Shalimar написав:гра з вогнем написав:особливо якщо розумники живуть у своїй закритій спільноті.
читай - в секте? )))))))))))
Взагалі-то я не збиралася нікого агітувати проти щеплень чи критикувати тих, що їх робить. Рішення робити щеплення чи ні дається однаково важко, йому передує не одна година роздумів і вивчення інформації, зважування всіх за і проти, звісно, якщо ми говоримо про серйозний підхід до справи.
Просто неприємно і дивно чути старі міфи про колективний імунітет (чим більше щеплених, тим менший шанс у них захворіти), де нещеплені особи виставляються загрозою для щеплених. Ну не бачу я в них логіки, хоч стріляй.
Була нещодавно на імунологічній комісії. В якості прикладу дії отого самого колективного імунітету привела мені завідуюча дитячої поліклініки таку легенду. От припустімо є гіпотетичний щеплений хлопчик, тільки імунітет у нього від щеплення слабенький на нижньому порозі опору хворобі. Доки біля нього всі щеплені в нього шансів захворіти мало, а коли з'являється нещеплений - все! хлопчик захворів. І у мами звичайно претензії до поліклініки, мовляв, як ви нещепленого пустили, він мою дитину заразив?
А тепер питання: 1. чому мама має претензії, що пустили нещепену дитину, а не претензії, що вакцина не спрацювала?
2. Виходить, що такий хм.. слабощеплений хлопчик так само загроза для колектива, чи я чогось не розумію?
3. Слабощеплений хлопчик не сидить під ковпаком весь час і контактує не тільки у садочку, на нього може чихнути дядя у автобусі або тьотя в магазині. Навіть за умови 100 % обхвату населення щепленнями дядя чи тьотя може бути тим одним, в якого не завелося ніякого імунітету від вакцини.
4. А що робити з тими, в кого медвідвід від щеплень, робити садочки-резервації?
Знаєте, що мені сказала завідуюча? "От якби прийняли закон, що ви можете ходити в садочок без щеплень, ми б до вас діла не мали. Нам би легше було." Виходить, доля гіпотетичного слабощепленого хлопчика по суті нікого не цікавить...
Візьмемо щеплення від грипу. Хтось щепиться, а хтось ні. Чи можна сказати, що нещеплений винен в тому, що захворів щеплений? Логічніше, гадаю, що захворіє нещеплений, він знаходиться в зоні ризику. А припустімо прищепились від грипу всі і що? Навряд чи вірус грипу в курсі, що всі прищепились і йому тільки лишається зробити собі харакірі. Він існує далі в природі, так само як хтозна скільки інших бактерій, мікроорганізмів і вірусів. Деякі з них безпечні для людини, деякі умовно безпечні, а деякі однозначно викликають певні інфекційні захворювання. Чи захищатись від цих захворювань за допомогою щеплень, чи сподіватись на імунітет, власні сили організму, сучасну медицину - особиста справа кожної людини. Ризики є скрізь.
Вибачте за "многабукаф".