цікава і вічна тема... я по природі не хабарник, але таки "хабарі" давала, правда своєю рукою майже ні, може 2 рази лікарці в ЖК, і раз в роддомі. В інституті вчилась, майже все сама здавала, то що платила, то ті заліки, що всі гуртом збирали заліковки і хтось один йшов домовлятись. А з лікарями, то чоловік переважно розплачується. Мені то щось дуже тяжко дається
Мені здається, що ця вся тема корупції чи подяк залежить від конкретних людей і ситуацій. Наприклад, один лікар буде виконувати совісно все, що має зробити, не дивлячись чи щось йому в карман засунули, а інший таки дійсно нічого не робитиме поки йому "наперед не подякують". То от оцього другого хабарника я б засудила.
Схоже і у вузах. Я вчилась в політесі, точно не скажу, але певно добрих 80% а то і більше викладачів можна було "порішати". З них певно процентів 15 таки іншим чином не здав би, точніше це тобі б коштувало купу часу, нервів, терпіння і можливо перездачу екзамену і відповідно втрату стипендії. Таких викладачіу я дуже не терпіла, "з розумінням" відносилась до решти, які таки давали можливість здавати самим, хто вчився. Особливу повагу заслуговують ті 20% "нерішаємих".