TYulia написав:Таня, а своїх дітей хрестили?
Так, хрестили. Приблизно та сама ситуація, що й Таранька описувала. Тиск родичів, для них це важливо. А нам, по великому рахунку, байдуже. Нам від того ні холодно, ні жарко. Тож ми не ставали в позу і спокійно прийняли рішення, що нехай так буде. І всім добре.
Коли мені було років 20, я була впевнена, що не буду хрестити дітей, але зараз мені вже не 20, а 30, і я давно виросла з того віку, коли хочеться всім щось доказати, всіх перконати та змінити цілий світ. Я вже в тому віці, коли розумієш, що якщо можна уникнути конфліктів, то я стараюсь їх уникнути або хоча б максимально згладити. Тому є ситуації, в яких я спокійно йду на поступки. Але є, звісно, такі, в яких я принципова. З хрещенням тут трохи просто. Нехитрий ритуал, який дитина і не запам'ятає, але родичі впевнені, що він принесе дитині щастя, здоров'я і всього найкращого. Ну нехай.
Більше того, я собі можу собі уявити, на що би перетворилось наше життя, якби діти були нехрещені. Приведу відразу приклад. Коли наша старша донечка тільки народилась, ми з чоловіком поговорили і самі відразу прийняли рішення, що дитину похрестити таки доведеться, бо інакше наші батьки нас дістануть з тим питанням. Тож ми вирішили зробити це добровільно. Ми вибрали серед наших друзів хресних батьків, таких самих як ми, не віруючих абсолютно, бо не хотіли накладати на них якісь зобов'язання, ми пояснили ситуацію, що для нас це просто, аби відбути ритуал, і ніяких пожиттєвих подарунків чи виконання якихось обов'язків хресних нам не треба. Отож ми вибрали дату хрестин, зі всіма домовились. То мало бути, коли дитині мав бути місяць. І от коли Мартусі було 10 днів у неї з'явились соплі! О боже, соплі!!! І моя мама не давала мені спокою, що до хрестин ще так далеко, а то би здалося вже дитину похрестити, бо воно ж таке маленьке, ніякого захисту ще немає, нашо то так довго чекати, то ж можна покликати священника додому хоч завтра, лиш би пошвидше... і в тому дусі. Я вперлась, що як запланували, так і буде. То мама дуже переживала, як нехрещена дитина вилікується від сопель, навіть бризкала на дитину святою водою і читала молитви. Від сопель ми звісно вилікувались, похрестили коли і планували. Але я от після того кожен раз, коли Марта хворіє, відразу згадую той випадок з соплями і уявляю, що би то зараз було, що би то всі казали, якби дитина була нехрещена. То 100% би діставали і казали, що от, то все через вас, батьків, дитина незахищена, а краще би похрестили... І нічого, що похрещена дитина після того скільки раз мала і соплі, і кашлі, і отити і пієлонефрит. Ну та й ніхто ніоли й не казав, що охрещені діти не хворіють. Але чогось як нехрещені, то вже всі біди будуть списуватись лиш на це. Та сама моя мама похрестилась уже сама свідомо у 33 роки. І я її питала, от чим твоє життя змінилось після того? Були хоч якісь зміни, тобі стало краще житись, ти краще себе стала почувати, стала щасливішою? Звісно ж, ні.
І крім того втомлює кожен раз пояснювати те саме. Таке враження, що тебе не чують і чути не хочуть. Кожен раз ті самі питання на Водохреща: 'А ви святої водички вже набрали?'. 'Ні, не набрали'. 'Вам принести?'. 'Дякую, ми ще маєм минулорічну, що ти давала'. 'А ви що не використовуєте?'. 'Ну мам, ну ти ж знаєш...' А тоді розмова так різко обривається і переходить в якесь інше русло. І вона вже не хоче того слухати. А я би може хотіла сказати багато чого. І так по всіх питаннях. Або деколи слухає, слухає, що я розказую, приводжу в приклад якісь докази, факти, дослідження, просто логічні аргументи. І вона слухає, слухає, навіть погоджується, що ну так, так, та таки так. І ми приходимо до спільного висновку, що ні святої води нема, ні молитви не діють, і стіни церковні ніякі не особливі, і свічки за здоров'я здоров'я не додають, що все це не більше, ніж самонавіювання та ефект плацебо. Але чого ж тоді ти ставиш ті свічки за здоров'я і п'єш святу воду (правда з цитрамоном), коли голова болить? Та бо так якось легше, каже мама. Та я й розумію, що так легше. З'являється відчуття, що ти можеш змінити те, на що насправді вплинути не можеш. Але хіба це не самообман?
Але нехай. Я вважаю, що ми зробили добру справу для своїх батьків, зробивши те, що для них важливо, і зберегли їм купу нервів та здоров'я. Це зробити нам було неважко. Набагато важче ще попереду.