Глобальні оголошення!

Мовне питання

Модератори: TaniaPicaSSo, taranjka

Re: Мовне питання.

Повідомлення Shalimar » 17 листопада 2010, 23:39

Перлинка написав:Тому можна зрозуміти,чому люди тут такі ображені,та ненавидять російську мову

иногда складывается впечатление, что не только рус. язык, но и людей, которые на нём разговаривают :)
Но я бы хотела, чтобы у моих детей первый язык был украинский - литературный (а не ксьондз-баняк-слоїк-цьоця)
«…и вот когда попросили принести самое прекрасное из того, что есть на всем белом свете, ворона принесла свое дитя…»
Shalimar Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
акула пера (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 715 раз.
Подякували: 1892 раз.
Діти: Gent

Повідомлення Natalinda » 17 листопада 2010, 23:49

Я теж за літературну мову, та діалекти є у всіх мовах, без цього напевне ніяк :???:
"люди ніколи й нікому не встигають ані подякувати за добро, ані відплатити за свої образи. Нікому. Навіть собі. І майже ніколи не є напваки"
М.Матіос
Natalinda Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Серце форуму (1) Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 14728 раз.
Подякували: 7324 раз.
Діти: Хлопчик Юрчик

Повідомлення Shalimar » 17 листопада 2010, 23:58

Natalinda написав:Я теж за літературну мову, та діалекти є у всіх мовах, без цього напевне ніяк :???:

ну почему же, мне, например, ничего не мешает осознанно разговаривать на чистом русском или чистом украинском
«…и вот когда попросили принести самое прекрасное из того, что есть на всем белом свете, ворона принесла свое дитя…»
Shalimar Офлайн

Я тут живу

Повідомлення Перлинка » 18 листопада 2010, 00:03

иногда складывается впечатление, что не только рус. язык, но и людей, которые на нём разговаривают :)

Так само й на нас україномовних реагують на сході півдні і навіть у Києві.Є вибір ,не подобається -переходь на ту мову ,яку в цій місцевості любялть,не хочеш-постарайся абстрагуватись та не звертати на це увагу.

Там де я зараз живу,ще 10 років тому на україномовних казали -бики.Я всерівно розмовляла українською,мене вважали виключенням :lol: .Ну це жарт,я просто з такими обмеженими не спілкувалась.
Востаннє редагувалось Перлинка в 18 листопада 2010, 11:20, всього редагувалось 1 раз.
«Спасай взятых на смерть, и неужели откажешься от обреченных на убиение? Скажешь ли: "вот, мы не знали этого"? А Испытующий сердца разве не знает? Наблюдающий над душею твоею знает это, и воздаст человеку по делам его». (Притч.24:11-12)
Перлинка Офлайн

Я тут живу

гостренький язичок (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 3766 раз.
Подякували: 4017 раз.

Повідомлення Melisa » 18 листопада 2010, 00:06

Shalimar, та заважати воно може й не заважає нікому. Є таке діло як звичка. І від неї не так легко можна позбутись. Якщо старатись, то думаю за рік-два мине. Але все одно. От мене чоловік відівчав говорити рос. слово "мусор", а привчав до "сміття". Я правда привчилась швидко, бо не люблю, коли мене критикують. Тому прийшлось терміново над собою працювати. Але то лиш одне слово. А скільки їх таких у мене, не злічити. Тому з дня у день я працюю над собою і привчаю дитину до літературної укр.мови. а заодно і сама вчусь. Приємно, коли дитя каже тобі "ні", замість "нєа". :)
Melisa Офлайн

Я тут живу

Дякував (ла): 1656 раз.
Подякували: 2019 раз.

Повідомлення mala-karta » 18 листопада 2010, 00:17

ой, так?

а я так люблю "нєа"
і "слоїк" люблю, і "баняк" (і 2 хв думала, як то по-літературному сказати) (цьоця то південь від тернополя, нє?)
і ксьондз не чула :)

Все дитинство на слоїках і баняках :)
А слоїк і баняк - такі вже рідні слова, аж ностальгія за ними :) І бабуся моя так каже, і покійна прабабуся казала.

А якби ми жили ну, наприлад, в Англії, то я б хотіла, щоб моя дитина знала місцевий діалект (народ, а ви?). Літературну мову прекрасно вивчить в підручниках :) Як і всі.
Зображення
Зображення
mala-karta Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 3590 раз.
Подякували: 3167 раз.
Діти: Хлопчик Ромчик
Хлопчик Андрійко

Повідомлення гра з вогнем » 18 листопада 2010, 00:23

я всі цьоці, дзядзі, слоїки, баняки, ксьондзи - чула з дитинства. мені здається це польський вплив, але я не впевнена.
тому для мене ненормально казати банЄк, а не баняк :)
баняк - цілком літературно :))))
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 3057 раз.
Подякували: 4232 раз.

Повідомлення Shalimar » 18 листопада 2010, 00:32

Перлинка написав:Є
Так само й на нас україномовних реагують на сході півдні і навіть у Києві.

но это больше исключение, чем правило
На Востоке и в Крыму - может, и напряжней,
а в Центральной, на Севере и в Столице - ни с каким предвзятым отношением к укр. языку ни я, ни мои знакомые не сталкивались..
Літні люди, жители сёл.. говорят по-укр.
Shalimar Офлайн

Я тут живу

Повідомлення Shalimar » 18 листопада 2010, 00:37

Alisa написав:Живучи в Тернополі було б дивним не бажати цього.
Тут знання мови - необхідне як повітря :D .

Ну я ведь родом не с Тернополя...
И почему именно "тут"? Пока еще по всей Украине государственным языком является украинский, так что его знать необходимо
Shalimar Офлайн

Я тут живу

Повідомлення Natalinda » 18 листопада 2010, 00:41

В Києві, Миколаєві не мене реагували, ну тобто на мову, переважно молоді люди, молодші мене. :(

От пригадайте чи раніше хтось на це мовне питання так акцентував увагу, поки політики за те діло не взялися. Вони народ провокують, а народ то ведеться...Сумно... :cry:
"люди ніколи й нікому не встигають ані подякувати за добро, ані відплатити за свої образи. Нікому. Навіть собі. І майже ніколи не є напваки"
М.Матіос
Natalinda Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Серце форуму (1) Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 14728 раз.
Подякували: 7324 раз.
Діти: Хлопчик Юрчик

Поперед.Далі

Повернутись до Політика, суспільство, Україна

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість