Хочу розповісти про те, як для дитини до 18 років отримати ортопедичне взуття безкоштовно. Я, як мама першачка не знала про таке. Тому коли в малечі почались проблеми з поставою ноги пішла в Терезу й купила ортопедичні сандалі на літо за порадою ортопеда. Але жоден ортопед, а обходили ми всіх у Тернополі, починаючи від Дзюбановської і закінчуючи Процайло, не сказав, що є державна програма, за якою діти до 18 років з порушенням постави, а також будь-якими іншими ортопедичними проблемами , незалежно від того, чи надано їм статусу "Дитина-інвалід", мають право на БЕЗКОШТОВНЕ отримання всіх необхідних ортопедичних виробів, в тому числі ортопедичного взуття, яке шиється індивідуально під кожну дитину! Отож:
1. Взуття видається по 2 пари на рік, в залежності від побажання батьків: літо - зима. Тобто можна взяти 2 пари літнього, 2 пари зимового, або пару того, пару того. Щодо демісезонного взуття зараз точно не скажу, бо поїду замовляти нам наступного тиждня. Допишу про це пізніше.
2. Для отримання взуття в першу чергу необхідно звернутися до ортопеда за місцем проживання за направленням на ЛКК.
3. ЛКК приймає документи до розгляду кожного вівторка і п'ятниці з 10 до 12 ранку. Чергу краще займати завчасно. Бо людей тьма, в основному всі за звільненням від фізкультури в школі. Я прийшла один день в 10:30, то не здала документи. А другий раз прийшла на 8;30, була одною з перших. Потрібно мати медичну карту дитини, де ортопед вказує диагноз і розписана історія хвороби і план лікування, а також наравлення від ортопеда. Здаються документи за лічені секунди. Зайшов - віддав-вийшов. ЛКК риймає на Гоголя в приміщенні, де знають кров, 2 поверх. Помилитися тяжко!
4. В наступний день прийому, тобто знову таки у вівторок або п'ятницю з 8 до 9 видаються готові заключення ЛКК. Черга менша, тому я приїхала на 8:15 і забрала хвилин через 15. З собою треба мати паспорт.
5. Далі СОБЕЗ:) 4 кабінет на 1 поверсі. Документи: паспорт +копія, код+копія, свідотство дитини+копія, довідка з ЖЕК про склад сім'ї, заключення ЛКК. Там на місці заповнюються заяви. Вони видають своє наравлення. З ним і заключенням ЛКК вже потрібно їхати на Тролейбусну у Тернопільське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство . Там ми ще не буи. Поїдемо з понеділка. Про їх порядки відпишуся згодом. Може комусь ця інформація буде корисною. Якщо хтось володіє якоюсь іншою інформацією, яка тут не викладена, буду вдячна за доповнення.

Трохи хамовиті мені попалися люди, по типу "Не подобається - не беріть"....