Мій чоловік - волиняк. І останні років 10 може й більше ми святкуємо (тобто святкували, бо з таким пузом я вже нікуди не подамся з дому :grin: ) Великдень разом з його батьками. То там паскою називають запечений солодкий сир (творог) з корицею і родзинками. А печений здобний хліб з родзинками - то в них називається "баба". Ту бабу зверху мастять збитими з цукром білками і посипають кольоровими присипками всякими. А ще з того тіста, з якого печуть бабу, виробляють "мазурки" - спеціальні булочки. Вони роблять їх так (я вже теж таке вмію): готове тісто розкачують, змащують олією, посипають змішаним з корицею цукром. Потім ту паляничку ріжуть на смужки. Беруть дві смужки, склеюють одна з одною цукром всередину і скручують спіралькою, а ту спіральку потім закручують в круглу булочку. Готові мазурки змащують яйцем і випікають в духовці. Скажу чесно - це ще смачніше, ніж сама баба чи паска, як кажуть в нас. :P
А освячують там все, що приготували вдома до Великодня, окрім салатів звичайно. :grin:
В нас в Тернополі традиційно освячують ще й корінці хрону. Потім мої батьки стружать його ножем поверх розрізаних на чотири частини яєць, це все солять, перчать і скроплюють оцтом. Цю страву я люблю найбільше! А на Волині такого не роблять, хоча в сім'ї мого чоловіка вже роблять - я постаралась :grin: В них яйця традиційно красять в лушпинні цибулі, причому не менше 40 штук!!! А потім усі три дні свят "б'ються" ними з родичами і друзями. Це виглядає так: кожен з двох учасників забави бере по одному яйцю в руку гострячком до верху, вітаючись "Христос Воскрес! - Воістину Воскрес!", один б'є своїм яйцем яйце іншого, те ж саме повторюють вдруге, перевертаючи яйця іншою стороною. Виграє той, чиє яйце вціліло. Він же забирає собі обидва яйця. Найбільше таку забаву люблять діти. Мій малий в перший же день свят перелуплює всі 40 яєць Тоді вся сім'я їсть мою улюблену страву з хроником! :grin: