Я више вже писала про пермакультуру трошки.
От хочу розказати про свої експеременти на основі пермакультури.
Хто не знає, що це таке. Так щоб простіше сказати, пермакультура - це вирощування без "хімії", тільки орнічні добрива, мінімум механічної обробки землі.
Начиталася я, наслухалася, була навість на еко-фестикалях  

  і вирішила спробувати.  

  чи все те правда що так гарно пишуть  
 так, от - взяла я "кусочок" землі - яка років два не оброблявся. буряни там були  

  садити прямо в ті буряни, я всетаки не наважилася - хоча пермакультура "каже", що можна прямо так і всьо гарно росте.  

  Землю таки зорали. посадили там квасолю і гарбузи. Нічим не обробляла я ні насіння, ні землю - я про хімікати.  

  хоча всі мені радили побрискати, покропити і посипати екесь там міндобриво. 
Сапати все ж прийшлося, бо замульчувати такий шмат землі не було чим.  
 Точно такий самий шматочок землі мав мій старенький сусід. Ми як би змагалися - в кого краще вийде. Посадили рівні частини квасолі і гарбуза. Сусід сипав міндобриво, кропив від хвороб, кропив листкову підживку.
Ну от прийшла осінь, зібраля той урожай і прийшов час порівняти пермакультуру і не пермакультуру  
  
  
  
 так от. врожай гарбузів був вдвічі меншим від врожаю мого сусіда.  
 а врожай квасолі - мене вбив  

  в мене 5 кг. а в нього 50 кг  

а висновки які? та трохи я розчарувалася в тій пермакультурі, бо не все так радужно, як там описують. але все ж є багато чого позитивного. наприклад, на помідорах - супер результат! навіть мої сусіди зацінили  
  
 на грядках всі ті принципи пермакультури дуже гарно працюють. 
а от на великих шматках землі - не особо по пермакультуриш  
  ну і великий жирний плюс в тому, що я точно знаю що їм еко-продукти  
