Глобальні оголошення!

Вікторина до Дня народження Тернополя. Завершено

Наші конкурси, голосування, визначення переможців

Re: Вікторина до Дня народження Тернополя

Повідомлення Sawwku » 04 квітня 2012, 10:15

при Ваграмі з Наполеоном
Sawwku Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 4
випускниця школи материнства (1) Успішне грудне вигодовування (1) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 837 раз.
Подякували: 912 раз.
Діти: маленьке сонечко Анютка
01,01,2011

Повідомлення Sawwku » 04 квітня 2012, 10:40

от Гугля каже трохи інше

был сформирован 29 октября 1811 года, как тогда и многие полки, перед войной с Наполеоном. Тарнопольский полк был сформирован из двух рот Углицкого, трех рот Московского, двух рот Архангелогородского и одной роты Казанского гарнизонного полков. Сформирован был он в городе Москве в составе трех батальонов.

Принял активное участие в Отечественной войне 1812 года, в боях на Шевардинском редуте и непосредственно при Бородино- на Семеновских флешах.
Sawwku Офлайн

Я тут живу

випускниця школи материнства (1) Успішне грудне вигодовування (1) слінгомама (1) Чемпіон (1)
01,01,2011

Повідомлення олеся » 04 квітня 2012, 12:53

Може в Бородинській битві :=):
Чимало жителів Тернопільщини служили в Тернопільському піхотному полку, який відзначився в Бородинській битві, обороняючи Багратіонові флеші.
Давайте замислимося над своєю поведінкою. Перш, ніж лаяти за поведінку своїх дітей - не забувайте, вони беруть приклад з нас...
олеся Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 919 раз.
Подякували: 1074 раз.
Діти: Хлопчик та ще раз хлопчик

Повідомлення Sawwku » 04 квітня 2012, 13:35

так я ж і написала, що при Бородіно. то вона є
Sawwku Офлайн

Я тут живу

01,01,2011

Повідомлення taranjka » 04 квітня 2012, 14:37

Правильна відповідь на питання №8

В битві під Бородіно у серпні 1812 року брав участь і Тарнопольський полк, який входив до 1-ї бригади флігель-адютанта полковника М.Ф. Ставицького і перебував у складі 27-ї піхотної дивізії генерал-майора Д.П. Невського 8-го піхотного корпусу генерал-лейтенанта М. М. Бороздіна.
Вони відзначилися хоробрістю в бою за Шевардинський редут, а також на Семенівських флешах. Втрати в офіцерському складі Тарнопольського полку були одними з найбільших. Полк, як зазачив один із свідків, атакував французів з піснею, це був єдиний такий випадок під час битви.
Командувач російської армії генерал М.І. Голеніщев-Кутузов сказав, що дивізія Неверовського боролася дуже хоробро і важко знайти схожі приклади в інших арміях.

Sawwku - 3 бали
олеся - 1 бал
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення taranjka » 04 квітня 2012, 14:40

Питання №9

Перший русин-українець який зайняв посаду бурмістра королівського міста Тарнополя? В яких роках він перебував на своїй посаді? Що важливого зробив для міста?

Правильна відповідь - 3 бали

Наступне питання десь 16 30 :wink:
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
taranjka Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)

Повідомлення Ira » 04 квітня 2012, 15:11

Володимир Лучаківський. Саме при Лучаківському в Тернополі вперше з'явилося електричне освітлення, телефон, водогін.

Бургомістр зустрічався з Іваном Франком, Соломією Крушельницькою, залучав їх до культурного життя Тернопілля. Він і сам успішно займався літературною творчістю. Для аматорського театру «Руська Бесіда» він переклав з німецької і польської мов близько 20 п'єс, що свого часу були головним репертуаром українського театру в Галичині. Був бургомістром Тернополя з 1896 по 1903 рік
Ira Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 2
випускниця школи материнства (1) Успішне грудне вигодовування (1)
Дякував (ла): 326 раз.
Подякували: 390 раз.

Повідомлення гра з вогнем » 04 квітня 2012, 15:39

я ше таке прочитала:
Не треба Лучаковського ідеалізувати, возвеличувати і лакувати, кажуть історики. У нього були добрі попередники, які також дбали про благоустрій міста. Задовго до Лучаковського, у 1800-у році, Григорій Шашкевич у Тернополі виконував обов’язки асесора. Він точно був українцем, ймовірно, зі знаного роду просвітителів. Один із власників Тернополя, князь Костянтин Острозький, був русин-українець.

Помилково вважати В. Лучаковського першим українцем – керівником міста в історії Тернополя. Насправді доктор Лучаковський став першим українцем на посаді бурмістра вільного королівського міста Тарнополя і пропрацював на користь громади майже 30 літ: спочатку як радник і асесор маґістрату, потім – як заступник бургомістра, а з 3 березня 1896 р. і до самої смерті 11 квітня 1903 р. – як бургомістр.

І на завершення щодо правопису прізвища бургомістра. Практично з часу повернення імені Володимира Лучаковського історики і мовники сперечаються, як правильно писати: Лучаковський чи Лучаківський?

«В усіх церковних шематизмах (списках осіб – авт.) вказується «Лучаковський», – зазначає Петро Гуцал».

Проблема в тому, що документація велась польською мовою. Однак навіть у тогочасній українській газеті «Діло» прізвище Лучаковського писалось через «О».

… Володимир Лучаковський як бурмістр востаннє головував на 18-му засіданні Ради м. Тернополя 18 березня 1903 року

і ше таке прочитала
І от молодий, повний енергії юнак у другій половині 1860-х починає адвокатську практику. Існує думка, що у 24 роки він став єдиним адвокатом-українцем чи навіть українцем-юристом у Тернополі.

«Але ця інформація не підтверджується, – наголошує Володимир Окаринський. – Відповідно до списку судових засідателів міста 1893 року доктор В. Лучаковський, за головним заняттям – адвокат, говорив і писав польською, руською і німецькою мовами. Однак адвокати іншої національності, зокрема поляк Маурици Мацішевський, окрім німецької та польської, володів русько-українською мовою».

тому запитання до знавців, потім він таки говорив укр мовою?
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 3057 раз.
Подякували: 4232 раз.

Повідомлення taranjka » 04 квітня 2012, 16:57

Правильна відповідь на питання №9
Доктор Володимир Лучаковський (1838-1903). Був бурмістром (саме так правильно називалася посада ьогочасного міського голови) у 1896-1903 рр., до своєї смерті.
Після смерті бурмістра його іменем одразу назвали вулицю (теперішня вул. М. Коцюбинського в районі Старого Парку).
Такаож В. Лучаковський був ученим-юристом, етнографом, писав вірші

Поступило запитання
потім він таки говорив укр мовою?

Відповідаємо:
Українці Галичини називали себе на той час "русинами", а українська мова відповідно називалася "руською". Із 1860-х років помало почали вживати паралельно назву "русько-український", "русин-українець" тощо.
Лучаковський говорив і писав руською (тобто українською) мовою. Нею прізвище також "Лучаковський", як і польською, і німецькою.
В документах тогочасної Тернопільської міськради (точніше, маґістрату або ради міста) переважала польська мова.

Ira - 3 бали
гра з вогнем - 2 бали (за суттєві доповнення)
Зображення
taranjka Офлайн

Я тут живу

Повідомлення taranjka » 04 квітня 2012, 17:12

Питання №10 (фото-питання)
Впізнайте розміщені нижче фото (три штуки): які будівлі/вулиці на них зображені; що на їх місці зараз?

Кожне правильно визначене фото оцінюється по 2 бали

(щоб збільшити фото, клікніть на нього)
Фото 1
Зображення

Фото 2
Зображення

Фото 3
Зображення

п.с. відповідь можна доповнювати іншими фото цих же споруд. бажано з вашими коментарями (можете робити припущення і про час створення знимок)))
Зображення
taranjka Офлайн

Я тут живу

Поперед.Далі

Повернутись до Конкурси

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей