mari » 18 червня 2012, 20:02
Список, який врятував мій шлюб
Я трималася, поки я могла в моєму шлюбі. Але настав той день, коли моїх сил не вистачило, і як тільки мій чоловік, Білл, виїхав на роботу, я зібрала речі, взяла нашого 14-місячного сина і пішла з дому. Той рік був єдиним, коли ми жили в одному місті з моїми батьками. Очевидно, можливість втекти до тата й мами спростила моє рішення залишити Білла.
З заплаканим, сердитим обличчям, я пішла з мамою на кухню. Вона тримала дитину, а я, ридаючи, виправдовувала свій вчинок. Мама налила мені чашку кави і сказала, що вона і тато допоможуть мені. Я полегшено зітхнула, коли дізналася, що вони за мене.
- Але перш, ніж ти залишиш Білла, ти повинна будеш щось зробити, - сказала мама. Вона поклала мого сплячого сина, взяла аркуш паперу і ручку, і прокреслила вертикальну лінію в центрі листа. Вона попросила мене написати в лівій колонці все те, що зробив Білл, через що жити з ним стало неможливо.
Я глянула на розділову лінію і подумала, що справа мама попросить написати всі хороші якості Білла. Я була впевнена, що список негативних якостей все одно виявиться довшим, тому охоче взялася заповнювати ліву колонку. Я не шкодувала чорнило та паперу. Мені не терпілося зафіксувати на папері огидний портрет мого нестерпного чоловіка. Ліва колонка виглядала наступним чином:
Ніколи за собою не прибирає.
Неговіркий (мовчун).
Про всі його плани і рішення я дізнаюся останньою.
Засинає під час церковних служінь.
Сякається і робить відрижку прямо за столом.
Ніколи не купує мені хороших подарунків.
Одягається неохайно і невпопад.
Скупий на гроші.
Ледар (не допомагає мені по дому).
Список заповнив всю сторінку. У мене було більше, ніж достатньо доказів того, що ніяка жінка не в змозі жити з таким чоловіком-монстром.
З манірною, самовдоволеної усмішкою я запитала:
- А тепер, я вважаю, ти попросиш мене написати з правого боку аркуша хороші якості Білла?
- Ні, - сказала вона, - Я і так знаю хороші якості Білла. Я просто хочу, щоб до кожної рядку написаної ліворуч, ти написала свою відповідну реакцію справа. Те, як ти чиниш.
Це виявилося більш жорстоким і важким завданням, ніж описувати хороші якості Білла. Я пам'ятала кілька хороших якостей Білла, і цілком могла їх описати. Але я ніколи не думала про себе самої. Я знала, що мама не відстане від мене, поки я все не закінчу, тому я почала писати:
Я ображалася, кричала, сердилась, сердилася.
Мені соромно було бути поряд з ним.
Я будувала із себе «мученика», грала на почуттях і викликала до себе жалість.
Я хотіла бути заміжня за ким-небудь іншим.
Я не розмовляла з ним (замикалася в собі і карала його мовчанням).
Я вважала, що я занадто хороша для нього (я вважала Білла негідним мені).
Список здавався нескінченним. Коли я списала весь стовпчик, мама взяла папір з моїх рук і ножиці зі столу. Вона розрізала мій твір по вертикальній смузі. Ліву колонку вона зім'яла і кинула в сміття, а правий стовпчик вручила мені.
- Беккі, - сказала вона, - візьми цей список додому. Подумай сьогодні над своїми вчинками. Помолись про це. Нехай сьогодні дитина залишиться у нас. Якщо ти щиро виконаєш те, про що я тебе прошу, і як і раніше, будеш хотіти покинути Білла, то тато і я зробимо все, що ми можемо, щоб допомогти тобі.
Залишивши речі і сина, я повернулася додому. Я сиділа на канапі зі своєю частиною листа. Важко було повірити, як виглядали мої вчинки без балансуючого переліку дратівливих звичок Білла. Список виглядав жахливим.
Я бачила запис дріб'язкової поведінки, ганебних методів, і руйнівних реакцій. Я провела наступні кілька годин, просячи у Бога прощення. Я просила силу, керівництво, і мудрість для тих змін, які я повинна була зробити. Я продовжувала молитися і зрозуміла, яким посміховиськом я є. Мені важко стало навіть згадати описані мною гріхи Білла. Наскільки абсурдні були вони. Там не було нічого аморального або жахливого. Моє серце стало настільки запеклим і осліплим, що я перестала помічати, що я була благословленна ??дійсно хорошим чоловіком - не досконалим, але хорошим.
Я згадувала, як п'ять років тому, я дала клятву Біллу. Я обіцяла любити його у хворобі і в здоров"ї. Бути з ним в печалі і в радості. Я обіцяла все це в присутності Бога, моєї сім'ї і друзів. Але не дивлячись на мою священну обіцянку, я була готова була покинути його цим ранком через дріб'язкові проблеми.
Я стрибнула в автомобіль і поїхала назад до моїх батьків. Я не могла повірити тому, як добре я себе почувала, на відміну від мого першого візиту до мами. Тепер я відчувала світ, спокій і подяку.
Коли я забирала сина, я жахнулася від того, що мало трагічно не змінила його життя. Через свою дріб'язкову прискіпливість і підвищену чутливість я мало не позбавила його можливості щодня проводити час з чудовим батьком. Я швидко подякувала своїй мамі і вилетіла за двері, щоб встигнути додому до повернення Білла. На той час, коли він повернувся з роботи, я вже розпакувала речі і чекала його.
Я хотіла б сказати, що Білл змінився, але це не так. Він продовжував робити все те, що бентежило і дратувало мене, змушуючи вибухати і виходити з себе. Проте зміни відбулися в мені. З того самого дня я відчула відповідальність не тільки за мої дії, але також за те, як я реагувала на вчинки і відношення Білла.
В одному з пунктів я написала: Білл спить у церкві. Як тільки він починав дрімати, я ставала неспроможною поклонятися Богові і сприймати Його Слово. Так часто я вважала свого чоловіка бездуховним грубіяном, якому були нецікаві проповіді, - а проповідником був мій батько! У церкві я геть забувала про те, що Білл взагалі не міг довго не спати в положенні сидячи. Я тільки те й робила, що зациклювалася на його неповажному ставленія до богослужіння. Він куняє, а я кип'ятилися. Я йорзала на лавці, відчуваючи себе ображеною і приниженою. Я дивувалася, як я тільки могла вийти заміж за чоловіка, який ганьбить мене на всю церкву. Я була впевнена, що він не заслужив дружини настільки благочестивої, як я.
Однак після молитовного роздуму з моїх очей спала пелена і я змогла побачити себе такою, якою насправді була. Мені було соромно від того, що гординя і зарозумілість отруювали мою душу під час самого дорогоцінного - часу прославлення та поклоніння Богу. Насправді проблема була не в чоловіка, але в мені. З прозрінням в моє життя прийшли зміни. Тепер, коли Білл в черговий раз починав дрімати в церкві, я відводила свій погляд від Білла і себе і зосереджувалася на Бога. Я цілком віддавала себе молитві і вдячності. Мене не цікавило, що відбувалося навколо. Я знала, що відповідаю тільки за своє серце, тому всі свої сили і увагу я направляла на те, щоб наблизитися до престолу благодаті. Вражаюче, що після того, як я почала зосереджувати свою увагу на Богові, а не недоліки Білла, в моїй душі відбулися зміни. Гнів, дратівливість і обурення змінилися на радість, мир і любов.
Невдовзі Білл помітив відбулися в мені зміни. Якось під час обіду він зазначив: «Я помітив, ти стала більш радісною на богослужіннях. Це добре, а то я було почав думати, що тобі не подобається проповідник ». Інстинктивно, я відразу ж захотіла висловити йому, як багато служінь для мене він зіпсував, але я просто прийняла його слова без коментарів.
Багато разів протягом наступних років я переписувала мій список. Я продовжувала просити Бога вибачити мій егоїзм і гордість і дати мені мудрість.
П'ятнадцять років тому, у віці 49 років, Біллу був поставлений діагноз: хвороба Альцгеймера. Він був змушений залишити роботу. Всі домашні обов'язки та фінансове утримання сім'ї звалились на мої плечі. Багато днів і ночей стали для нас неспокійними і тривожними. Мої сини і я спостерігали за тим, як Білл відчайдушно боровся за життя. Його оптимізм і витривалість надихали нас.
Ми з усіх сил трималися за нашу віру в те, що Бог тримає його життя в Своїх руках. Для нас це було втішно, бо ми чітко усвідомлювали власну безпорадність. Ми шукали в Біблії відповіді на питання. Ми запитували: «Чому?» Наші серця були наповнені то болем, то розпачем, то сумом. Незважаючи на шквал переживань ми не переставали шукати Божий світ, що вищий від усякого розуміння.
Я шкодую про те, то так часто я виходила з себе через те, що стан Білла виводив мене з внутрішньої рівноваги. У ті часи мені не вистачало терпіння, хоча я і знала, що Білл нічого не робив, щоб ускладнити моє життя. З часом я зрозуміла, що на мені лежить відповідальність відповідати на його дії любов'ю Божою. Я волала до Бога, щоб Він любив через мене - бо я була нездатна любити Білла так, як його любив Бог.
Багато разів я дякувала Богу за мою матір, яка була моїм духовним наставником. Напевно, багато разів вона хотіла відчитати мене або висловити свою думку про моє поганому поводженні. Однак замість цього вона просто допомогла мені виявити істину, яка врятувала найцінніше для мене - мій шлюб. Якби я не навчилася реагувати як дружина-християнка на попередні маленькі проблеми Білла, я не була б в змозі правильно ставитися до тих великих труднощів, які прийшли тепер.
Мій син якось прийшов додому і запитав: «Мамо, а що ми будемо робити, якщо тато одного разу не згадає нас?» Я відповіла: «Ми будемо пам'ятати його. Ми будемо пам'ятати чоловіка і батька, яким він був. Ми будемо пам'ятати все те, чому він нас навчив і те, як сильно він любив нас ».
Після того, як син вийшов, я посміхнулася. Я згадала про все те, що зробив для нас ця людина, яка любила свою сім'ю . І багато хто з цих приємних спогадів пов'язані саме з тими дратівливими звичками, які я внесла до списку негативних якостей Білла багато років тому.
Беккі ЗЕРБІ,
заміжня за Біллом 29 років
Якщо говорити між нами,То все починається з мами.І казочка перша у світі,І сонячна подорож в літо. Найперші легенькі сніжинки. І сяюче диво - ялинка.Від мами - і літери,Й слово,І зроблена разом обнова.Якщо говорити між нами,То все починається з мами.