Глобальні оголошення!

Варто зараз починати будівництво чи краще зачекати?

Знайомства, новини з життя країни... Балачки про те, що не ввійшло в інші розділи

Модератор: taranjka

Варто зараз починати будівництво чи краще зачекати?

Повідомлення Yaiti » 22 жовтня 2025, 11:34

Є ділянка і певна сума у валюті. Руки сверблять почати хоч фундамент. Але як подивлюся новини, то страшно. Вкласти все, а завтра "приліт"? Чи краще сидіти на грошах, хоча вони теж знецінюються? Хтось ризикує зараз вкладатися в таку довгострокову справу? Які взагалі думки?
Yaiti Офлайн

Я тут живу

Дякував (ла): 1 раз.
Подякували: 0 раз.

Re: Варто зараз починати будівництво чи краще зачекати?

Повідомлення Миледи » 22 жовтня 2025, 11:34

Я б зараз не ліз. Це лотерея. У мене кум почав "коробку" минулого року. Бригадиру прийшла повістка - і все, будівництво "заморозилося" на півдорозі. Тепер стоїть, мокне. Ціни на матеріали - космос, і вони непередбачувані. А якщо відключення світла? Вся техніка на генераторах - це подвійний бюджет. Краще тримай гроші у валюті, спокійніше буде.
Миледи Офлайн

Почуваюся, як вдома

Подякували: 1 раз.
Діти: Хлопчик

Повідомлення Yaiti » 22 жовтня 2025, 11:34

"Заморозити" фундамент на зиму - це найгірше. Але з іншого боку, ця валюта теж не радує. Лежить і не працює. А ціни на роботи й матеріали ростуть швидше за курс. Те, що я міг купити рік тому, зараз вже на 30% дорожче. Такими темпами я через пару років за ці гроші й паркан не поставлю. Думав, може хоча б почати, закупити основні матеріали. Але знову ж, де їх зберігати? Замкнене коло якесь.
Yaiti Офлайн

Я тут живу

Подякували: 0 раз.

Повідомлення Миледи » 22 жовтня 2025, 11:35

Головне правило зараз - не починати без повної суми на все + 30-40% резерву. Ніяких кредитів чи "зароблю по ходу". Починати будівництво будинку http://sargon.com.ua/ зараз - це великий ризик, тому бюджет має бути залізобетонний.
По-перше, оцініть регіон. Якщо це відносно тилова область, ризики нижчі. Якщо близько до фронту чи інфраструктури - я б не радив. По-друге, не починайте, не маючи надійного підрядника. Це має бути фірма з договором. Бо приватні "майстри" зараз - це найбільша проблема. Сьогодні вони є, завтра отримали повістку, і шукай вітру в полі. А фірма хоча б має якісь зобов'язання і може замінити людей.
Я б радив розбити процес. Не кидатися одразу в "коробку". Можна почати з підготовчих робіт: геологія, детальний проект, отримання всіх дозволів. Це теж гроші, але це "паперова" робота, яка фіксує ваші наміри і не псується. Можна завезти комунікації на ділянку. Або закупити частину матеріалів, які не псуються (арматура, блок), і знайти надійне зберігання. А вже коли будете мати 150% бюджету і стабільну бригаду, тоді лийте фундамент. Інакше ризикуєте отримати довгобуд і купу нервів.
Зображення
Миледи Офлайн

Почуваюся, як вдома

Подякували: 1 раз.
Діти: Хлопчик

Повернутись до Суцільні балачки

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей