Сир Адигейський
1.Беремо 3 літра домашнього свіжого молока, нагріваємо на водяній бані до температури 32-34 градуси(не більше!).
2. Фермент (я купую Мейто. один пакетик на 100 л молока, продається в вет аптеці, коштує 16 грн) беремо на кінчику ножа і розмішуємо з 10 мл холодної перекипяченої води.
3.Додаємо фермент в молоко. розмішуємо, ставимо каструлю з молоком на водяну баню(тепла вода) на 30 хв.
4. Через 30 хв фермент спрацює, і в нас утвориться субстанція, подібна на молочне желе. Розрізаємо ножем на кубики розміром 2*2 см(приблизно). розрізаємо також по висоті. Залишаємо на 5 хв, має чуть сироватка вийти.
5.Згусток розбиваємо рукою на фракції розміром біля 1 см, ставимо каструлю на вогонь, доводимо до температури 38-40 гр, виключаємо.
Коли ми підігріваємо суміш, вона трішки поплавиться. Тримати не довго! слідкувати за температурою, бо може резинове вийти.
6. Відкидаємо сир на друшлаг, застелений тканиною(не марлею). даємо стекти сироватці. Десь приблизно через 1-1,5 год сформується головка сиру. Натираємо сир сіллю, обмотуємо тканиною, змоченою в сироватці, іставимо в холодильник на 6 годин на визрівання.
Мені найбільше подобається коли постоїть десь біля сутки.
Вихід сиру -400-500 гр з 3 л молока. Сир дуже смачний. гарно плавиться, добре підходить для хачапурі, на піцу, і просто так їсти з помідоркою та базиліком))