Глобальні оголошення!

Вишиванка в школі - як символ патріотизму

Модератори: TaniaPicaSSo, mavpusya, Ulkanet

Re: Вишиванка в школі

Повідомлення Dolorosa » 15 вересня 2016, 22:23

Радмила написав:Тобто якщо людина, щось робить, то має усвідомлювати, що її дія буде мати наслідок. Ті хто усвідомив, виїхав в еміграцію чи припинив діяльність.

агов, ви про що, яку діяльність припинити? священникам, вчителям поголовно треба було емігрувати через нац.і релігійну приналежність, чи селянам треба було колективне добровільне харакірі зробити, щоб не здихати з голоду і не жерти одні одних?
Зображення
Зображення
Dolorosa Офлайн

Впевнено спілкуюся

Дякував (ла): 152 раз.
Подякували: 135 раз.

Повідомлення гра з вогнем » 15 вересня 2016, 22:25

Це зрозуміло, що зовнішнє не дорівнює внутрішньому, але іншого шляху сформувати уявлення про абстратні поняття у малих дітей немає.
Що таке патріотизм не покажеш, для нього немає єдиного малюнку, історії чи картинки. Тому уявлення про це формують за допомогою різних стимулів, логічно, що такими в першу чергу є символи України, які мають матеріальне втілення. Один з них вишиванка.

До того, що поганій людині від вишиванку в душі не прибуде. А хто знає. А може якраз прибуває? Лиш не дотягує до того, що вам хочеться бачити?

З іншої сторони, часто як приклад, наводилося бережливе ставлення до природи. А хіба активісти в цьому напрямку не створють диверсій, не хуліганять, не поводяться погано (банальне ламання техніки, небезка для робочих, руйнування чужого майна)? То що після того природу перестати поважати, не любити, не прибирати, не волонтерити? Бо хтось назвався борцем за екологію, а насправді робить шкоду іншим?
Так само і з вишиванкою, люди у вишиванках деколи поводяться негідно, але це не привід нехтувати вишиванкою.

Як я думала, і зараз бачу, не помилялася, справа зовсім у іншому.
Справа в тому, що невисловлені (чи навіть висловлені у вузьких колах) образи на владу, на країну, на Батьківщину акумулюються і за неможливості виказати тим кому хочеться, переносяться, знову ж таки на символи. Дивина та й годі, з одного боку цілковите заперечення доцільності символіки, а з іншого боку, символіка стає рятівним колом і приймає на себе весь удар.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 3057 раз.
Подякували: 4232 раз.

Повідомлення Dolorosa » 15 вересня 2016, 22:27

Радмила написав:Я залишаюсь, при своїй думці. Що зовнішні атрибути не мають жодного відношення до формування патріотизму та шанобливого ставлення до своєї країни..

а в чому власне для вас полягає патріотизм? це так, в рамках всього, що говорилось, стало цікаво
Зображення
Зображення
Dolorosa Офлайн

Впевнено спілкуюся

Повідомлення Радмила » 15 вересня 2016, 22:47

В чому полягає, я вже писала на попередніх сторінках. Повторювати не буду.

Відповідальність за свої вчинки кожний несе сам. Якщо цінність того , що людина робить, перевищує цінність її життя чи свободи, то це її особистий вибір. Навіть у самих складних житєвих ситуаціях людина має вибір.

Почитайте Віктор Франкілн - " Психолог в концтаборі". Хороша книга. Написала людина, яка пережила фашиські концтабори, і розказала про те, що дало їй сили вижити в них і відчувати себе при цьому вільним.
До речі, це психотерапевт з світовим іменем, який виступав після війни по всій Європі та США. Людина, яка теж зробила свій вибір. Йому під час німецької окупації пропонували зробити можливість виїхати, але він залишився, знайючи , що його чекає концтабір, залишився, бо не мав змоги вивести батьків та дружину. І знаючи, що загине.
Отож кожна людина робить свій вибір, і несе за нього відповідальність.
Зображення
Зображення
Щастя є
Радмила Офлайн

Почуваюся, як вдома

випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 1321 раз.
Подякували: 1747 раз.
Діти: Старша донечка Менша донечка

Повідомлення taranjka » 15 вересня 2016, 23:11

Радмила написав:Відповідальність за свої вчинки кожний несе сам. Якщо цінність того , що людина робить, перевищує цінність її життя чи свободи, то це її особистий вибір. Навіть у самих складних житєвих ситуаціях людина має вибір.

але це не виправдовує тих, хто забирає чужі життя. свободу. а ти пишеш, про те, що за радянської влади було не так вже й погано. якщо взагалі не дуже добре
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення Dolorosa » 15 вересня 2016, 23:34

безглуздо прикриватись книжками і цитатами. страшна загибель тисяч євреів не наслідок іх вибору,і психологія тут ні до чого, аналогічно з украінцями, які типу чинили спротив.
А по темі - якщо людина не має міцного коріння,то ій що лапті,що вишиванка однаково.
Дітям потрібно прививати патріотизм і національну самосвідомість, але своім живим і щирим прикладом, а не примусівкою і відбувайлівкою - як наші вчителі вміють - "завтра,діти, прийдіть у вишиванках, бо в нас відкритий урок з математики" .
Зображення
Зображення
Dolorosa Офлайн

Впевнено спілкуюся

Повідомлення Радмила » 16 вересня 2016, 00:06

Звичайно, це не виправдовує тих хто забирає в будь-кого життя. Як і ті, хто мав причетність до руху опору, і теж робив свій вибір , і часом він був у тому ,щоб забрати чиєсь життя. Кожний має вибір завжди.
Щодо того погано було за союзу, чи добре. То це взагалі окрема тема. В будь-якій країні, є добре. є погане, при бажані, можна знайти і те, і те, залежно , що шукати.

Ну, якщо для Вас світовий досвід, то прикривання цитатами, то я ж не заставляю читати. Як на мене , то прочитати цікаву книгу, людини з світовим ім'ям, це розширити свій світогляд.
А загибель євреїв - це як раз психологія, психогія мас. І ця загибель мала теж під собою багато підстав, починаючи від того, чому було сформовано нациський рух, що цьому сприяло, що відбувається коли люди вбачають в собі елітну націю. Щодо іншого. То людина, яка пережила концтабір, навіть там робила свій вибір, який їй допоміг вижити. І в книзі, він описує, як він там виживав. І що допомогло йому зберегти стійкість духу в таких тяжких умовах, і ще і допомогати іншим.

Міцне коріння , я пов'язую в першу чергу не з одягом, а із знанням історії свого роду, із підтриманям цінностей, які перейшли з покоління, в покоління.
Якщо говорити про мій рід, то моя прабабця,яка народилась ще до революції, ніяких вишиванок не носила. Носила звичайні сорочки, і звичайний одяг її часу. Зате вона чудово вишивала. І в мене досі є вишиті її руками подушки, і її руками скатертина, та простирадло.
Тим не меньше, вона говорила , співала українською мовою, була звичайною українкою, яка так само як всі пережила всі тяжкі події почтаку 20-того століття. Я не вбачаю з якого то дива , я маю вбиратись в одяг, який в моєму роду ніхто не носив? Може для когось він символізує щось. Для мене нічого особливого в ньому не має.
Я бережу і ціную ті подушки вишиті нею, ту скатертину і простирадло, ті фото, які залишились.
Зображення
Зображення
Щастя є
Радмила Офлайн

Почуваюся, як вдома

випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)

Повідомлення гра з вогнем » 16 вересня 2016, 01:20

Саме вишиванка і є однією з таких цінностей. що передавалися поколіннями і як тепер деколи кажуть, що містить в собі генетичну пам'ять.
Тобто вишиванка для тебе це так, пхе; а от подушка - то діло?

В тому то і справа, що для одних подушка, для інших скатертина, ще для когось рушник чи книга, а ще для когось взагалі щось інше.
Але у переважній більшості українці мали, носили та шанували вишиванку як одяг, який виражав їх ідентичність. Це те, що об'єднує багатьох і саме тому вишиванка стала своєрідним символом.
Тому мова ведеться про вишиванку як символ, про шану до неї як до символу.
Нехтувати чи зневажати це, фактично заперечувати очевидне, заперечувати свою історію.

А без знання своєї історії, українця не виховати.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 3057 раз.
Подякували: 4232 раз.

Повідомлення Радмила » 16 вересня 2016, 08:33

От звідки таке бажання всіх під одну лінійку порівняти?
В кожного своя історія. В кожному регіоні були своі традиціі.
Те що зараз зробили таку загальну картинку, типу всі украінці носили вишиванки. Люди жили собі, і це був іх побут. А тепер це ідеалізували і винесли на рівень національноі ідеі.
Зображення
Зображення
Щастя є
Радмила Офлайн

Почуваюся, як вдома

Re: Вишиванка в школі - як символ патріотизму

Повідомлення xtremeshammy » 28 січня 2025, 11:33

xtremeshammy Офлайн

Я тут живу

Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 0 раз.

Поперед.Далі

Повернутись до Школярі (від 6 до 17)

Хто зараз онлайн