Даш, я не фанат теперішньої шкільної освіти, але як людина після педагогічного усвідомлюю, що зараз практично неможливо знайти універсального гувернера (бо домашній вчитель - це і є гувернер), хоча би тому, що з того часу, коли інститут гувернерства був поширений, науки розвинулися, і одна людина не спроможна осягнути різні галузі знань на такому рівні, щоб пояснити і навчити дитину. Особливо, якщо ти хочеш, щоб це було більше і ширше, ніж передбачає програма. Якщо ж наймати кількох вчителів (а вийде, що багатьох треба буде: іноз.мови, фізика-атематика, природничі науки, філолог, історик, музика, малювання), то це вийде дорого
.
Головне, як на мене, не відбити в дитини вродженого бажання до пізнання. Тоді дтина багато інформації взмозі сама опанувати. А батькам треба тільки трохи скеровувати. В чомусь і батьки зможуть допомогти, щось будемо вчити разом з дитиною, на різні гуртки можна ходити, а може й репетитор знадобиться, думаю лише в рідкісних випадках. До того ж дитина буде мати час на різні поїздки, подорожі, заходи, відвідання музеїв, виставок, театрів, ... Під час цього теж зможе отримати багато знань і навичок.
Момент "соціалізації" безперечно важливий, і про це треба думати. Але школа в першу чергу - для отримання знань. І, якщо існуюча школа дуже погано справляється з цим ,треба шукати щось інше. Крім того, ще не ясно, чого більше від шкільної соціалізації, плюсів чи мінусів. Думаю, особисто в мене в школі зародилося багато комплексів.
Ну і питання юридичного характеру - атестат, ЗНО і т.д.
Даш, я не фанат теперішньої шкільної освіти, але як людина після педагогічного усвідомлюю, що зараз практично неможливо знайти універсального гувернера (бо домашній вчитель - це і є гувернер), хоча би тому, що з того часу, коли інститут гувернерства був поширений, науки розвинулися, і одна людина не спроможна осягнути різні галузі знань на такому рівні, щоб пояснити і навчити дитину. Особливо, якщо ти хочеш, щоб це було більше і ширше, ніж передбачає програма. Якщо ж наймати кількох вчителів (а вийде, що багатьох треба буде: іноз.мови, фізика-атематика, природничі науки, філолог, історик, музика, малювання), то це вийде дорого. А стосовно часу - теж ціла проблема. Практикуючі вчителі не будуть мати тобі часу до обіду, бо вони працюють, а після обіду вдома - це, по-моєму, ще гірше, ніж друга зміна в школі.Плюс те, про що ми вже говорили - відірваність дитини від колективу.
На мою думку, домашня освіта на сьогодні - це не те, щоб фікція, а крайня міра на випадок неможливості відвідування школи (напр. через хворобу).
Ну і питання юридичного характеру - атестат, ЗНО і т.д.
Наскільки я знаю ,дитина закріплюється за якоюсь школою, і здає атестації.
Цікаво якою є мотивація до навчання дитини в домашній школі?Діти мого чоловіка відвідували приватну ,по 200 у.о міс. за кожного.
Позитивне хіба те що оточення було краще ніж в звичайній школі .Хоч класи були маленькими ,одного року в 11-му тільки 1 учень ,рівень освіти у дітей -низький .При тому що вони не були тупими в державній гімназії де вони навчались в молодших класах їх називали досить здібними і оцінки були хорошими.В приватній теж оцінки були непогані
,але з дітей не вимагали багато ,лиш би вони не скаржились і батьки не перестали платити.
Цікаво якою є мотивація до навчання дитини в домашній школі?
Для дитини, маєш на увазі?