lerumpochka » 18 листопада 2010, 01:46
сичужний фермент купили випадково проходячи повз ветеринарний кіоск на ринку (йшли від павільйону де продаються трави, насіння соняшнику та інше таке і в сторону до "торгового світу", мабуть зараз "барвінок" вже) але впевнена, що в інших ветаптеках теж можна придбати. 5 грн. сірий пакетик вагою 1 г якого хватає на 100 л молока:) тому з пропорціями на меншу кількість треба буде поморочитись:))) спочатку спробували з 1 літру зробити - вийшло 150 г бринзи.
а робиться воно так:
треба
1л молока
1/100 пакетику пепсину:) розведена у холодній воді (певно ложка столова)
молоко підігріваємо до не дуже гарячого , градусів 35 (хто має дітей, той і має термометр для води:))) вливаємо туди ту водичку з пепсином і залишаємо десь на 30 хв. і то молоко на очах загустає - чудеса!!! і коли підніметься сирна маса, вона така стає, як саморобний йогурт (якшо хтось робив), або... ну не знаю як шо. там побачите! тоді перекласти то все в сито з марлею, дати стекти. а ми ше притиснули тарілкою зверху і важкеньким чимось (банкою з врлрю). ми лишали на ніч бо робили ввечері, але, думаю, можн і швидше.
а тоді або поприсипати з обох боків сіллю(так пише в рецепті), або, як ми робили, залити солоною водою на трохи (я не мала часу то залила зранку, а їла аж в обід - то було добре). скільки солі в ту воду??? а хто як любить:) бринза буде практично така ж солона, як і вода.
п.с. хто планує робити сир частенько, з пепсином можна ше так зробити: розвести весь пакет в 1 л. води. і тоді вийде шо 1 л води з пепсином на 100 л молока - так легше ділити (на 3 л - 30г=1 ст.л., на 5 л - 50г=пів пів склянки, на 20л - 200г і т.д. ) а розведений пепсин в холодильнику постоїть.
ще є рецепт зі сметаною і яйцем замість пепсину, але ми ще не робили. якщо хтось хоче - можу дати.
Секрет ,батьківського виховання не в тому, що роблять батьки, а в тому, ким вони являютьсядля дитини. (Гордон Ньюфелд)