Natalinda » 16 вересня 2011, 11:06
Ось таке надибала на просторах інету, може нарешті запамятаю, а може ше хтось досі не в курсі)))
Якщо сказати коротко, то різниця між рафінованою і нерафінованою олією полягає в тому ступені очищення, через яку вона пройшли. Рафінована олія проходить декілька ступенів очищення, на відміну від нерафінованої.
Але тільки не подумайте, що ця різниця впливає на якість і корисність кожної з олій. Зовсім ні! Якість олії залежить від якості продуктів, з яких вона була зроблена.
Але це все тонкощі технологічного порядку. На ділі ж, у побуті, ми чудово розуміємо, в чому ж виражаються основні відмінності олії рафінованої і нерафінованої.
1) Смак і запах.
Рафінована олія абсолютно не володіє ні запахом, ні смаком. Тому її і використовують при приготуванні тих страв, у яких не повинно бути ніяких сторонніх смакових та ароматичних втручань.
Нерафінована ж олія, навпаки, користується любов'ю за свій густий пряний запах. І тому нею дуже часто приправляють овочеві салати.
2) Точка диміння.
Більшість з нас, на власному досвіді переконалися в тому, що смажити на нерафінованій олії не варто, тому що вона дуже скоро починає пінитися і диміти. Позначається надлишок вологи. Олія починає диміти, як тільки досягає температури 107 градусів, тоді як рафінована олія спокійно перетинає планку в 230 градусів.
Тому досвідчена господиня для смаження вибере тільки рафіновану олію.
Так що, виходячи з усього вищесказаного, і робіть висновки, чим краще заправити салат, а на чому посмажити картоплю!
"люди ніколи й нікому не встигають ані подякувати за добро, ані відплатити за свої образи. Нікому. Навіть собі. І майже ніколи не є напваки"
М.Матіос