Глобальні оголошення!

Вікторина до Дня народження Тернополя. Завершено

Наші конкурси, голосування, визначення переможців

Re: Вікторина до Дня народження Тернополя

Повідомлення taranjka » 08 квітня 2012, 10:47

Відповідь на питання №20
"Пробойовий [тобто, наступальний] курінь І Корпусу Галицької Армії", неофіційна нахва "Жидівський курінь УГА" - добровільне єврейське формування у складі Української Галицької Армії, сформоване у червні 1919 року в Тернополі.
Що цікаво, цьому формуванню передувала єврейська самооборона (за тогочасною термінологією - міліція), організована в Тернополі ще в листопаді 1918 року.
"Жидівський" курінь відзначився хоробрістю не лише захищаючи ЗУНР від польської агресії, а й складі українських об'єднаних армій у війні проти більшовиків.
Командиром єврейського Пробойового куреня УГА був поручник Соломон Ляйнберґ, який найімовірніше помер у польському полоні. У Львові його іменем названо вулицю.

irinka - 4 бали
Ira - 2 бали
ksana - 2 бали
гра з вогнем - 2 бали
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення ksana » 08 квітня 2012, 10:53

Михайло Михайлович Борисикевич (зустрічається також написання прізвища Борискевич;[1] * 1 березня 1848, Білобожниця — † 18 вересня 1899, Грац) — український лікар-окуліст. Вчився в народній школі в Бучачі, гімназіях Станіславова і Тернополя. Був активістом Тернопільської «Громади».

Іван Горбачевський. Навчався у гімназії м. Тернополя 1860-х р., значних успіхів досяг в опануванні природничих дисциплін. у 1875 році закінчив медичний факультет Віденського університету, де й почав свою викладацьку діяльність. Згодом місцем його роботи стає інститут лікарської хімії. Тут у 1882 році він уперше синтезував сечову кислоту із сечовини та амінокислоти гліцину. Це було відкриття світового значення.
ksana Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 883 раз.
Подякували: 1043 раз.
Діти: ще немає

Повідомлення taranjka » 08 квітня 2012, 11:01

до останнього питання:

уточнюєм КОЛИ ці люди мешкали в Тернополі!!!
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
taranjka Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)

Повідомлення ksana » 08 квітня 2012, 11:12

Олександр Смакула увійшов в історію науки як один із найвидатніших українських фізиків ХХ ст. Він є гордістю не лише українського наро-ду, а й світової науки. Понад 40 років свого життя Олександр Смакула віддав науці за межами України. "Але своєї Батьківщини не забув і повік не забуду", - писав він у 1964 році.
Народився український учений 1900 року в селі Доброводи неподалік від Збаража на Тернопільщині в селянській родині. Закінчив початкову школу у рідному селі, вчився в Збаразькій, а пізніше - Тернопільській гімназії. Уже в юнацькі роки Олександр виявив успадковану від батьків любов до рідного краю і до його історичного минулого. Війна 1914 р. та події 1918 р. спонукали його до безпосередньої участі у встановленні національної влади у Доброводах. Як свідомий юнак-гімназист, Олександр Смакула вступив до лав Української галицької армії.
Згодом, у 1922 р., О. Смакула успішно закінчив навчання в Тернопільській гімназії і того ж року склав іспити до Геттінгенського університету - відомого європейського наукового центру в Німеччині.
Програмовані, тонкоплівкові технології, гетеролазери, надчисті ("космічні") кристали, однокристальні мікропроцесори, раді­аційна фізика твердотільних матеріалів, модерна сенсорика - аж не віриться, що всі ці сучасні, актуальні й перспективні напрями охоплювала одна людина, видатний український фізик професор Олександр Смакула.
Олександр Смакула блискуче освоїв основи квантової механіки, яка тільки-но створювалася, і застосував їх для розв'язання механізмів взаємодії електромагнітного випромінювання з кристалом. Він також використав поняття квантових осциляторів для опису та пояснення радіаційного забарвлення кристалів, вивів кількісне математичне співвідношення, відоме як формула Смакули.
ksana Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1)

Повідомлення taranjka » 08 квітня 2012, 11:31

Відповідь на питання №21
Отже, монархами, які відвідували Тернопіль або довший час перебували тут були:
- власник Тернополя князь Василь-Костянтин Костянтинович Острозький, який тричі претендував на престоли Речі Посполитої та Московії. Хоч монархом так і не став, його називали "некоронованим королем Русі". У Речі ПОсполитій існувала приказка "королями стають, а князями народжуються". - так що 1 бал за Острозького :wink:
- власниця Тернополя, вдова короля польського Яна ІІІ Собєського Марія-Казимира Луїза де Ля Ґранж д’Арк’єн або "Марисєнька", з 1690 року (померла 1716 р.). Наступним власником був королевич Якуб Людвік Собєський (перша половина XVIII ст.)
- імператор Австрії або "найясніший цісар" Франц ІІ - 1823 р.
- ерцгерцоґ Фердинанд д’Есте - 1833 р. (ерцгерцоґ або архикнязь - титул спадкоємця престолу)
- цісар Франц-Йосиф І - 1851 р.
- прихильний до русинів-українців архикнязь Рудольф Габсбурґ - 1887 р. (дійсно, саме на його честь влаштовано в теперішньому Старому парку Другу крайову етнографічну виставку)
+два монархи, що протягом тижня відвідали Тернопіль наприкінці липня 1917 року:
- імператор Німецької імперії (кайзер) Вільгельм ІІ
і
- останній цісар Австро-Угорської імперії Карл І (добровільно зрікся престолу у 1918 р.)
- претендент на український престол Вільгельм Габсбурґ Льотрінґен, він же полковник Василь Вишиваний - лютий 1918 р.

+ спорадичні візити осіб монаршої крові (шах Персії, принц Греції, не виключено, що таких було більше....., а праправнуків, які вже ні на що не претендували не враховуєм)

Зображення
Архикнязь Вільгельм Габсбурґ (Василь Вишиваний) під час візиту в Тернополі, лютий 1918 р.

irinka - 14 балів
гра з вогнем - 6 балів
Зображення
taranjka Офлайн

Я тут живу

Повідомлення ksana » 08 квітня 2012, 13:32

Ґжицький Степан Зенонович — (14 січня 1900, с. Острівець, нині Теребовлянського району Тернопільської області — 19 серпня 1976, м. Львів) — український вчений у галузі ветеринарії, осново­положник ветери­нарної біохімії в Ук­раїні. Брат Володимира Ґжицького. Доктор ветиринарної меди­цини (1931). Доктор біологічних наук, професор (1940). Дійсний член НТШ (1942). Член-кореспондент АН УРСР (1951). Член Української акадмії сільськогосподарських наук (1959). Заслужений діяч науки і техніки УРСР (1960). Почесний член Об'єднання українських ліка­рів США та Канади.
Закінчив українську гімназію в Терно­полі (1920).

Володи?мир Йо?сипович Леви?цький (* 19 грудня (31 грудня за новим стилем) 1872, Тернопіль — † 13 липня 1956, Львів) — український математик. Доктор філософії. Професор Львівського університету. Дійсний член НТШ.
Володимир Левицький народився 31 грудня 1872 року в Тернополі у сім'ї юриста. Сім'я була наполовину польською, наполовину українською. Коли Володимирові минуло п'ять років, померла мати. Тоді родина Левицьких переїхала з Тернополя до Золочева
Далі Володимир навчався в Тернопільській гімназії. Про її викладачів він писав у спогадах: «Математики в Тернополі вчили мене великі учителі, педагоги, що розвинули в мені охоту до «цариці усіх наук».У 1894—1918 роках викладав у державних гімназіях (австрійських, українських і польських) Тернополя та Львова.
ksana Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1)

Повідомлення ksana » 08 квітня 2012, 13:50

Мирон Кордуба (1876–1947) – видатний український історик, географ, етнограф, археограф, бібліограф, публіцист, педагог, громадсько-політичний діяч. Михайло Грушевський зараховував його до “невеликого числа своїх справжніх учнів, якими він завжди опікувався, і з яких сподівався пожитку для нашої суспільності”. Народився вчений 2 березня 1876 року в с.Острові коло Тернополя у сім`ї священика. У 1885–1891 рр. здобував освіту в Тернопільській гімназії.
ksana Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1)

Повідомлення Star4uk » 08 квітня 2012, 13:59

Мирон Онуфрійович Зарицький
Ім'я М.О. Зарицького - талановитого математика, обдарованого педагога і популяризатора математичних знань, майже невідоме в Україні, хоча свого часу на праці українського вченого посилалися або цитували їх окремі положення французький математик Фреше, німецький математик Гільберт, професор з Варшави Серпінський та інші.
Народився Мирон Зарицький на Тернопільщині в родині сільського священика. Початкову школу Мирон закінчив у свого діда, а ще до неї самотужки навчився читати, писати і рахувати. Середню освіту він здобув у гімназіях міст Бережани і Тернопіль, а потім два роки навчався в українській гімназії у Перемишлі, яку закінчив 1907 року.
Star4uk Офлайн

Повідомлення Star4uk » 08 квітня 2012, 14:08

Олександр Теодорович Смакула
Народився О.Смакула 9 вересня 1900 року в селі Доброводи Збаразького району на Тернопільщині в селянській родині. Після закінчення сільської школи навчався в українській гімназії у Збаражі. Проте війна перервала навчання. Від 1912 по 1914 роки вдалося закінчити лише два класи гімназії. У 1922 році блискуче завершив навчання в українській гімназії в Тернополі. Того ж року самостійно виїхав на навчання до університету в Німеччині і склав вступні іспити до Гетингенського університету. У 1927 році склав докторський іспит і здобув науковий ступінь доктора філософії. В той самий час працює асистентом у фізичному інституті професора Роберта Поля.
Навесні 1996 року було засновано Тернопільський обласний Фонд Олександра Смакули, який має за мету пошук і повернення до активного наукового й культурного обігу спадщини О. Смакули та інших українських учених. 1992 р. Львівським НТШ проведено перший міжнародний Смакулів симпозіум, у 2000 р. - другий. До 100-річного ювілею видано перший том "Наукових праць" О. Смакули. До цієї дати випущено художній конверт "Олександр Смакула", встановлено величний пам'ятник ученому в с. Доброводи, відкрито його меморіальний музей у природничому ліцеї ім. О. Смакули в рідному селі. Рішенням ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 2000 рік проголошено роком Олександра Смакули.
Star4uk Офлайн

Повідомлення irinka » 08 квітня 2012, 14:11

Аааа...я так багато пропустила :cry: вже навіть доповнити нема чого :impossible: :crazy:
Зображення

Навіть якщо ти янгол, то знайдуться люди, яким не подобається шелест твоїх крил
irinka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 3448 раз.
Подякували: 1929 раз.
Діти: Хлопчик)

Поперед.Далі

Повернутись до Конкурси

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей