Глобальні оголошення!

Легенди про Тернопіль

Модератор: Сяна

Re: Легенди про Тернопіль

Повідомлення taranjka » 15 квітня 2011, 15:57

напишу пару цікавих, як на мене, фактів зісторії міста (з книжки про тернопіль мужа енд компані). то всьо перевірені факти, без легенд

- засновнтк міста (старого замку, ставу) - Ян Тарновський. в 1540 році він отримав відповідний локаційний привілей.

- раніше ця територія була пустою (так, звісно колись тут жили люди, якісь племена і т.д. вважається що могло існувати селище часів Галицько-Волинської держави, але це не підтверджено археологічними розкопками). розповіді про раніше існування міста - нічим не підтверджені

- місцевість, на якій заснувалося місто, називалася Сопільче. Топільче - вигадка часів рад.союзу. кажися непрвильно прочитана краєзнавцями назва

- легенда пр тернове поле - також часів союзу. 9 серпня 1944 року Тарнополь було перейменовано в Тернопіль рішенням Президії верх. ради СРСР. не годилося шоб місто мало назву якогось польського шляхтича, а легенда про тернове поле - гарне виправдання

- тернопіль одне з небагатьох міст, які мали статус вільного королівського міста. на гербі була корона, як свідчення цього. сьогоднішній герб не історичний і не відповідає законам геральдики. прийнятий у часи незалежності.

- місто потерпало від татарських нападів. першу оборонуміста очолювала жінка - княжна Євдоксія Чарторийська .

- в Тернополі народився Іван Мартинович Заруцький - найяскравіша постать часів "смути" в Московії. певний час був фактичним правителем Московії

далі буде, якшо цікаво :)
Востаннє редагувалось taranjka в 15 квітня 2011, 17:03, всього редагувалось 2 разів.
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення гра з вогнем » 15 квітня 2011, 16:09

дуже-дуже цікаво!!!!!!!!!!!!
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 3057 раз.
Подякували: 4232 раз.

Повідомлення happymami » 15 квітня 2011, 16:11

taranjka написав:сьогоднішній герб не історичний і відповідає законам геральдики

відповідає законам, чи НЕ відповідає? І якшо відповідає, то той попередній що, не відповідав? А чо корону забрали з герба?
Навчу комп'ютерної графіки. З сертифікатом чи приватно
ЗображенняЗображення
Ми можемо стримати біль, злість, сльози, любов... але стримати сміх - неможливо)))
happymami Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) акула пера (1) за тривале грудне вигодовуванн (2) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 2500 раз.
Подякували: 5212 раз.
Діти: Хлопчик-дівчинка)))

Повідомлення taranjka » 15 квітня 2011, 16:21

не відповідає, звиняюся.
корону забрали тож в радянський період - не личило таке радянському місту. коли герб міняли в 90-х - то це вже був конкурс художньої майстерності, а не історичної реконструкції. в сьогоднішньому багато порушень, але до історичного ніхто не повернеться - бо "в ньму нема нічого наційонального"
зображення першого герба
Зображення
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
taranjka Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)

Повідомлення гра з вогнем » 15 квітня 2011, 16:25

а я за історичний...
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення taranjka » 15 квітня 2011, 16:29

ми з мужом тоже, і вже навіть майже вдалося це діло просунути, але ж нє - "зірка єврейська, півмісяць турецький, корона польська і нема жодного колоска і степана бандери"
Зображення
taranjka Офлайн

Я тут живу

Повідомлення taranjka » 15 квітня 2011, 17:11

- у 1770 і 1778 роках місто зазнало епідемії чуми. при першій загинуло близько 10 тис. мешканців.
- 1738 рік - потужні поштовхи землетрусу
- 1768 році у травні на Великдень випав сніг до колін
Зображення
taranjka Офлайн

Я тут живу

Повідомлення taranjka » 15 квітня 2011, 17:28

за часів австро-угорської імперії.
- було знесено мури і вїзну браму старого замку, і збоку збудовано палац, який отримав назву "новий замок".
- за переписом населення 1808 року у місті налічувалося 7093 мешканців
- наприкінці 18 ст. в тернополі стало популярним пити каву, за що міщан почали називати "кавунами". перші каварні зявилися на початку 19 століття
- у травні-червні 1809 упродовж трьох тижнів містом володіли наполеонівські війська
- в битві під Бородіно брав участь і Тарнопольський полк, який було відзначено за відвагу. з записів очевидця, солдати полку атакували французів з піснею, що було єдиним таким випадком під час війни
- 15 лютого 1843 року останній власник міста Тадеуш рицар фон Туркул уклав договір з магістратом і таким чином "продав" місто за 175 000 флоренів сріблом. наступного року цісар надав місту герб і статус вільного міста
Зображення
taranjka Офлайн

Я тут живу

Повідомлення taranjka » 15 квітня 2011, 20:16

- у 1861 році було засновано перший міський парк (сьня старий) - на території яку називали "новий город". ініціатор - тодішній бурмістр (себто мер) в. мандаль. в його честь було названо і вулицю - сьоня паркова. згодом вхід в парк зробили платним і заборонили там вживати їжу - не фест чистюлі були тодішні (та й сьоня) тернополяни
- у 1880 році в місті проживало понад 25 000 осіб. з них - римо-католики - 6023, греко-католики - 6170, юдеї - 13468
- 1870 рік - залізниця зєднала львів і тернопіль
- 1833 рік, сталася велика пожежа, згоріло дві третини міста
- грудень 1840-березень1841 панували люті морози. макс. падіння темпер. - 32
- в травні 1869 спека сягала + 34
- 1882 році було нашестя щурів, тоді ними був обліплений замок і люди збиралися юрбами, щоб подивитися на дивину
майже легенда з історії тернопільської гімназії

в останні роки 19 ст. два спудеї-невдахи тарнопольської державної гімназії роман стислович і іван войтина, не зуміли скласти іспити з грецької та латинської мов. замовивши наперід собі могильну плиту, вони вчинили самогубство. на плиті власноруч написали:"тут спочиває молода студентина. нас тут побила грека й латина". плиту встановили на місці їхсамогубства в "новому городі".
Зображення
taranjka Офлайн

Я тут живу

Повідомлення гра з вогнем » 15 квітня 2011, 20:43

а та плита зараз є?
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Поперед.Далі

Повернутись до Що в Тернополі чувати?

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей