Глобальні оголошення!

Вікторина до Дня народження Тернополя. Завершено

Наші конкурси, голосування, визначення переможців

Re: Вікторина до Дня народження Тернополя

Повідомлення irinka » 08 квітня 2012, 16:01

гра з вогнем написав::))))))
ірінка-ти-монстр_пошуку!

:rolf: :rolf: :rolf: мені ще до тебе далеко :ha: невстигаю так швидко :crazy:
Зображення

Навіть якщо ти янгол, то знайдуться люди, яким не подобається шелест твоїх крил
irinka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 3448 раз.
Подякували: 1929 раз.
Діти: Хлопчик)

Повідомлення ksana » 08 квітня 2012, 16:03

Кушніренко Андрій Миколайович ( *17 жовтня 1933, с.Великі Загайці Шумського району Тернопільської області) – відомий хоровий диригент, композитор, фольклорист, педагог, громадсько-культурний діяч, народний артист України, заслужений діяч мистецтв України, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, професор,лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка та Літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича, Почесний громадянин Чернівців.
Кушніренко Андрій Миколайович народився 17 жовтня 1933 року у с.Великі Загайці Шумського району Тернопільської області.А.М.Кушніренко неодноразово призначався головою журі обласних оглядів художньої самодіяльності, а також членом журі Всеукраїнського конкурсу ім. М.Леонтовича (1993, 1995, 1997рр.), конкурсу ім. Ч.Порумбеску (Румунія, 1989), головою журі 1-го Всеукраїнського фестивалю-конкурсу української козацької пісні «Байда» (Тернопіль, 2001), членом журі 3-го Всеукраїнського фестивалю-конкурсу колективів народного хорового співу ім. П.Демуцького (Київ, 2001), Всеукраїнського фестивалю автентичного фольклору серед учнівської молоді «Батьківські пороги» та Міжрегіонального музичного фестивалю «Буковинський жайвір» (Чернівці, 2001).
Починаючи з 1991 року А.Кушніренко неодноразово брав участь у підготовці урядових концертів до днів Незалежності України, як головний хормейстер, а також диригент зведених хорів у Всеукраїнських святах народної творчості на співочих полях у містах Київ, Полтава, Львові, Тернополі, і як художній керівник творчих звітів майстрів мистецтв та художніх колективів Чернівецької області (у 1999 та 2000 в Палаці «Україна»).
ksana Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 883 раз.
Подякували: 1043 раз.
Діти: ще немає

Повідомлення ksana » 08 квітня 2012, 16:06

Нижанківський Остап Йосипович

Остап Йосипович Нижанківський (*24 січня 1862 — †22 травня 1919) — священик УГКЦ (капелан), композитор, диригент, громадський діяч, автор дуже популярних донині хорових творів («Гуляли», «З окрушків» на сл. Ю.Федьковича, «В'язанка слов'янських гімнів» та сольних пісень на вірші Т.Шевченка — «Вітер в гаю нагинає», «Минули літа», «Наша дума, наша пісня», для голосу з фортепіано «Не видавай мене заміж», «І молилася я», «Пісня вечірня», «О не забудь», «В гаю зеленім»), сольних ансамблів на слова українських поетів, багатьох хорових творів, обробок народних пісень (зб. «Українсько-русинські народні пісні», 1907). Окрім того, він є автором колядок «Бог ся рождає», «У Вифлеємі тайна явилась велика», «Во Вифлеємі нині новина».
О.Нижанківський був одним з молодших представників музичного руху в Галичині 80-х років XIX в., організатором музичного життя в Галичині.
Народився у с. Малі Дідушичі поблизу Львова. Навчався у Дрогобицькій гімназії та Львівській духовній семінарії, а в 1897 р. склав іспит на вчителя музики у Празькій консерваторії.
Деякий час був священиком у Завадові поблизу Стрия, де став ініціатором створення Пам'ятника Тарасові Шевченку.
В 1885 р. заснував музичне видавництво «Музикальна Бібліотека» (1885-87), яке публікувало твори українських композиторів, зокрема, А.Вахнянина, М.Лисенка, П.Ніщинського, М.Вербицького, С.Воробкевича та ін. О.Нижанківський був активним пропагандистом українського хорового мистецтва, засновником і диригентом товариства «Боян» у Бережанах (1892), диригентом «Бояна» у Львові (1895-96) та Стрию (1900-14).
У вересні 1914 р. за його участі стрілецтво склало присягу Легіону УСС у Стрию, на заклик сотника Дмитра Вітовського. Він тоді був настоятелем храму в селі Завадів біля Стрия.
Брав активну участь в організації та проведенні Шевченківських концертів у Львові, Тернополі, Дрогобичі, Стрию.
Нижанківський володів надзвичайно яскравим музичним талантом, але, на жаль не мав можливості його розвинути як слід. Тому найповніше він реалізував себе в традиційних для галицької музики жанрах - духовних і світських хорах, солоспівах, вокальних ансамблях, обробках народних пісень, не лише українських, а й інших слов'янських народів, які він збирав у окремі "В'язанки". Чутливо сприймаючи новітні західноєвропейські художні віяння, насамперед романтичні і після романтичні, О.Нижанківський пробував звертатись і до такого не дуже поширеного, нового для українців Галиччини інструмента, як фортепіано,написавши для нього декілька мініатюр та більшу фантазію "Вітрогон". У його вокальній та хоровій творчості переважають сильні драматичні почуття, різкі контрасти, інтенсивна гра музичних барв. Саме тому йому були такими близькими вірші Т.Шевченка, на які він створив справжні вокальні "перли", - солоспіви "Вітер в гаю" та, особливо, "Минули літа молодії". Другим поетом, винятково співзвучним внутрішньому світу митця, був Юрій Федькович, "буковинський соловей", що надихнув його на створення хорової сцени "Гуляли" з характерним різким зіставленням картин безтурботного свята та душевного страждання головного героя, а крім того, ліричного монологу "З окрушків".
ksana Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1)

Повідомлення гра з вогнем » 08 квітня 2012, 16:07

про_в4ених

Л. Дмоховський-лікар
народився-в_тернополі
довів вірусне походження раку молочних залоз
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 3057 раз.
Подякували: 4232 раз.

Повідомлення гра з вогнем » 08 квітня 2012, 16:11

про-композиторів_пов'язних-з_тернополем

віктор_павлік
:crazy: :crazy: :crazy:
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення гра з вогнем » 08 квітня 2012, 16:14

Модест_Присухін
відомий_композитор
Ім’я Модеста Присухіна добре відоме шанувальникам музичного мистецтва. Концертна діяльність — це спосіб його життя. Безліч сольних концертів майже у всіх закладах, де є фортепіано. Виступи солістом у супроводі симфонічного, камерного, народного та духового оркестрів, хору. Особливо закарбувалися у пам’яті шанувальників музики його виступи зі створеним ним камерним оркестром, де він був керівником, солістом, писав для нього музику.

пан Модест певний час очолював Спілку композиторів Тернопілля.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення гра з вогнем » 08 квітня 2012, 16:18

АНАТОЛІЙ ТИМОФІЙОВИЧ АВДІЄВСЬКИЙ — хормейстер, диригент, композитор, педагог.
Дійсний член (академік) Національної академії мистецтв України (1997)

Герой України (2003)

народний артист України (1975)

народний артист СРСР (1983)

професор (1986)

лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка (1968)

Державної премії СРСР (1978)

Головний диригент і хормейстер А. Авдієвський брав участь в урочистих концертах, присвячених визначним подіям і датам; співорганізатор всеукраїнських хорових свят на співочих полях у містах Києві, Львові, Полтаві, Тернополі, Хмельницькому. Його творчість неодноразово відзначалася українською пресою та у засобах масової інформації зарубіжних країн світу, де гастролював уславлений колектив.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення taranjka » 08 квітня 2012, 17:07

Відповідь на питання №23

Перелік вчених, пов'язаних із Тернополем досить великий. Напишем тільки не згаданих Вами :wink: (докладні довідки - є в неті і довідковій літературі)
Богдан Барвінський, син названого Олександра - видатний історик і архівіст.
Рудольф Пьох (нім. Poech) - австрійський антрополог, етнолог, піонер документального кіно в Австрії .....
обидва народилися тут
Казімєж Міхаловський, історик, антрополог, засновник польської єгиптології
Йосип Застирець - український літературознавець, який висував Франка на Нобелівську премію
математики Никифор Садовський (1884–1935) і Герман Ауербах (1901–1942) – представник знаменитої у світі Львівської математичної школи
вчений-правник Людвік Ерліх
історик Микола Чубатий (до речі, уже згадувався)
польський і український біохімік Яків Парнас
психолог, який перший познайомив Україну із психоаналізом Степан Балей
... це ще не всі!!!
додайте медиків, економістів, фізиків радянських часів +доби вже незалежної України (свідомо не наводимо імен, бо не всі заслуговують на те, щоб називатися вченими :hi: )
а ще існувала єврейська Галицька історична школа, центром якої був Тернопіль (поч. ХІХ ст.) - крім названого Н. Крохмаля належали тернополяни Самуель Лейб Ґольдберґ, Саломон Єґуда Раппопорт.
У 1892 р. було засновано "Тернопільський науковий гурток/товариство" або "K??ko Naukowe Tarnopolskie". Нічо собі "гурток", якщо у 1893 р. в ньому було 73 члени.......

ksana - 14 балів
Star4uk - 3 бали
гра з вогнем - 20 балів
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення taranjka » 08 квітня 2012, 17:19

Питання №25 (ОСТАННЄ!):

Коли (протягом історії міста) і яке ПИВО :beer: варили в Тернополі (броварні/пивзаводи, сорти, назви тощо)?

Кожна назва броварні - 3 бали
все інше - по 1 балу
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення ksana » 08 квітня 2012, 17:23

ПАТ Тернопільска пивоварня «Опілля» — підприємство харчової промисловості України, зайняте у галузі виробництва та реалізації пива та квасу. Розташоване у місті Тернополі. Функціонує у формі публічного акціонерного товариства.
Підприємство веде свою історію від броварні, збудованої 1851 року у місцевості Провалиха, розташованій між центральною частиною Тернополя і Білою. Протягом декількох десятиліть власниками пивоварні, яка швидко стала одним з головних постачальників пива до кнайп Тернополя, була родина Гольдбергів. Протягом першої половини XX сторіччя власники броварні, відомої на той час під назвою «Провалиха» (за місцем розташування), неодноразово змінювалися.

Невдовзі після приєднання земель Західної України до СРСР підприємство було націоналізоване. У другій половині XX сторіччя броварня була відома під назвою Тернопільський пивзавод №1 і входила до Тернопiльського пивоб'єднання Мінхарчопрому УРСР. Протягом цього періоду на підприємстві було проведено три масштабні реконструкції, в рамках яких було модернізоване пивоварне обладнання, розширені виробничі потужності заводу, відбулася автоматизація низки виробничих процесів.

На початку 1990-х броварня функціонувала у формі орендного підприємства, згодом її було приватизовано з утворенням відкритого акціонерного товариства.
Наразі підприємство випускає п'ять сортів пива та один сорт квасу:

«Опілля Жигулівське» — світле пиво з густиною 11 % та вмістом алкоголю 4,0 %.
«Опілля Фірмове» — преміальне світле пиво з густиною 16 % та вмістом алкоголю 5,7 %.
«Опілля Корифей» — світле пиво з густиною 11 % та вмістом алкоголю 3,7 %.
«Опілля Корифей нефільтроване» — світле пиво з густиною 11 % та вмістом алкоголю 3,7 %. Не піддається фільтрації, тож має дріжджовий осад.
«Опілля Княже» — темне пиво, зварене із застосуванням карамельного солоду, з густиною 12 % та вмістом алкоголю 4,2 %.
«Опілля Домашній» — квас натурального бродіння.
ksana Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1)

Поперед.Далі

Повернутись до Конкурси

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей