моя позиція така: я щиро поважаю мам, які годують власним молоком, мам, які годують сумішами, мам, у яких діти на змішаному вигодовуванні.
та найбільше я поважаю, коли людина говорить щиро: я годую сумішшю, бо мені і дитині так добре, нам так легше!
а не вдається у довгу і плаксиву історію про "мало молока" чи "пропало молоко"
"Молоко пропадає" лише за одної мови. Дитина не прикладається.
Чому дитина не прикладалася, стрес, відсутність мами, ще щось - це вже інша справа. Причина не в стресі, не в відсутності мами, а в тому, що не було можливості чи бажання прикласти дитину до грудей.
Для "мало молока" історія довша. Для мало молока є багато причин, частина з цих причин фізіологічні.
Якщо причина фізіологічна і справа у жінці, то жінка знає про цю причину ще до пологів. Така жінка часто має гормональні проблеми, захворювання певних органів і систем..., загалом важку хворобу
Частина жінок в такому стані підтримують максимально довго зв, більшість відразу переходять на суміші. Бо малятко має їсти!
Якщо причина фізіологічна і справа у дитині, то варто звернутися до педіатра. Я достеменно не знаю, як називаються стани, коли дитина не може ефективно смоктати. Але знаю, що принаймі кілька такиз станів можна вирішити за допомогою лікування і продовжувати гв. Але загалом дитину переводять на суміш, бо знову ж таки маля має їсти.
Також є певний відсоток діток, у яких молоко не засвоюється.
Ще одна причина криється в неприкладанні (див. вище). Дитя з тих чи інших причин не прикладають, потім мало молока, інколи синє молоко, потім взяло і випарувалося. І чого б це?
Також дуже часто "мало молока" і "пропало молоко" говорять в період лактаційних криз. З ними зіштовхувалася кожна годуюча мама. Одним вдалося подолати за підтримки рідні та інформаційної підтримки. В інших - молоко пропало.
Дитина крутилися, випльовувала сосок. ну що було робити? - дала суміш. Дала суміш, забрала 1 годування. Побачила, що дитина спить, знач молоко синє. В кращому випадку несуть на аналіз, а загалом просто починають давати суміш, бо так легше. Нема прикладань, нема молоко - отак воно і пропадає.
Чому і за яких причин "пропало молоко" у кожному конкретному випадку варто розбиратися з фахівцем з грудного годування, з лікарем, який є прихильником грудного вигодовування. На форумі цим ніхто займатися не буде, оскільки питання часто надто особисті.
Але якщо на форумі пишуть, дитині було 4 міс, вона крутилася, випльовувала сосок, кричала, дали суміш - заспокоїлася. То за описаним напрошуться лише один висновок.