Глобальні оголошення!

Вікторина до Дня народження Тернополя. Завершено

Наші конкурси, голосування, визначення переможців

Re: Вікторина до Дня народження Тернополя

Повідомлення ksana » 06 квітня 2012, 19:50

До питання 17: Коли офіційно Тернопіль був резиденцією урядових установ Західно-Української Народної Республіки? В яких приміщеннях вони розташовувалися? Хто з тернополян працював в урядових структурах ЗУНР?

Через поспiшний i несподiваний виїзд зi Львова до Тернополя змогли прибути лише 8 членiв уряду з 14. Це його глава й одночасно державний секретар фiнансiв Кость Левицький, державнi ceкpeтapi: вiйськових справ - Дмитро Вiтовський, закордонних справ - Василь Панейко, судiвництва - Сидiр Голубович, внутрiшнiх справ - Лонгин Цегельський; пошти i телеграфу - Олександр Пiсецький, шляхiв сполучения - Івaн Мирон, публiчних робiт - Івaн Макух (на той час він склав iз себе обов'язки члена уряду, хоча й продовжував активно займатися державними справами).
У зв'язку з тим, що уряд дiяв у неповному складi, значна частина важливої державної роботи випала на другий ешелон полiтикiв: начальника урядової канцелярiї Мирослава Здерковського, товаришiв (заступникiв) державних ceкpeтapiв: вiйськових справ - Петра Бубелу, судiвництва - Осира Бурачинського, закордонних справ - Степана Витвицького, внутрiшнiх справ - Романа Перфецького та ин. Зокрема, останнiй у цей час був фактичним кepiвником ceкpeтapiaтy внутрiшнiх справ, оскiльки Л. Цегельський за дорученням керiвництва ЗУНР двiчi виїжджав у Надднiпрянщину на переговори з Директорiєю УНР.
Урядовi установи в Тернополi розмiстилися головним чином у примiщеннях другої польської гiмназiї по вул. Ш. Конарського (нинi загальноосвiтня школа №4, вул. М. Грушевського), української гiмназiї по вул. Т. Костюшка (тепер вул. Камінна, будинок не зберiгся), повiтового староства i маґістрату (будiвлi не збереглися, piг вулиць А.Ґолуховського i А. Мiцкевича (сьогоднiшнiх вул. В. Чорновола i бульв. Т. Шевченка; зараз тут сквер з пам'ятником А. Пушкiну), частково в готелi «Подiльський» (нинi готель «Україна», бульв. Т. Шевченка).
До речi, в Тернополi члени уряду не отримували жодної зарплати, оскiльки її ще не встановили. За проживання i харчування вони платили з власної кишенi, безкоштовно їм видавали лише дрова на опалення.
ksana Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 883 раз.
Подякували: 1043 раз.
Діти: ще немає

Повідомлення taranjka » 06 квітня 2012, 22:35

Відповідь на питання №17
Державні установи Західно-Української Народної Республіки (або, як тоді казали - "републики") перебували в Тернополі з 22 або 23 листопада 1918 до 2 січня 1919 року (хоч більшість посадовців евакуювалося ще в останні дні 1918 року).
Ці установи, це - Українська Національна Рада, тобто парламент на чолі з доктором Евгеном Петрушевичем та уряд - Рада Державних Секретарів (або Державний Секретаріят) на чолі з доктором Костем Левицьким. Між іншим, саме під час перебування УНРади в Тернополі відбулися довибори до цього органу.
Під час перебування в Тернополі фактично було створено Українську Галицьку Армію та відбувалися успішні переговори про об'єднання двох українських держав УНР і ЗУНР в одне ціле.

Так, захоплення українцями влади у Тернополі, як і у Львові та всій Галичині відбулося у ніч з 31 жовтня на 1 листопада, без кровопролиття. ЗУНР була офіційно проголошена під цією назвою 13 листопада. Це можна було не писати, але не зайво нагадати

Про повітові раду, комітет, комісаріат і їх керівників також можна було не писати. Це місцеві органи влади. Треба було відповісти хто з тернополян був у центральних установах ЗУНР. Так, міністрами (державними секретарями) були: Ізидор Голубович (судівництва, згодом - фінансів, торгівлі і промисловісті та другий, після К. Левицького прем'єр-міністр), Олександр Барвінський (віросповідання і освіти) і Степан Баран (земельних справ). ПОмічником секретаря освіти А. Артимовича був уродженець Тернополя і відомий згодом вчений-історик Микола Чубатий.

Місце розташування установ написали правильно. Із них збереглися будівля другої польської гiмназiї (тепер - загальноосвiтня школа №4, вул. М. Грушевського) і готелю «Подiльський» (нинi готель «Україна», бульв. Т. Шевченка).

irinka - 3 бали
гра з вогнем - 3 бали
ksana - 2 бали
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення taranjka » 06 квітня 2012, 22:42

Підсумок питання про зруйновані споруди Тернополя буде згодом (гра з вогнем розійшлась :crazy: )

а зараз
НОВЕ
Питання №19
Що зображено на цьому фото? Як ця подія пов'язана з Тернополем?
Зображення

Правильна відповідь - 3 бали
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення Yummy mummy » 06 квітня 2012, 22:53

taranjka написав:Питання №19
Що зображено на цьому фото? Як ця подія пов'язана з Тернополем?

На фoто зображені Іван та кобила Кася....
Фільм знятий в Тернополі в 1992 році.... дуже цікаво дивитися на Тернопіль тих часів....
Tам Файне Місто таке ще незаймане, яким мені пам'ятається лише в роки мого раннього дитинства. Як гарно бачити вулицю Валову без єдиної рекламної вивіски.

| +
Герой картини - простий, добродушний чолов'яга Іван, прокидається в своїй квартирі (совковий колорит збережений) і помічає за вікном кобилу Касю. З жалю та по доброті душевній, а може з практичних намірів Іван вирішує залишити її у себе. І Кася супроводжує Івана у всіх його пригодах, які дуже гарно передають дух того часу: старі совкові квартири з кранами, які постійно ламаються, коврами на стінах і орлами на шкафах, новозпечений "бізнесмен" з тупими англійськими фразочками і пачками купонів, хамовита тьотя, що розливає пиво з бочки, бідні митці, які читають вірші таким же бідним робочим з розвалених заводів за бокалом пива, круті хлопці-рекетири, міліція, яка нас береже, незрозумілі мітинги, вуличні музиканти...

Теми любовного трикутника, відношень між соціальними класами, нелегкої політичної ситуації ставляться лише поверхнево і не гостро, але зрештою це комедія всього лише. І все це на фоні чудового міста Тернопіль. І якщо тепер хтось таки пробує сперечатись щодо його чудовості, то тоді воно точно було чудовим: архітектура, зелені насадження, чистота...
ЗображенняЗображення
Yummy mummy Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 5
Мамуся-творець (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) за дитя форуму (1) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 1227 раз.
Подякували: 1192 раз.
Діти: Boy and girl

Повідомлення Star4uk » 06 квітня 2012, 22:59

Ось ще зображення
Зображення

та перелік місць в Тернополі, котрі було зазнято у фільмі:

14:13 – мікрорайон Центр, вул. Руська
14:25 - мікрорайон Центр, позаду Івана та кобили стіна Середньо Церкви
14:29 - мікрорайон Центр, вул. Руська, по праву руку зупинка Центр
14:42 - мікрорайон Центр, вул. Валова
15:08 - мікрорайон Центр, вид на вул. Валову із вікна гастроному
15:18 - мікрорайон Центр, вул. Сагайдачного, фонтан на місці якого зараз пам'ятник І.Франку
15:25 - мікрорайон Центр, на задньому плані, на куті вул. Валової та Сагайдачного видно колишнє легендарне кафе Сніжинку
17:02 - мікрорайон Центр, вул. Грушевського, на шляху до ТОДА між ЗОШ№ 3 та ЗОШ№4
17:42 – мікрорайон Центр, вул. Грушевського, що веде до театрального майдану, по праву руку Драматичний Театр
25:46 - мікрорайон Центр, вул. Ю.Опільського
27:31 - вид на Надставну Церкву
30:30 - підзамче, вид на причал озера, неподалік Старого замку
36:20 - парк ім. Т.Г. Шевченка
37:29 - парк Топільче
45:57 - чортове колеси, парк Топільче
53:57 - переїзд біля озера, неподалік Надставної Церкви
1:00:21 - мікрорайон Дружба, зупинка Маяк, мікрорайон Дружба
1:00:41 - вид на переїзд біля озера, тролейбус їде по маршруту номер 1 в центр, проїжає повз Надставну Церкву
1:01:12 - вид на зупинку Маяк, мікрорайон Дружба
Star4uk Офлайн

Повідомлення гра з вогнем » 06 квітня 2012, 23:14

ааааа. я не встигла!!!!!!!!!
Іван та кобила :))))))

Іван та кобила. Золотая коллекция украинского кино.

а ви думали!
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 3057 раз.
Подякували: 4232 раз.

Повідомлення гра з вогнем » 06 квітня 2012, 23:43

Казимирівський-палац_тепер_вулиця-сагайда4ного
це-я_ше_хтіла_відправити-але_не_встигла:(

я_б_хотіла_про_нього_теж_більше_по4итати,-але_не-можу_найти
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення гра з вогнем » 06 квітня 2012, 23:52

доповнення_про-фільм-іван_та-кобила

у фільмі знімалася гурт "Кому вниз", Бенюк
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення irinka » 07 квітня 2012, 09:32

taranjka написав:Що зображено на цьому фото? Як ця подія пов'язана з Тернополем?

Іван та кобила Кася. Фільм знімався в Тернополі
я ще знайшла ось таке фото
Зображення
Зображення

Навіть якщо ти янгол, то знайдуться люди, яким не подобається шелест твоїх крил
irinka Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 3448 раз.
Подякували: 1929 раз.
Діти: Хлопчик)

Повідомлення ksana » 07 квітня 2012, 10:22

на фото культова, для Тернополя, стрічка - Іван та кобила.

Прихований текст. Щоб його побачити, Вам необхідно зареєструватися!

Уривок з фільму 1992 року "Іван та кобила". Пісня більш ніде не виконувалась. Власне, звучить лише голос Андрія Середи - інші учасники гурту участі в запису пісні не приймали.
Я загубив свій ключ: я голочку соснову
назвав своїм ключем — І загубив чомусь,
і чомусь не знайду, й, відшукуючи, знову
знаходжу не його — і до дверей тулюсь.
Я всі ці довгі дні ключа свого шукаю,—
я загубив свій ключ? я мав його чи ні?
який він? і чому так пахне він мені,
як голочку сосни у пальцях розтираю...
Іван Малкович (11-16 червня 1985)
ksana Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 1