А освячують там все, що приготували вдома до Великодня, окрім салатів звичайно. :grin:
В нас в Тернополі традиційно освячують ще й корінці хрону. Потім мої батьки стружать його ножем поверх розрізаних на чотири частини яєць, це все солять, перчать і скроплюють оцтом. Цю страву я люблю найбільше! А на Волині такого не роблять, хоча в сім'ї мого чоловіка вже роблять - я постаралась :grin: В них яйця традиційно красять в лушпинні цибулі, причому не менше 40 штук!!! А потім усі три дні свят "б'ються" ними з родичами і друзями. Це виглядає так: кожен з двох учасників забави бере по одному яйцю в руку гострячком до верху, вітаючись "Христос Воскрес! - Воістину Воскрес!", один б'є своїм яйцем яйце іншого, те ж саме повторюють вдруге, перевертаючи яйця іншою стороною. Виграє той, чиє яйце вціліло. Він же забирає собі обидва яйця. Найбільше таку забаву люблять діти. Мій малий в перший же день свят перелуплює всі 40 яєць
Тоді вся сім'я їсть мою улюблену страву з хроником! :grin:







