Я више вже писала про пермакультуру трошки.
От хочу розказати про свої експеременти на основі пермакультури.
Хто не знає, що це таке. Так щоб простіше сказати, пермакультура - це вирощування без "хімії", тільки орнічні добрива, мінімум механічної обробки землі.
Начиталася я, наслухалася, була навість на еко-фестикалях

і вирішила спробувати.

чи все те правда що так гарно пишуть
так, от - взяла я "кусочок" землі - яка років два не оброблявся. буряни там були

садити прямо в ті буряни, я всетаки не наважилася - хоча пермакультура "каже", що можна прямо так і всьо гарно росте.

Землю таки зорали. посадили там квасолю і гарбузи. Нічим не обробляла я ні насіння, ні землю - я про хімікати.

хоча всі мені радили побрискати, покропити і посипати екесь там міндобриво.
Сапати все ж прийшлося, бо замульчувати такий шмат землі не було чим.
Точно такий самий шматочок землі мав мій старенький сусід. Ми як би змагалися - в кого краще вийде. Посадили рівні частини квасолі і гарбуза. Сусід сипав міндобриво, кропив від хвороб, кропив листкову підживку.
Ну от прийшла осінь, зібраля той урожай і прийшов час порівняти пермакультуру і не пермакультуру
так от. врожай гарбузів був вдвічі меншим від врожаю мого сусіда.
а врожай квасолі - мене вбив

в мене 5 кг. а в нього 50 кг

а висновки які? та трохи я розчарувалася в тій пермакультурі, бо не все так радужно, як там описують. але все ж є багато чого позитивного. наприклад, на помідорах - супер результат! навіть мої сусіди зацінили

на грядках всі ті принципи пермакультури дуже гарно працюють.
а от на великих шматках землі - не особо по пермакультуриш
ну і великий жирний плюс в тому, що я точно знаю що їм еко-продукти
