У деяких дітей рівномірно весь час, у деяких - різкими стрибками в певний період.
В мого - ото якраз стрибками і приблизно в кінці літа.
Тобто, я не можу літом брати запас на 5 мм - бо те взуття під кінець буде вже замале.
Моєму зараз подарували черевички і кросівки весняні, там добрячий запас. На нозі виглядають великими, але як вдягали - то бігав в них чудово. Може то тому, що подароване 30 розміру, а носить він 29-ий (реально - 28-ий має), а може тому, що подароване куплене по такій ціні, що я б зажала стільки (то я до того, що взуття якісне).
1.5 см запасу - то радять для зимового (типу, що коли взути грубу шкарпету на колготи, щоб ще було трохи повітря, а не зразу пальчики впирались).
я до сих пор не знаю: если, например, у ребенка стопа 15 см, то надо выбирать обувь, где в соответствии размеров пишет 15 см? то есть как бы значит, что эта обувь предназначена для 15 см? Или надо покупать 16 см?
З тих, що попадалися мені (Columbia, Primigi, Chicco) - то ті, на яких пише 15 см. Ну або ж я погано міряла %)
А з яким запасом я купую...
Позаминулого літа в нас було взуття з великим запасом, і я дуже раділа. Зимове вибрала по всіх рекомендаціях і вже під кінець зими боялася, що взуття нам не вистачить (розмір 25). Але прекрасно все вистачило і навіть весною по перших калюжах ганяв у зимовому.
Черевички минуло весни нам подарували, вони виглядали великі, але малий в них чудово ходив (може, через якість взуття, а може й не настільки великі були) - спочатку були більші на 2 розміри. Але до кінця осені він вже в них не влазив.
Літні я не знала який брати, взяла трохи більший, 26-ий. Теж не пожаліла, бо під кінець літа були впритик.
На зиму я взяла 28-ий (USA 11), але купила його ще весною на розпродажі. І дуже почала боятися, що з такими темпами нам того взуття не хватить.
Бо осінню капці виглядали якраз на нього, а як вийняти устілку, то здавалося, що нога вже впритик-впритик.
Поміняла на 2 розміри більші. Тобто, з 11 USA на 13 USA. Оказується, 13 USA то не наш 30-ий, а наш 30 і 2/3 (тобто, майже 31).
Словом, 13 малому був аж занадто. Була у нас ще одна пара 28/29 - то це добре підійшло.
І от тепер, в квітні, я бачу, що і ті перші, 28-ий розмір, які я виміняла на майже 31-ий, тоже би на цю зиму нам би підйшли, ну, але...
А знаю, що в малого нога росте в основному літом в 2-ій половині. А зимою спить :)
Тобто, для мого малого підходить таке: весняне, яке б мало хватити і на осінь - то на 2 розміри, літнє - 1,2 розміри запасу, зимове - 1.