
Пиріг смачний, дуже ситний, рекомендую зверху поливати мачанкою.
Я роблю таку: підсмажити цибульку з шампіньйонами, підрум"янити, спеції, додати сметану і потушкувати ще 3 хв. Готово.
Так як люблю холодну підливку з теплим пирогом- ставлю її в холодильник. А якщо будете їсти чи доїдати на 2 день, тоді він буде ще ліпший, і можете його підсмажити на пательні трішки, або розігіріти з соусом.
Отже що потрібно:
Картопля - 600-700 гр
Гречка - стакан (200 гр.)
Яйця - 2 шт.
масло - 100 гр.
Мука - 3 стол. ложки
Сіль, перець, кріп
4 ст.лж.підсмаженої цибульки
сметана- 2 ст.лж.
а також:
1 яйце і 1 ст.лж.холодної води
2 ст.лж. настояного чаю
Для тіста:
Яйце - 1 шт.
Мука - 1,5 стакана
Кефир - сколько забере тісто ( в мене десь 5 ст.лж.)
Сода, сіль - на кінчику ножа
Інструкція по приготуванню:
1.Гречку промити 3 рази, посолити ( добре), як закипить, воду зменшити до мінімуму і так на 7 хв. Має бути трішки не доварена.Ні в якому вмпадку не розлізла!
Картоплю відварити, размяти с маслом в пюре.Поперчити.Не жаліти перцю!!!!
2. За той час поки все вариться: замішати туге тісто (соду не гасити!). Поділити на 2. Тонко розкачати(товщиною по 0,5 см). Глибоку сковорідку чи форму змазати олією, обсипати мукою. Викласти тісто в форму так, щоб хватило до верху бортиків, надлишки зрізати.
Теплу, не гарячу картоплю змішати з слаботеплою гречкою, яйцями, мукою, злегка збити вилкою.
Викласти на тісто, розрівняти, зверху присипати цибулькою, помастити 1 шаром сметани.
Накрити 2 шаром тіста. Защипати кінчики, завернути косою( Вчуся). Попроколювати вилочкою. Змастити збитим з водою холодним яйцем!
Запалюємо духовку (220)
Даємо ще ттісту постояти хвилин 15-30 в теплому місці! (біля чайника чи духовки).
Знову змазуємо яйцем і в духовку на 15 хв. Дивимся, мало зарумянитись, накриваємо фольгою, температуру знижуємо на 30 градусів і так ще 30-40 хв.
Витягаємо, змащуємо зверху чаєм. Укутуємо і можемо ще потримати 30 хв. біля виключеної духовки чи в перині:)))
Ще є цього пирога такий рецепт: Я ще не пробувала, бо не люблю возитись з дріжджями
Тісто
Борошно -1кг
Вода або молоко-500мл. теплої рідини
150 мл. олії
Дріжджі свіжі -50гр
2ч,л солі
1ст.л цукру
Дріжджі розвести в невеликій кількості води, добавити цукор, і 2-3ст.л муки, зачекати щоб дріжджі запрацювали(підніметься шапка), добавити решта ігнрідієнтів і замісити тісто, місимо хвилин 8-10, даємо години 2 -2,5 щоб підросло.
Начинка
Зварити картоплю, відвар не виливаємо, картоплю розім’яти, добавити сиру гречку, відвар, багато жареної цибулі, сіль, перець( треба трішки пересолити/переперчити, гречка вбере сіль і перець). На дві частини картоплі відвареної беремо одну частину сирої гречки, і пів частини жареної цибулі. Тісто розділяємо на дві частини, більшу на дно і стінки і меншу на верх. Тісто викладаємо в глибоку форму, зверху начинку і прикриваємо також тістом. Змастити все яйцем можна посипати грубою сілью або тмином. Пекти при температурі 170-180гр хвилин 50-60. Готовий пиріг завертаємо в два рушника і кладемо в тепле місце( в перину) прикрити ковдрою, щоб пиріг дійшов.