ви справді думаєте, що дитина може піти в бібліотеку і там сидіти весь урок? варіативна складова не означає, що дитина може нічого не вивчати. так само під час уроків вона має бути під наглядом вчителів. в обовязки бібліотек не входить нагляд за дітьми під час уроків. мова про те, щоб варіативна складова була варіативною, а не примусовою. в переліку варіативних предметів - їх понад сотню! і деякі справді дуже цікаві. але школи не практикують різноманіття. зазвичай це християнська етика і російська мова (ну або інша іноземна).
те, як предмет мав би читатися, і як він читається - різні речі. так само як він мав би обиратися і тим, як він є вже вибраним. чи те, що варіативна складова має бути останнім уроком.
а про порівняння молитви і віршика про гарбуза

по суті різниці нема, але й користі в тому не бачу :) як поводитися в церкві я дитину навчу сама, так само як і поваги до інших релігій і віри людей.
щодо пропозицій, щось робити в школі - повір, це заняття не таке просте (через перепони самої школи). хіба книжки носити в шкільну бібліотеку. але я не розумію звязку з нашою темою
про фізкультуру. то я теж мала звільнення, але робила вправи які мені можна, або полегшений варіант інших. тому все, як завжди, залежить від вчителя. чому ніхто не переживає за те - тому, що ми переживаємо за те, що нас безпосередньо зачіпає, така людська натура.
erinaceus мені самій вирішувати, чим перейматися.