Глобальні оголошення!

Чи можна християнам їсти кров?

Re: Чи можна християнам їсти кров?

Повідомлення о.Мартин » 01 квітня 2011, 16:01

У Біблії є багато приписів. Щоб їх краще зрозуміти існує певне їх тлумачення. По-перше вони діляться на Божий Закон (вічні і незмінні закони) та церковні закони, які почали діяти від моменту Зіслання св. Духа (день народження Церкви).

1. Божий закон

Божий Закон поділяється на: природний і позитивний.
Природний закон - це найзагальніші накази, для пізнання яких не треба великих зусиль і які всі люди знають. Приклад: роби добро, уникай зла, Бога треба лю­бити. Це ті накази, які легко виво­дяться з перших, тобто всі накази, які виходять з декалогу (де­сять заповідей Божих). Також ті накази, до яких дохо­димо довгим роздумуванням. Приклад: знайдені речі треба віддати, хабарництво є заборонене. Кожна людина знає найзагальніші "природні" накази. Інші можна не знати деякий час, але людина з часом обв"язково мусить до них дійти. Наприклад: люди часом не знають, що внутрішні акти, такі як нечисті бажання, бажання вкрасти або вбити - є грі­хом. Можуть не знати, що деякі зовнішні акти є злі. Прик­лад: лихва, вкрасти й дати бідним, фальшиво присягати, щоб комусь допомогти.

Божий закон є незмінний для всіх людей, обставин і часів.

Зміна певного закону може бути внутрішня й зовнішня. Внутрішня є тоді, коли закон сам від себе змінюється, або коли один закон змінюється в другий. Зовнішня зміна є тоді, коли якась зовнішня влада, Божа чи людська, змінює закон. Природний закон внутрішньо не може змі­нитися. Якщо якийсь закон стає шкідливим, то він тим самим перестає зобов'язувати. Такого випадку в природ­ному законі не буває, бо він опирається на Божій природі. Божа природа є незмінна, тому й закон, який опирається на ній не може змінитися. Отже, внутрішньо природний закон змінитися не може. Не може він змінитися і зов­нішньо. Ні Господь Бог, ні Церква не можуть його змінити. Церкві належиться право інтерпретувати природний закон. Звіль­нення від закону у властивому значенні не допускається. Наприклад немає шлюбу між братом та сестрою, немає права на вбивство, т.п.

Позитивний закон

Позитивний закон — це точніше пояснення природного закону. Це той закон, який Бог надає добро­вільно й проголошує якимось безпосереднім актом. Цей закон можна пізнати лише з об'явлення. Його мета — це надприродна ціль людини. Він поділяється на: закон Ста­рого Завіту (Мойсеїв) і закон Нового Завіту (Євангель­ський Закон). Старий Завіт — це первісний Мойсеїв закон, він зобов'язував тільки юдеїв і лише до зіслання Св. Духа. У свою чергу він обіймає приписи суддів, обряду та моралі. Моральні приписи зобов'язують нас і тепер (це фактично закони Божого права - незмінні). Ісус Христос дав нам Новий Завіт — Євангельський, який також називається надприродним, тому що походить від Бога, автора надприродного порядку, мета якого — провадити до надприродної цілі.

Євангельський закон містить у собі потрійні приписи, а саме:
а) теологічні — вони відносяться до надприродних чеснот (віра, надія, любов);
б) моральні, що містяться в декалозі;
в) сакраментальні, які відносяться до всіх Св. Тайн.

Євангельський закон зобов'язує силою природного й позитивного законів. Однак, хто його переступає, не поповнює двох гріхів, і християни грішать тяжче, ніж невірні, коли порушують приписи цього закону. В Євангельському законі немає суддівських приписів, такі приписи має право видавати Церква. Церква має право зв'язувати та розв'язувати. Єван­гельський закон містить у собі також Євангельські ради.

Євангельський закон (Євангеліє ІСХС) зобов'язує всіх людей, всіх часів і всюди:

а) всіх людей, тому що всі люди мають спастися, а цей закон має на меті спасіння всіх людей;
б) всіх часів, отже він є постійний, бо вже іншого закону не буде, так як об'явлення скінчене і нового об'яв­лення не буде;
в) всюди, але не всіх однаково. Безпосередньо зобо­в'язує християн і посередньо, через хрещення, всіх інших. Без хрещення закон християнський не зобов'язує.

Одні твердять, що Новий Закон почав зобов'язувати від миті смерті Ісуса Христа, інші, що в день Зіслання Св. Духа. Можна прийняти одне й друге. В усякому разі почав загально зобов'язувати за часів Апостолів, а кон­кретно - зобов'язує тоді, коли хтось його пізнав.

Від Євангельського закону має право звільнити той, хто його видав. Автором Євангельського закону є Ісус Христос. Церква може лише оголосити й автентично пояснити Божий Євангельський закон, але не звільнити від нього.

Закон церковний

Церковний закон — це той, який походить від церковної влади. Церква як досконала спільнота, подібно як усі інші люд­ські спільноти, для свого добра, порядку, дисципліни по­требує законів, законодавчої влади, яка б такі закони видавала.

Церква має владу, яку навіть підтверджують слова Ісуса Христа: "І що ти зв'яжеш на землі, буде зв'язане на небі; і те, що ти розв'яжеш на землі, буде розв'язане на небі" (Мт. 6,19).

Щоб хтось міг видавати закон, мусить мати юрисдик­цію і компетенцію. Юрисдикція, в широкому значенні слова, — це право управляти підданими. Компетенція — це уповноваження з огляду на досвід виконувати юрисдикцію. У стислому значенні юрисдик­ція — це влада над тим чим можна розпоряджатися. Вона поділяється на церковну й цивільну. З цього приводу гово­рить Кодекс Канонів Східних Церков:Влада управління поділяється на законодавчу, виконав­чу й судову. Законодавча влада повинна виконуватися у спосіб, при­писаний правом, а та, яку має церковний законодавець, нижчий від найвищої влади, не може бути правосильно делегована, хіба що загальне право застерігає щось інше; нижчий законодавець не може правосильно видати закону суперечного з вищим правом. Судова влада, яку мають судді або судові колегії, повин­на виконуватись у спосіб, приписаний правом, і не може бути правосильно делегована, хіба що йдеться про виго­товлення підготовчих актів якогось декрету або вироку (Канон 985 §§1,2,3).

У Церкві видавати закони можуть ієрархи. Ієрархами є, крім Римського Архієрея, передусім Пат­ріарх, Верховний Архієпископ, Митрополит, які очо­люють якусь Церкву свого права, а також ті, які, згідно з приписами права, тимчасово стають їхніми наступ­никами в управлінні. Крім ієрархів закони видають Собори: Вселенські; Собори поодиноких церков; Собори даної нації під проводом примаса, пат­ріарха;Собори провінціальні під проводом митрополита;Собори єпархіальні під проводом єпископа.

Читаючи Біблію, потрібно розуміти, що є приписи Божого права та церковного права.
Щодо кров'янки... Дієтичні приписи Старого Завіту були дані євреям Старого Завіту... це ясно.
Дієтичні приписи у Новому Завіті були дані апостолами і тим вірним, які жили тоді. Це були приписи церковного закону, не Божого (незмінного) Закону.

На сьогоднішній день Церква подає інші церковні приписи щодо нашої дієти. Вже Церква не наголошує що не можна їсти м'яса від задушених тварин і нічого не говорить щодо крові. Не має церковної заборони щодо кров'янки.

ПС... Обов'язок та відповідальність Церкви - нас запровадити до неба. Обов'язок вірних - слухатись Церкви.
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 94 раз.
Подякували: 1058 раз.

Повідомлення Перлинка » 01 квітня 2011, 17:38

дякую,діло ясне,що діло темне :)
«Спасай взятых на смерть, и неужели откажешься от обреченных на убиение? Скажешь ли: "вот, мы не знали этого"? А Испытующий сердца разве не знает? Наблюдающий над душею твоею знает это, и воздаст человеку по делам его». (Притч.24:11-12)
Перлинка Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
гостренький язичок (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 3766 раз.
Подякували: 4017 раз.

Повідомлення о.Мартин » 02 квітня 2011, 21:58

:omg:
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Мамуся-творець (1)

Повідомлення Перлинка » 02 квітня 2011, 22:01

Просто щоб розібратись з тим що Ви написали ,треба спершу духовну семінарію закінчити ;-),якби ви мені то розповідали призустрічі,я б заснула,як на уроках фізики,але то вже моя фізіологічна особливість :lol:
«Спасай взятых на смерть, и неужели откажешься от обреченных на убиение? Скажешь ли: "вот, мы не знали этого"? А Испытующий сердца разве не знает? Наблюдающий над душею твоею знает это, и воздаст человеку по делам его». (Притч.24:11-12)
Перлинка Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
гостренький язичок (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 3766 раз.
Подякували: 4017 раз.

Повідомлення о.Мартин » 03 квітня 2011, 11:42

Я не згідний. Усе дуже просто і легко описано... не для семінаристів...

Найголовніше зрозуміти, що у Біблії є багато приписів. Є Божий Закон (вічні і незмінні закони) та церковні закони.

Також Біблія не проста книга! Читати її потрібно всім, але її тлумачити повинні тільки ті, хто має певне богословське приготування
. :tipok:
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Мамуся-творець (1)

Повідомлення christian » 09 квітня 2011, 00:25

Хотів би продовжити дискусію далі. Наскільки я розумію, питання про вживання крові в Діянні 15, католики тлумачать: як про заборону споживання жертвонної крові (і жертвенного м'яса) при поклонінні ідолам (http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php? ... %B2#p19382). А звідки у католиків така впевненість що ці слова необхідно розуміти саме так, а не буквально (ми ж не знаємо на 100% що мали на увазі апостоли). І ще хотів би знати чи о. Мартин пише свою особисту думку чи це думка всієї Католицької Церкви. Я спілкувався з іншими священниками УГКЦ і у кожного різні думки з цього приводу. Тому цікаво чи є якесь "офіційне" ставлення Церкви чи кожен тлумачить по своєму як вважає запотрібним.
Православні вважають їсти кров'янку гріхом. Окрім Діяння 15 наводять ще як аргументи Правила святих апостолів, наприклад Правила 67, 63 (http://azbyka.ru/dictionary/10/nikodim_ ... -all.shtml). Чому католики не визнають цих правил (визнають здається тільки перші 50)? Багато хто називає шлях до спасіння католицькими та православними церквами одинаковий (різниця в богословській частині). Чому тоді одні вважають за гріх, а інші ні? Чому різні тлумачення на одинакові питання?
christian Офлайн

Повідомлення о.Мартин » 09 квітня 2011, 11:38

Коли я відповідаю на запитання я завжди пишу позицію Католицької Церкви щодо певної проблеми. Якщо я ще додаю свою особисту думку, тоді так і підкреслюю, що це моя особиста думка.

Щодо крови.... ще раз стверджую, що їсти кров'янку - не гріх. Також їсти стейк з кров'ю теж не гріх, т.п. Кров - це не продукт заборонений людям. У крові немає життя, духа Божого, т.п. Кров - це лише частина плоті або організму. В ній нічого священного немає. А якщо у єврейській ментальності вважалося що кров належить тільки Богові, ця "ментальність" разом з обрізанням, споживанням свинини, т.п. не є обов'язковою невідокремною частиною нашої християнської віри.

Звідки у католиків така впевненість що ці слова необхідно розуміти саме так, а не буквально (ми ж не знаємо на 100% що мали на увазі апостоли)??? Тому що споживання крові не є порушення Божого закону, це не злочин проти Божої любові Бога чи ближнього. Чим є гріхом? Коли гріх є гріхом? Церква пояснює нам принципи гріха. Церква також вчить коли гріх є гріхом. Я слухаюся Церкви. Я не видумую своє тлумачення, також не думаю, що Церква не права а я правий! Церква має обов'язок вчити (провадити до неба), я маю обов'язок слухати (йти слідом за Церквою).

У Католицькій Церкві є дуже багато документів... від Римських Пап, Місцевих Соборів, Вселенських Соборів, місцевих Ієрархів тощо... Правдиве вчення Католицької Церкви є завжди написане чорним на білому. Крім написаних правил та законів є ще місцеві традиції та звичаї.. Канони Церкви є не вічними, вони можуть бути змінені чи анульовані іншими канонами. Однак щодо правди віри є авторитетне вчення Церкви. Священики можуть мати свою приватну думку, але вчення Церкви - одне.

Якщо буває сумнів щодо правди віри існує при Апостольській Столиці Конгрегація у справах віри. ЇЇ у свій час очолював теперішній Папа Венедикт XVI (Йосиф Рацінгер). Можна до Конгрегації написати свій сумнів, і вона подасть офіційну відповідь.

Я особисто не розумію чому скільки турботи щодо кров'янки? Однак я думаю, що проблема в тому що люди не сприймають те що каже Церква, а радше самі приходять до власних висновків читаючи Біблію.

Церква не є ворогом людини. Гордість є першим ворогом людини. Даваймо більше покори... більше послуху... адже "віра через слухання" хіба ні?
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Мамуся-творець (1)

Повідомлення о.Мартин » 09 квітня 2011, 12:44

Згідно з Біблією, дехто уявляє землю не круглою сферою, а плоскою (навіть не зважаючи на фотографії з космосу).
Деякі християни твердо в це вірять...

http://www.landoverbaptist.net/showthread.php?t=40617

Біблійні джерела:

Єремія 16:19
"О Господи, сило моя та твердине моя, і захисте мій в день недолі! Поприходять до тебе народи від кінців землі та й промовлять: Одідичили наші батьки лиш неправду й марноту, пожитку ж від них не було..."

Аргумент: Сфера немає "кінця", отож земля не сфера, бо вона має кінці!

Одкровення 7:1
"А по цьому я бачив чотирьох Ангелів, що стояли на чотирьох кутах землі та тримали чотири земні вітри, щоб вітер не віяв на землю, ані на море, ані на жодне дерево".

Аргумент: Сфера теж немає кутів, як має земля!

Ісая 40:22
"Він Той, Хто сидить понад кругом землі, а мешканці її немов та сарана. Він небо простяг, мов тканину тонку, і розтягнув Він його, мов намета на мешкання".

Аргумент: Земля - як тарілка... округла але плоска.

Існує навіть міжнародна організація, яка поширює інформацію наукову і релігійну про те, що земля не сфера "The flat earth society"

Навіть якщо Біблія представляє нам іншу ментальність давніших людей, оці картини щодо землі не є частиною нашої віри, моральної поведінки, і мало що впливають на наше спасіння... як їсти чи їсти кров'янну..
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Мамуся-творець (1)

Повідомлення christian » 09 квітня 2011, 19:32

Правдиве вчення Католицької Церкви є завжди написане чорним на білому.
Я знаю що Церква видає укази, документи, які стосуються богословських питань та проблем, тобто на основні питання, які стосуються віри (вчення про Бога) і це є правила, які повинні дотримуватися усі, тобто беззаперечні. Проте є так звані "второстепеневі" питання на які Церква не дає чіткої відповіді і ці питання є відкритими для дискусій.
Я особисто не розумію чому скільки турботи щодо кров'янки?
Можу навести ще декілька проблем на яких у християн немає сформованої відповіді (про карти http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php? ... 308#p14773, про гіпноз http://www.truechristianity.info/ua/ask ... hcraft.php ). По цих питаннях ведуться дослідження і там не прийнято остаточного рішення. Щодо кров'янки то існує внутрішній спротив, що її споживання є правельним.
Згідно з Біблією, дехто уявляє землю не круглою сферою, а плоскою (навіть не зважаючи на фотографії з космосу).
Деякі християни твердо в це вірять...
Приклад дійсно цікавий. Але тут теж неоднозначне трактування цитат. Проте питання про Землю не є таким самим як наше. Адже це можна перевірити експериментально, а у нашому випадку лише Господь знає де правда.
Інтересно дізнатися чи існує якийсь документ (інтересно прочитати) про дозвіл їсти кров'янку. Чи не є це питання таким дискусійним як вище наведені (про карти, гіпноз)?
p.s. Не сприймайте все дуже особисто, адже це дискусія в якій народиться істина
Востаннє редагувалось christian в 10 квітня 2011, 02:11, всього редагувалось 1 раз.
christian Офлайн

Повідомлення о.Мартин » 09 квітня 2011, 21:25

Дуже цікаво дізнатися чи існує якийсь документ про заборону кров'янки... але більш сучасний!!!

Хоча я сам не фанат кров'янки, цікаво мені знати чому (крім біблійної заборони) їсти кров є гріхом???

:men:
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Мамуся-творець (1)

Поперед.Далі

Повернутись до Розмова з священиком

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей