Глобальні оголошення!

Грудне годування в історичній ретроспективі

Модератори: TaniaPicaSSo, Любов

Грудне годування в історичній ретроспективі

Повідомлення гра з вогнем » 12 липня 2010, 21:21

Я вже тижня два думаю над одним питанням.
Сформулювати внятно поки не можу :(
Дівчата, котрі читають лялечку можливо згадають. Там кілька тижнів тому зачепили одне питання про те, як організовувалося гв колись.

мене вразила відповідь, що насправді ніразу колись не годували, ті шо побагаче - спихали дітей на няньок (не факт, що ті няньки годували), ті що побідніше годували маковими ганчірочками та іншими штукенціями. годувальниць шукали лише для дуже багатих.
не годували, одним словом, бо ні часу не мали, ні засобів. і виходить, що те все бла-бла-бла, що колись годували. так само як зараз переводили на замінники. бо грудне годування не могли собі позволити.

а ви щось таке знаєте? підтримуєте подібну думку?
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 3057 раз.
Подякували: 4232 раз.

Re: Грудне годування в історичній ретроспективі

Повідомлення mala-karta » 12 липня 2010, 21:46

я можу розказати за досвід бабусі. Вірніше, прабабусі.
Старшого свого сина вона народила навесні. Трохи поправилася - і в поле. Малого годувала тоді, коли була дома, а так - молоко коров'яче йому давали. Розказували, що він дуже мучився животом, плакав, були поноси.
В півроку дитя дуже шось захворіло, був сильний понос. Якийсь вчений ідіот сказав, що раз понос - то не давати пити :dash: :dash: :dash: . Дитя померло, звісно :(
Моїй бабусі пощастило більше - народилася вона в листопаді, а зимою в поле не ходять. Жива.

Сестра бабусі теж народилася навесні. І причому, десь місяців в 3 її забрала бабуся з іншого села бавити. Точно не скажу, але, думаю, її там теж коров'ячим молоком годували. Але з нею все добре.

Але в сім'ї прабабусі були своєрідні порядки (вона була в невістках) - дітей на руки не можна було брати, часом вона розповідала що "от йдуть всі жінки з дітьми за вівцями - а мені не можна, не дозволяють, бо кажуть, що раз візьмеш - потім вона весь час захоче". Так що я не знаю, як в нас в селі інші годували дітей. Але сама бабуся не раз говорила, що колись так і годували довго - до 2, до 3 років.
До слова, в сусідів зараз така дівчинка, як мій Ромчик. Вона на ГВ, без соски, і ні в кого це не викликає здивування.
Так що треба якось розпитати, як там колись було.

Ще десь зустрічала (теж, мабуть, в лялечці) якусь статтю, де порівнювався рівенб смертності рос дітей і татарських, які жили в одній місцевості. В татар був в кілька разів нижчий, це повязували саме з ГВ, бо рос - всі ці ріжки і т.д.
Знайду - кину лінк.
Зображення
Зображення
mala-karta Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 3590 раз.
Подякували: 3167 раз.
Діти: Хлопчик Ромчик
Хлопчик Андрійко

Повідомлення Nymydora » 12 липня 2010, 22:40

Я читала цікаву книжку про дітей в українській народній традиції (від народження до парканадцяти років). І про замінники ГВ - не пам"ятаю точно, як називалися. Робився такий ріжок, який навішувався над колискою і з нього дитина могла смоктати молоко, або розжовувався кусок хліба і в ганчірочку - теж, щоб дитина смоктала. Але було чітко написано, що таке робилося, коли а) не було мами - наприклад, померла в пологах абощо, б) в мами не було молока. Ну і мабуть не без того, що давалося, коли мами вдома не було тимчасово. Але (!!!) підкреслювалося, що діти на тому росли погано (єстессно). Крім того, було також про те, що ГВ запобігає вагітності і подано розмову двох жінок про третю, яка годувала дитину до 4 років, щоб не завагітніти. Ну і було щось також про те, що діти, яких довго годують, відрізняються від тих, яких відлучають швидше. На жалЬ, маю погану пам"ять, тому так пишу хаотично. Але кого цікавить, можу подати назву і автора книжки (просто зараз шукати не хочеться).
Отака-от історична перспектива.
Зображення
Зображення
Мрії збуваються
Nymydora Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (2) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 2120 раз.
Подякували: 3049 раз.
Діти: Троє

Повідомлення mala-karta » 12 липня 2010, 23:09

десь от щойно вичитала, але вже закрила, що всі ці "ріжки" були популярні в 19 ст - поч.20 ст - досить важкий час злиднів, коли завданням убло не вижити і виростити здорових нащадків, а просто - вижити. Тоді було багато дітей і мами йшли в поле :(
Зображення
Зображення
mala-karta Офлайн

Я тут живу

Хлопчик Андрійко

Повідомлення mala-karta » 12 липня 2010, 23:19

ось знайшла ту статтю, де згадувалося про смертність російських і татрських дітей.
http://www.situation.ru/app/j_art_308.htm

Таким образом, из всех этих цифр для населения Казанской губ. видим огромную разницу между смертностью детей до 1 года между русским и татарским населением. И, например, смертность, доходившая среди русских детей до 1 года в 1871 г. до 58%, у татар только в одном 1883 г. дошла до 22%, спускаясь даже до 11% в 1881 г.

.... причём всюду % общей смертности у татар ниже, чем у православных. .... (йде порівняння по різних губерніях - mala-karta)

Далее автор также разбирает другие возможные причины подобного явления и, доказав, что причины кроются не в экономических и гигиенических условиях, так как татарская часть населения наименее обеспечена и жилища их так же негигиеничны, приходит к заключению (стр.144), что разница в силе смертности детей двух народностей обусловливается различием во времени и способах прикармливания, в различии веками сложившихся привычек и обычаев ухода за детьми. Грудные дети русского населения Казанской губ. (стр.116), оставленные или вовсе без призора, или же под присмотром детей же, слепых, стариков и старух и других калек, валяются в жарко натопленной избе в заскорузлых, неменяющихся, немоющихся пелёнках, покрытые зачастую с ног до головы калом, мочой и облепленные тысячами мух, и кормятся обыкновенно, отнятые перед страдой от груди, вонючим рожком, набитой жёвкой; татарские же дети кормятся грудью, причём татарки всюду возят ребёнка с собой и до 1–2 лет не отнимают его, начиная прикармливание со 2-го года коровьим молоком, козьим и т.п. Поэтому, по мнению этого очевидца, русские дети поголовно страдают поносом, у татар же здоровы.
Зображення
Зображення
mala-karta Офлайн

Я тут живу

Хлопчик Андрійко

Повідомлення mala-karta » 12 липня 2010, 23:21

тобто, було по-всякому.
Але там, де годували грудьми - діти виживали більше. В умовах антисанітарії і не достатнього харчування.
Зображення
Зображення
mala-karta Офлайн

Я тут живу

Хлопчик Андрійко

Повідомлення Marta » 12 липня 2010, 23:32

Я так само зі свого прикладу- не знаю,як прабабусі, а бабуся моя мала 3 дітей і всіх годувала до 1,5 року,хоча і здавала з 2 міс в яслі, бо ходила на роботу, а декрет був якраз 2 міс...(
І мене дуже хвалила,що я кормлю-бо це найкраще для дитини.
А глибше... Знаю, що всякі знатні і заможні не годували, їм наймали годувальниць,няньок, але вони взагалі своїх дітей бачили рідко-займались,типу,королівськими справами...
Чула,що по селах були такі годувальниці, які, якщо мали багато молока, могли догодувати твою дитину.
А якщо логічно-то ГВ-найдешевший спосіб вигодувати дитину.То,я думаю,як були скрутні часи, то мусіли годувати довго. Звичайно, тре було працювати, брали з собою в поле дитину, (але це мої здогадки), ложили десь біля скирти, самі пахали, відлучались на кормління. Ще читала в книжках, що були такі негуманні способи-дати дитині посмоктати щось там з маку варили, щоб спало...Але як даш більше, то могло й не проснутись...(((((
Marta Офлайн

Повідомлення mala-karta » 12 липня 2010, 23:43

ось про ГВ в повоєнній Японії (50-ті роки)
http://community.livejournal.com/lyalechka/1506258.html
Дівчинка, якій більше трьох років, потрапляє в дім гейш, де живе зі старшої сестрою. Пише, що не могла заснути без мами і сестра давала їй свої груди. Також і ще якась тьотя давала.

Коментарі там теж цікаві.
Зображення
Зображення
mala-karta Офлайн

Я тут живу

Хлопчик Андрійко

Повідомлення Natalinda » 13 липня 2010, 01:16

мені про мак дідусь розповідав, казав що "крикливим" дітям його давали смоктати в тряпочці...циганчатка в них в селі то поголовно з такими маковими тряпочками спали...сумно :(
"люди ніколи й нікому не встигають ані подякувати за добро, ані відплатити за свої образи. Нікому. Навіть собі. І майже ніколи не є напваки"
М.Матіос
Natalinda Офлайн

Я тут живу

Серце форуму (1) Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 14728 раз.
Подякували: 7324 раз.
Діти: Хлопчик Юрчик

Повідомлення Naya » 13 липня 2010, 12:01

о, я щойно в іншій темі згадувала про ГВ і нянечок, а тут ціла тема про це....
Naya Офлайн

Почуваюся, як вдома

Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Успішне грудне вигодовування (1) за дитя форуму (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 1093 раз.
Подякували: 1240 раз.
Діти: Синочки Жданчик та Мирославчик

Далі

Повернутись до Грудне вигодовування

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей