Знаю точно, що якщо під час інфекційного захворювання в хворого розвивається світлобоязнь, тобто пече очі від світла, вони може червоніють - це однозначний симптом нестачі вітаміну А.
Перехворівши минулого року дружненько інфекційним коньюктивітом, можу однозначно сказати, що нестача вітаміну А тут ні до чого

А також можу сказати, що нам всім трьом допомагали різні речі і я, нашпигована вітамінами, перенесла це захворювання найдовше і найважче. Можу перелічити, що я пила на той час, мультивітаміни для жінок (з великою дозою віт.А), біотин, цитрат кальцію, вітамін Д (ха-ха-ха, так-так, вітамін Д у листі моїх медикаментів був ще до цього літа. Надоїло вірити в його цілющість і в "може допомогти").
А ще не розумію як слова "однозначно" і "не панацея" щодо вітамінів можуть вживатися у двох сусідніх реченнях. Або однозначно, або панацея.
Щодо вітамінів, з мого досвіду, нам допомагає мед. Коли я даю сину щодня мед він менше хворіє. Це я помітила десь 2 роки тому, коли власне почала мед давати. Але я б не писала, що от саме мед і крапка, все інше дії немає. Одним допомагає одне, іншим - інше, а у кого дефіцит вітамінів допомагатимуть вітаміни. Для цього роблять відповідні аналізи і розписують призначення. А для профілактики пити і надіятися, то вже особиста справа на рівні віри. Деколи працює, деколи ні.
Щеплення зробила, політ нормальний, жива, здорова, ходжу на своїх ногах, мислю ясно.