Глобальні оголошення!

Мовне питання

Модератори: TaniaPicaSSo, taranjka

Re: Мовне питання.

Повідомлення гра з вогнем » 18 листопада 2010, 00:45

колись їздила на змагання в Луганськ :)))
Мене там не розуміли. Щиро не розуміли :))) Но то давніше було
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 3057 раз.
Подякували: 4232 раз.

Повідомлення Shalimar » 18 листопада 2010, 01:39

Natalinda написав:В Києві, Миколаєві не мене реагували, ну тобто на мову, переважно молоді люди, молодші мене. :(

(п.с. ну, Луганск, Донбасс вобще - им простительно)

Странно.. За Николаев не знаю, а в Киеве ведь много студентов украиноязычных, во всех гос. учреждениях на украинском.. То Вам какие-то примитивы попались :(
«…и вот когда попросили принести самое прекрасное из того, что есть на всем белом свете, ворона принесла свое дитя…»
Shalimar Офлайн

Я тут живу

акула пера (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 715 раз.
Подякували: 1892 раз.
Діти: Gent

Повідомлення Natalinda » 18 листопада 2010, 01:49

Shalimar написав:То Вам какие-то примитивы попались :(

Так само і в Тернополі, є примітиви, а є чєловєк разумний :)

Та я все одн переконана якбиполітики не почали мовою маніпулювати. то мало б хто про це задумувався
"люди ніколи й нікому не встигають ані подякувати за добро, ані відплатити за свої образи. Нікому. Навіть собі. І майже ніколи не є напваки"
М.Матіос
Natalinda Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Серце форуму (1) Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 14728 раз.
Подякували: 7324 раз.
Діти: Хлопчик Юрчик

Повідомлення Alisa » 18 листопада 2010, 09:57

Shalimar написав:
Alisa написав:Живучи в Тернополі було б дивним не бажати цього.
Тут знання мови - необхідне як повітря :D .

Ну я ведь родом не с Тернополя...
И почему именно "тут"? Пока еще по всей Украине государственным языком является украинский, так что его знать необходимо

Відверто здивував твій допис :D Ти ж якось жила до цього, і тобі не заважало недосконале знання державної мови?
Тут мова потрібна не через вороже ставлення когось до когось, а тому, що не виникає повсякчасного побутового дискомфорту - від походу на ринок до пошуку роботи.
Тому східняки, що приїжджають сюди, за місяць освоюють розмовну українську і почуваються як риба в воді. :D
Зображення
Alisa Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 4
випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1395 раз.
Подякували: 1354 раз.
Діти: синуля

Повідомлення Shalimar » 18 листопада 2010, 13:10

Alisa написав:Відверто здивував твій допис :D Ти ж якось жила до цього, і тобі не заважало недосконале знання державної мови?
Тут мова потрібна не через вороже ставлення когось до когось, а тому, що не виникає повсякчасного побутового дискомфорту - від походу на ринок до пошуку роботи.
Тому східняки, що приїжджають сюди, за місяць освоюють розмовну українську і почуваються як риба в воді. :D

Что-то я недопоняла..
Я не могу сказать, что и русский знаю в совершенстве.. А на украинском вполне могу изъяснятся..
Пока не было необходимости в Тернополе переходить на укр. И дискомфорта не ощущаю...
«…и вот когда попросили принести самое прекрасное из того, что есть на всем белом свете, ворона принесла свое дитя…»
Shalimar Офлайн

Я тут живу

Повідомлення Перлинка » 22 листопада 2010, 10:17

но это больше исключение, чем правило
На Востоке и в Крыму - может, и напряжней,
а в Центральной, на Севере и в Столице - ни с каким предвзятым отношением к укр. языку ни я, ни мои знакомые не сталкивались..
Літні люди, жители сёл.. говорят по-укр.

Так власне на тебе відразу дивляться та відносяться як до жителя села,хіба це не упереджене ставлення?
«Спасай взятых на смерть, и неужели откажешься от обреченных на убиение? Скажешь ли: "вот, мы не знали этого"? А Испытующий сердца разве не знает? Наблюдающий над душею твоею знает это, и воздаст человеку по делам его». (Притч.24:11-12)
Перлинка Офлайн

Я тут живу

гостренький язичок (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 3766 раз.
Подякували: 4017 раз.

Повідомлення Shalimar » 24 листопада 2010, 17:52

Перлинка написав:Так власне на тебе відразу дивляться та відносяться як до жителя села,хіба це не упереджене ставлення?

ну просто именно у Нас очень редко заезжие западенци встречаются) Так что если человек говорит по-укр. - 99.9% житель села.
А как относятся к селянам?? Или... какая разница, что собеседник думает, из села я или нет?.. пф
Shalimar Офлайн

Я тут живу

Повідомлення Перлинка » 24 листопада 2010, 17:55

Для мене немає різниці,тому я і розмовляю українською по всій Україні незважаючи ні на що.Але для "собеседника" має значення.
«Спасай взятых на смерть, и неужели откажешься от обреченных на убиение? Скажешь ли: "вот, мы не знали этого"? А Испытующий сердца разве не знает? Наблюдающий над душею твоею знает это, и воздаст человеку по делам его». (Притч.24:11-12)
Перлинка Офлайн

Я тут живу

Повідомлення Shalimar » 05 грудня 2010, 01:09

Перлинка написав:Але для "собеседника" має значення.

?..... Какое?
Shalimar Офлайн

Я тут живу

Повідомлення Перлинка » 05 грудня 2010, 02:12

Я в гуртожитку в одному блоці жила з дівчиною з села.Чесно кажучи у свої 17 ,спочатку її не сприймла,бо шо вона там бачила в себе крім коров та свиней.
Але якось ми разом пішли на базарчик за продуктами,розговрились,і виявилось,що вона начитана дівчина,коли бувла в Москві та Києві відвідувала музеї,відпочивала в Артеку,і взагалі часто бувла в Криму(я на той час ще не була ні в Москві ні в Криму,хоч була у Франціїї Німеччині та Польщі).А коли подружились,то виявилось,що вона взагалі знає і бачила набагато більше від мене і мені є чого в неї повчитись.

Я веду до того,що хоч люди з села та провінціїї,можуть стояти набагато вище в культурному розвитку від жителів міста та столиці,їм всеодно часто потрібно це доводити оточуючим,бо селянин то вже як тавро малограмотності та невігластва.

У мене була подруга ,неформалка,яка розповідала своїм друзям про мене:

"У меня есть подружка,которая разговаривает на украинском,но она не бычка"Вона сама мені це переказувала,бо їй навіть було прикольно,що таке буває.З її друзями я таки майже не спілкувалась,а лиш з нею.

Як заходила в якийсь бутік,салон, ресторан чи клуб ,до мене звертались російською ,бо всі модні мають па расейски разбалакивать.

Коли я відкривала рота десь в громадських місцях,то бачила загальне здивування,іноді мене перепитували,бо не чекали ,не були готові почути від мене українську.

До речі ,чи за останні роки щось змінилось,чи я вже звикла,але мені здається що українською тут стало розмовляти набагато більше людей,принаймні перестали її соромитись.

Якось з тою подругою,про яку писала вище зустріла її знайому на вулиці.Вона відійшла ,і подруга каже
-то з мого села,вірніше її батьки з мого села,а вона на літо приїжджала до нас до бабусі.
Мені було дико таке бачити,що батьки народились та виросли в селі ,а дитина розмовляє російською.
Тільки тут такі випадки зустрічались досить часто,коли в сімї з батьками розмовляють українською,а на вулиці з дитинства з однолітками російською,інакше тебе не сприймають.

Навіть недавно ,мій чоловік зустрів старого знайомого ,вже сивого чоловіка в літах.Я незадовго від них відійшла,а знайомий каже:
-"О, у тебя жена на украинском разговаривает ..." хоч сам з села за 15 км
Цудо -люди розмовляти в Україні українською мовою і досі це когось дивує :ugeek: :ugeek: :ugeek:

Тому можна довго сперечатись,але варто почитати "Мина Мазайло" Миколи Куліша ,і то не байка ,то сувора реальність,яка дійсна в нашій країні дотепер.
Перлинка Офлайн

Я тут живу

Поперед.Далі

Повернутись до Політика, суспільство, Україна

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей