Глобальні оголошення!

Мовне питання

Модератори: TaniaPicaSSo, taranjka

Re: Мовне питання.

Повідомлення Русік » 22 вересня 2010, 11:24

До 16 років, тобто до приїзду в Тернопіль, розмовляла української хіба що на уроках української мови - місто, звідки я родом, напівєврейське, напіввійськове - короче, українською нікому там говорити )). Мама - з Ростова-на-Дону, до сих пір не може вимовити правильно жодного українського слова, хоча пише дуже добре. Ну на складаються в неї так губи!!! З малим пробувала говорити "українською", то я просила не знущатись з наших вух ))
До речі, знаєте, яке контрольне слово для тих, хто нібито не може говорити українською? - "паляниця"! Якщо людина нормально вимовить це слово, то проблеми в нього тільки з бажанням.
За останні 15 років, проведені в Тернополі, перейшла на українську давно - навіть думаю українською. Хоча так було не відразу: як я тільки поступила в Академію, то в Тернополі мене називали москалькою, а вдома - бендеровкою ))
Малого вчу 3 мови - української, російської, англійської. Бо
скільки мов ти знаєш - стільки разів ти людина!!!
(цитата з обкладинки підручника з української мови ;) )
Дорогу осилит идущий!
Русік Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 4
Мамуся-творець (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) за дитя форуму (2)
Дякував (ла): 896 раз.
Подякували: 1209 раз.
Діти: Козаки Микола та Сашко + козачка Катерина

Повідомлення Alisa » 22 вересня 2010, 12:19

Ми з чоловіком спілкуємося російською. Обоє закінчили російськомовні школи. З більшістю друзів теж російською.
І з дитиною теж будемо спілкуватися російською. Тому що це наша рідна мова.
Українська нам теж рідна і близька. І для себе проблеми я ніякої не бачу.
Теж проти двомовності в Україні:)
Зображення
Alisa Офлайн

Я тут живу

випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1395 раз.
Подякували: 1354 раз.
Діти: синуля

Повідомлення Ira » 22 вересня 2010, 15:29

Мій чоловік розмовляє російською мовою, бо сам з російськомовної сім"ї. Коли приїхав сюди, то його часто називали "москалем", "гавном" (вибачте на слові), "бидлом". А це дуже образливо. Працює він у такій структурі, де повинен розмовляти і писати українською, для нього це не проблема (його бабуся з Волині, тож коли він у дитинстві відпочивав там, то говорив українською). Дома спілкуємся я українською, а він російською (хоча помаленьку переходить на українську ;) ). Я вважаю, що добре, якщо моя дитина буде знати крім української ще й російську мову. Я за одну - українську державну мову, але вважаю, що російськомовних людей не слід ображати, як у нас це принято, адже таким чином викликається лише супротив.
Історично так склалося, що велика частина нашої держави російськомовна, коли цю мову укорінювали не один десяток років, не можливо за кілька років перетворити її на україномовну. Тут потрібна продумана мовна політика, жаль, тільки, що вона (тобто, політика) якраз працює зараз в протилежному напрямі
Ira Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 2
випускниця школи материнства (1) Успішне грудне вигодовування (1)
Дякував (ла): 326 раз.
Подякували: 390 раз.

Повідомлення lore1ei » 22 вересня 2010, 16:12

Ми як переїхали в Львів, то я дивуюсь ще і досі, бо російська тут напевно переважає(
а от таку чисту літературну мову, з львівським акцентом, я чула всього 2 раза(
lore1ei Офлайн

Почуваюся, як вдома

випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 1104 раз.
Подякували: 1772 раз.
Діти: Дівчинка

Повідомлення Радмила » 22 вересня 2010, 16:18

я прочитала цей законопрект. Нічого поганого в ньому не має.Зате є велике бажання автора зробити собі ім'я , а заодно добре підігріти суспільство. Нормальні там положення. Гарно продумано, мені сподобалось. І до речі ніяк не ущемляється українська мова.
Зображення
Зображення
Щастя є
Радмила Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 3
випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 1321 раз.
Подякували: 1747 раз.
Діти: Старша донечка Менша донечка

Повідомлення Alisa » 22 вересня 2010, 20:25

А мені цікаво, чи дозволяли б ви вашим дітям гратися з російськомовною дитиною? Чи зробили б зауваження своїм сину чи доньці, як би він/вона прозивалися на когось москалем???
Зображення
Alisa Офлайн

Я тут живу

випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1395 раз.
Подякували: 1354 раз.
Діти: синуля

Повідомлення Радмила » 22 вересня 2010, 21:03

Чи дозволили б Ви гратися своїй дитині з російськомовною, іншомовною, чорношкірою дитиною і .т.д. Питання толерантності. Цікаво, хто скаже ні?
Зображення
Зображення
Щастя є
Радмила Офлайн

Почуваюся, як вдома

випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 1321 раз.
Подякували: 1747 раз.
Діти: Старша донечка Менша донечка

Повідомлення mari » 22 вересня 2010, 21:39

Давно це роблю!!!
Якщо говорити між нами,То все починається з мами.І казочка перша у світі,І сонячна подорож в літо. Найперші легенькі сніжинки. І сяюче диво - ялинка.Від мами - і літери,Й слово,І зроблена разом обнова.Якщо говорити між нами,То все починається з мами.
mari Офлайн

Психотерапевт

Нагороди: 2
Мамуся-творець (1) жіночі посиденьки (1)
Дякував (ла): 3738 раз.
Подякували: 6894 раз.
Діти: 18 річна донька-студентка Анна Марія

Повідомлення kamisia » 22 вересня 2010, 22:50

я скажу ні, якщо та дитина ображатиме мою
Ну и что что ветер в голове, зато мысли всегда свежие
Поганий правопис розвиває уяву

Зображення
Зображення
kamisia Офлайн

Почуваюся, як вдома

Мамуся-творець (1) Успішне грудне вигодовування (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 109 раз.
Подякували: 463 раз.
Діти: чудо Софія

Повідомлення Marta » 23 вересня 2010, 00:28

Я взагалі проти всяких таких поділів, расизмів, т.д. Я вважаю і всім це доказую, що незважаючи на ментальність, на мову, расу, умови, в кожного народу є просто хороші люди, і погані люди. Це залежить від їх характеру, дій, але аж ніяк від мови , раси чи кольору шкіри.
Чому забороняти гратися з іншомовними дітьми?....Не розумію..... :???: Так, я б сварилася, якби почула від своєї дитини "москаль", бо так само мені неприємно, коли говорять "хохол"...Це звучить зневажливо.
Але я проти 2 офіційних мов, бо це не те, за що боролася наша держава і люди.
Хоча, я російську люблю, розумію, розмовляю, якщо потрібно, але вважаю, що офіційною мовою і діловою повинна залишатись українська.
Коли до мене звертаються приїжджі на російській, я спочатку відповідаю по укр, а якщо не розуміє-по російськи. Якщо звертаються по англійськи, то по англійськи, бо ясно, що по укр ні бум-бум.....Яка різниця?
Будьмо добрішими!...
Marta Офлайн

Поперед.Далі

Повернутись до Політика, суспільство, Україна

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість