І я втикну своїх "5копійок"...
З старшею донечкою проблем з горщиком не було. Як спробувала какати в горщик то в пампер ні-ні десь з 11місяці(приблизно).Терпіла чи як в неї так виходило.Починала садити зранку після сну,і тоді приблизнго через 40-50хв. Якось ніби так. В рік і 3місяці вона успішно пісяла на вулиці під кущики і через раз просилася на горщик. В 1рік і 8міс(чи 9міс) ми успішно відмовилися від підгузників зовсім.
Я цим процесом дуже преймалася і зі всіх сил вчила дитину. Але вона не дуже і опиралася. Хоча пам'ятаю,що в 7-9міс. вона від горшка тікала,не хотіла на нього сідати.
А з меньшим я якось не так вже заморочуюся. От йому вже 1рік і 4 міс, то як вийде. Бува шо і покаже що хоче пісяти,а часом вже як попісяє в штани то кричить і сідає на горшок. Є такі дні що жодних попісяних штанів немає.Але то все ж таки я підловлюю моменти і саджу на горшок,а він не тікає.
А розуміння того,що саме хоче пісяти чи какати в дитини справді виникає ближче до 1,5-2років.
У моїх друзів мала то на горшок взагалі не сідала, а вже після 1,5року почала на утнітаз. От так. А в садку потім на горщик сідала як має бути,бо так всі робили. І з витинраням пои,думаю, так само буде: нікого в садку не митимуть

Але дома не завадило б привчати інколи до витирання попи а не миття.