Глобальні оголошення!

10 найпоширеніших помилок у вихованні дітей

Модератори: TaniaPicaSSo, mavpusya, Ulkanet

Re: 10 найпоширеніших помилок у вихованні дітей

Повідомлення Dribchuk » 20 січня 2013, 12:22

Може ви мене назвете "непродвинутою" або "старої закалки" мамою, але я більше всетаки схиляюся до того що дитина має знати що можна,а що ні. Вибачте, але якщо ви побачите що дитина пхає пальці в розетку, то поки ви складе те речення без "не" вона їх туди запхає, і після того вже не буде кому пояснювати що буде якщо пхати пальці в розетку. Ситуації бувають різні, відповідно і виховні прийоми мають бути різні. Щодо себе то скажу що я не найкраща мама бо моя дитина знає слово "не", знає що таке получити по попі і знає що таке стояти в кутку (в нас це виглядає трохи по-іншому - в нас є "виховний" стілець). Але моя дитина не закатує істерик в магазинах, вміє прекрасно сама себе обслужити (сама вмивається, одягається, бере горщика, виливає за собою і т.д.), ввічлива і т.д. (свою дитину я можу довго хвалити :=): )
Скажу що мені дуже подобаються прийоми виховання з циклу передач "Супер няня". Звідти ми запозичили ідею зі стільцем. Там дитина повинна посидіти 2хв (стільки скільки їй рочків) і після того попросити вибачення за те що зробила не так, чи сказати що більше так не буде. В нас це дуже добре працює. Після того мама її обіймає і каже що любить що б вона не зробила. Поки сидить на стільці їй пояснюю чому вона там опинилася - без криків і т.д. (От недавно мала розбила іграшку з ялинки і бігом погнала на стілець. :hi: )
Ще подобається ідея з чітким розпорядком дня. (тут багато хто говорив що режим це погано, але я ще з перших днів після пологового переконалася що режим дуже полегшує всім життя) В нас є певний режим дня - що і за чим ми робимо, відхиляємося від нього у дуже рідкісних випадках. Дитина вже знає коли вона лягає спати в обідню пору, коли сніданок, обід та вечеря. Тому спатки ми лягаємо без сліз. Так само і ввечері. Є в нас час і на мультик і час для прибирання іграшок. Зараз система настільки звична що ми все робимо без "не буду" чи "не хочу".
Ще мені подобається ідея залучати дитину до тої роботи яку робить мама. Ми все робимо разом - і посуд миємо, і прибираємо і навіть скрапбукінгом займаємося))))) Може хтось скаже що від такої допомоги толку "0", але повірте, дитина вже багато чого може вам допомогти і в той же час навчитися сама. От вам і пальчикові ігри - потеребити яйце чи грох чи фасолю. Вчимо кольори - помагає мамі сортувати одяг для прання за кольорами, вчимо назви овочів - розкладаєм овочі які мама миє на борщ. І таких занять безліч - з малечею мамі на кухні і телевізор не потрібний :hi:
Поради з розумних книжок це звичайно чудово і прекрасно, але буває що в житті їх застосовувати просто не приходиться. Тому я особисто раджу мамам опиратися на власний досвід і спостереження за дитиною, що підходить вам, робіть так щоб ви не почувалися винними після того що зробили перед дитиною І ще - найкраще виховання - це хороший приклад, діти все копіюють з батьків. Як ви будете просто хорошою людиною то і ваша дитина такою буде.
Господи дай нам глаза, которые видят в людях лучшее,
Сердце, которое будет прощать худшее,
Ум, что забывает плохое,
И душу, которая никогда не теряет веру.
Dribchuk Офлайн

Я тут живу

Дякував (ла): 808 раз.
Подякували: 1487 раз.
Діти: Донечка.

Повідомлення taranjka » 20 січня 2013, 12:39

багато що залежить від характеру і темпераменту дитини. Дарця - малий холерик, дуже імпульсивна і активна. В нас був період істерик і ті мами, чиї діти спокійні, то не знають, що то таке. коли шльопанці по дупі ніяк не помагають - на них реакції 0, ніякі кути і виховні стільці.
тепер її плачі і крики заспокоюють тільки обійми і спокійне обговорення ситуації, інколи після того, як вона проплачеться
стараюсь сильно не "некати". принаймні коли Дарця була менша, то "не" в нас були лише небезпечні для життя. в інших випадках все довго і нудно пояснювалося. тепер шось запустила то, некаю і некаю :=):
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення Shalimar » 20 січня 2013, 14:03

я чего-то не понимаю, что страшного в разбитой елочной игрушке?..... Или ребенок специально, после пары замечаний, перебил на зло несколько игрушек?
«…и вот когда попросили принести самое прекрасное из того, что есть на всем белом свете, ворона принесла свое дитя…»
Shalimar Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
акула пера (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 715 раз.
Подякували: 1892 раз.
Діти: Gent

Повідомлення flash-ka » 20 січня 2013, 14:59

не забуваймо про те, що діти копіюють нас. тому коли дитина щось робить таке,що нам не подобається, варто проаналізувати....може це ми такі "фуки"...але хочемо щоб дитина була ідеальна :dreams:
Зображення
flash-ka Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 4
випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 1125 раз.
Подякували: 1186 раз.
Діти: донечка Вікторія

Повідомлення taranjka » 20 січня 2013, 15:21

згадалася така історя (з нетрів нету):
"тато розбив келих, мама сказала, що на щастя і батьки засміялися. Незабаром мама розбила тарілку, тато сказав на щастя і батьки засміялися. Я зробив висновки і коли батьки ненадовго пішли я розбив все до чого зміг дотягнутися. Квартира наповнилася ароматом щастя. У передчутті я всівся чекати повернення батьків. Мама плакала, тато сміявся, система дала збій. Цей світ не так простий".
на мене часом нападає натхнення і починаю читати різні книжки про виховання. але на жаль мені не вистачає терпіння і енергії, щоб постійно впроваджувати ті поради :nea: по доброму завідую тим мамам яким це вдається :yes:
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення Marichka » 20 січня 2013, 19:59

Я як і Дрібчук,не встигаю думати,з "не"я сказала чи без нього.Своїй дитині я багато чого дозволяю,стараюся зрозуміти її,стати на місце дитини і праналізувати ситуацію.Свекруха,як в нас була,то трохи була розчарована:) бо її діти знали,що не можна і все!!! :)
Був випадок,що ми фасували цукерки,їх було багато різних,треба було в кожен ящик різних(на Миколая) то робилося на підлозі на кухні-то свекри строго заборонили дитині не підходити:) Я кажу:Та хай потримає,вона не буде їсти,бачите все кольорове і щось таке цікаве робиться...То стала чуть не ворогом народу:)
Іншого разу дитина бавилась в шафі,то свекруха казала:Та сиди там,тобі ж все дозволяють!А те,що дитина цілий день сама гралась,бо в нас було багаато роботи,то нічого.Альтернатива має бути якась...
Зображення
Marichka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 4
випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) за дитя форуму (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 2032 раз.
Подякували: 1655 раз.
Діти: Ліля 6.06.2010
Тадей 3.07.2013

Повідомлення Dribchuk » 20 січня 2013, 20:16

Shalimar написав:я чего-то не понимаю, что страшного в разбитой елочной игрушке?..... Или ребенок специально, после пары замечаний, перебил на зло несколько игрушек?

та нічого страшного, просто ми тако собі зазвичай не бємо іграшки з ялинки і вона знає що таке робити погано.
Ум, что забывает плохое,
Dribchuk Офлайн

Я тут живу

Повідомлення Shalimar » 20 січня 2013, 20:45

Так она специально разбила?
Зазвичай, предполагаю, мало кто бъет елочные игрушки, но наказывать за это?........ Или за разбитую посуду, или поломанную игрушку.. Никто от этого не застрахован, так что, взрослым тоже становиться в угол? или запрещать самому себе смотреть телик, сидеть в интернете?.. )))
«…и вот когда попросили принести самое прекрасное из того, что есть на всем белом свете, ворона принесла свое дитя…»
Shalimar Офлайн

Я тут живу

акула пера (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 715 раз.
Подякували: 1892 раз.
Діти: Gent

Повідомлення Dribchuk » 20 січня 2013, 21:56

Shalimar я не думаю що спеціально, але в нас є 2 ялинки - 1 з якої можна знімати і перечіпати іграшки, гратися ними - вона стоїть в дитячій, і інша на якій висять скляні іграшки які ми не дозволяємо чіпати бо там є дійсно дорогі серцю і старовинні іграшки. Мала це знає, але всерівно полізла до тої ялинки (туди ще добратися потрібно) і видно іграшка випала їй з рук і розбилася. Ніхто її не збирався наказувати за розбиту іграшку просто вона прекрасно знає що зробила щось не дуже добре. Так само з розбитою посудою - зрозуміло що наказувати за нечаянно розбиту тарілку дитину не потрібно, але пояснити що так не робиться я вважаю потрібним. Доречі ця ситуація з посудою дуже мені знайома. Був в нас період коли мала як не хотіла чогось їсти швиряла тарілкою. Так ми успішно перебили всі піалочки для супу які тільки були в хаті. Зараз вона такого не робить, але тоді вона це робила практично кожного разу. :crazy:
Ум, что забывает плохое,
Dribchuk Офлайн

Я тут живу

Повідомлення eney » 20 січня 2013, 23:04

Заступлюсь за Некрасових, бо їх книга "Перестаньте детей воспитывать - помогите им расти"дійсно дуже цікава, і ті методи що вони намагаються в ній донести не є не реальні, важкі, не воплотимі в життя. Вони не кажуть вам ходити по струнці, не кажуть повністю викинути слово ні з свого лексикону, просто наголошують що це слово варто вживати лиже в особливих випадках. зараз не знайду слів з книги, просто скажу як я перефразувала для себе. Дитина постійно росте, постійно розширюється круг її вмінь та інтересів, і дитина яка по 100 раз на день(повірте дитина часто і більше чує ні), просто пропусте повз вуха заборону, більше того в кризові моменти "Ні" навпаки звучить як заклик
не слухай так голосно музику , дитина- а мені подобається, буду
не дружи з тим хлобцем , а мені він цікавий,дружитиму...
А ще добавте те, що з віком діти перестають нас ідеалізувати, всі наші недостатки починають вилазити, і до перехідного віку все що ми будем казати буде безпідставне і неправильне
тут справа не в вихованні на 1-2 місяці, коли дитину легко підімяти під себе, особливо маленьку, тут виховання на майбутнє.
Некрасові не заперечують потреби в покараннях, заборонах, вони просто пояснюють що як використовувати вищі наведені методи рідко , вони стануть безапеляційні, і дитина не буде закатувати істерику, розумітиме, що раз заборонили, то на це є поважна причина.
О спорт, ты - мир!
Пьер де Кубертен
eney Офлайн

Почуваюся, як вдома

Успішне грудне вигодовування (1) за дитя форуму (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 695 раз.
Подякували: 786 раз.
Діти: В домі заплавляють Олексій і Марк.

Поперед.Далі

Повернутись до Виховання дитини

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей