: Дві донечки і маленький хлопчик!

Re: Небезпечна їжа

Повідомлення Mary Awa » 14 липня 2011, 14:14

мешканка написав:ще додам: приправи, які містять глютамат натрію, вугільно чорні оливки, плавлені сирки...

А що там з плавленими сирками? Про все інше чула, а про сирки - ні :oops:
Mary Awa Офлайн


 

Re: Небезпечна їжа

Повідомлення Mary Awa » 14 липня 2011, 14:16

Кока-кола - це взагалі жах :scare: Та й інші "солодкі газовані напої" :mrgreen: Хоча інколи - хочеться :oops:
Mary Awa Офлайн


 

Re: Небезпечна їжа

Повідомлення paniBi » 14 липня 2011, 14:28

Marta написав:А я не вірю передачам, особливо по СТБ.
Мене аж нудить від них....
Чорнобиль- фореве! Ми виживемо, народ! :zybu:



Мартуся,класно ти сказала.Я також не божеволію від цього.Думаю ми всі стараємось якісно харчуватись,проте у всьому повинен бути здоровий глузд.Краще розслабитись і отримувати задоволення від кожної з"їдженої маслини,сирка,сухарика....Ура!
paniBi Офлайн


Тільки роззираюся
 
Повідомлень: 15
З нами з: 28 лютого 2011, 15:18
Дякував (ла): 18 раз.
Подякували: 17 раз.
Діти: хлопчик Матвійчик

Поперед.Далі

Повернутись до Корисно/шкідливо



Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей

cron