Глобальні оголошення!

Чи можна їсти після Святвечора?

Чи можна їсти після Святвечора?

Повідомлення Melisa » 06 січня 2011, 23:08

Отче, можливо моє питання здасться Вам дивним, проте воно мене мучить вже кілька років.
Колись у дитинстві всі Різдвяні свята я проводила у селі. А там свої звичаї, свої традиції. Бабуся тоді говорила, що після Святвечора не годиться їсти, оскільки треба лишити щось для душ померлих родичів. Чи так це?
Бо часом таки кортить повечеряти, але ж є заборона. Чи то заборона така людьми видумана?
Поясніть, будь ласка.
Дякую.
Melisa Офлайн

Я тут живу

Дякував (ла): 1656 раз.
Подякували: 2019 раз.

Re: Чи можна їсти після Святвечора?

Повідомлення о.Мартин » 07 січня 2011, 21:24

Померлі не їдять ні куті ні вареників. Також вони не п'ють горілку. Тому померлим не потрібно наливати чи накладати страви на окрему тарілку і вірити, що вони долучаються до нашої вечері. Але можна їх згадати в наших молитвах тим більше в ніч перед Різдвом.
Прочитати мою статтю на цю тему в газеті "МІСТО" з 06.01.2011р.

Також в Святвечір (06.01) триває строгий піст, тому не варто багато їсти, чи насолоджуватися іншими стравами після вечері.
Веселих Свят!
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 94 раз.
Подякували: 1058 раз.

Повідомлення Перлинка » 19 січня 2012, 17:33

В мене ще питання ,чи в церкві ,зокрема в катедрі нагадують людям про те що для померлих не потрібно лишати їжу ,бо моя мама щонеділі там і жодного свята не пропускає,але певно таки не чулаа такого,бо досі лишає.
«Спасай взятых на смерть, и неужели откажешься от обреченных на убиение? Скажешь ли: "вот, мы не знали этого"? А Испытующий сердца разве не знает? Наблюдающий над душею твоею знает это, и воздаст человеку по делам его». (Притч.24:11-12)
Перлинка Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
гостренький язичок (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 3766 раз.
Подякували: 4017 раз.

Повідомлення Перлинка » 19 січня 2012, 20:51

вдячна за повагу пане Мартине,але на це питання в Біблії відповіді на жаль нема :(
бачу не лиш мені цікаво

з повагою Перлинка
«Спасай взятых на смерть, и неужели откажешься от обреченных на убиение? Скажешь ли: "вот, мы не знали этого"? А Испытующий сердца разве не знает? Наблюдающий над душею твоею знает это, и воздаст человеку по делам его». (Притч.24:11-12)
Перлинка Офлайн

Я тут живу

Повідомлення о.Мартин » 20 січня 2012, 10:35

що тоді робити? якщо Біблія єдиний авторитет, і в книзі немає відповіді?

щодо їжі на цвинтарі... один німець зустрів китайця на цвинтарі.. німець сміється з китайця. бо той поставив миску вареного рису на гробі свого померлого родича і каже йому "коли думаєш прийде він їсти твій рис?" китаєць відповів: "коли твій покійний родич прийде понюхати квіти".... деякі речі здаються абсурдними, незрозумілими, але давай, поважаймо культуру народів яка не вродилась в один день... це стосується також звернення до католицьких священиків... з повагою отець Мартин
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Мамуся-творець (1)

Повідомлення Перлинка » 20 січня 2012, 13:06

то виходить що в церкві не говорять про те що не можна ні викликати померлих ні спілківтись з ними(що є чарівництво і гріх) ,зокрема,на святвечір?З поваги до культури народу яка сягає корінням в поганство,що є гріхом?

з чого Ви взяли що в мене немає поваги до католицьких священників?я лиш намагаюсь що можу ,що мені не надто складно виконувати з Писання ,де написано не називати нікого отцем,лиш Отця Небесного ,дивно що це Вас так образило,духовну людину взагалі нічого не мало б обраажати.

що тоді робити? якщо Біблія єдиний авторитет, і в книзі немає відповіді?

В Біблії до Вашого відома є відповіді на всі основні ,глобальні питання якими може задаватись людина.Але там немає нічого про вас конкретно,чи про мене ,чи про те чого навчають парафіян в катедрі,гадаю нічого дивного.Але дивно мені що Вам так складно відповісти мені на таке просте питання.
Перлинка Офлайн

Я тут живу

Повідомлення о.Мартин » 20 січня 2012, 17:44

Перлинка.... якщо ще не ясно, я не буду відповідати на Ваші запитання. Раджу шукати інших форумів для духовного спілкування.
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Мамуся-творець (1)

Повідомлення Поштарик » 21 січня 2012, 12:32

Консультативний розділ не є розділом для обговорення і дискусій подобається вам відповідь і робота консультанта чи ні, і обговорення як би він мав чинити чи радити!
Консультант має право вирішувати відповідати на питання чи ні, і кому відповідати теж. Особливо якщо вже є напрацьовано з досвідом, що відповіді на запитання деяких форумчан все рівно залишаються буз розуміння.Щодо осіб які вже отримували попередження в попередніх темах консультативного розділу-на їх запитання відповідати не будуть.
Питання мають бути сформовані таким чином щоб на них ішла пряма відповідь. Якщо ви замість питань займаєтесь власними роздумами, дослідженнями,навчанням, філософією чи доказуванням своїх особливих поглядів і хочете досліджувати: а як є в вашому селі, а як є в Катедрі, а як є в сусідів, а чого ті роблять так, а священики не так, а чого ті їдять, а інші постять і т.і. - то такі теми ми не будемо розвивати в цьому розділі- ваші повідомлення мають право не розглядатись і бути видалені.
Консультант не намірений вступати з вами в дискусію для доведення свого погляду і думки. Його думка вам може і не підходити.

Не дозволені ні особисті, ні професійні образи, ні поради як робити треба консультанту- за них відразу без попередження буде виноситись Бан.

Поважайте роботу інших.

Попередні повідомлення витерті модераторами.
Зображення
Поштарик Офлайн

Почуваюся, як вдома

Дякував (ла): 30 раз.
Подякували: 5760 раз.
Діти: Всі учасники форуму))))

Повідомлення о.Мартин » 27 березня 2012, 17:19

Цікаво як швидко тема "Чи можна їсти після Святвечора?" перетворилась на зовсім інше... І це не перший раз... Прошу писати по темі або створювати зовсім нову тему. Дякую.
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Мамуся-творець (1)

Повідомлення xtremeshammy » 29 січня 2025, 22:10

xtremeshammy Офлайн

Я тут живу

Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 0 раз.