Глобальні оголошення!



Секрети смачного плову

Модератор: irinka

Секрети смачного плову

Повідомлення Dashko » 20 травня 2010, 21:40

Збираюся варити плов.
Робила раніше, але постійно не задоволена результатом на 100% відсотків. От хочу ще озброїтися порадами форумчан.
Найбільше мене цікавить питання із сортом рису. Пропарений мені не подобається, хоча плов виходить розсипчастий, як і має бути. Довгозернистий ніби не погано, але все таки щось не те.
Далі м'ясо. Раніше завжди робила з куркою. Тепер хотіла б зробити із свининою.
Приправи збираюся використати куркуму, барбарис і зіру (знайдену в сільпо за допомогою Лізи :rose: )
В кінці - часничок.
Звичайно морква і цибулька. Моркву люблю різану на шматочки, а частину тру на дрібній терці, щоб додати кольору.
Чекаю, ще на ваші поради :sos:
КУМКА працює в форматі шоу-руму за адресою Лисенка 8, відкрита: середа та субота 11:00 - 13:00 або за домовленістю, тел. 097-981-97-23
Dashko Офлайн


Консультант з грудного вигодовування
 
Повідомлень: 3011
З нами з: 10 листопада 2009, 10:27
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 7
Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) жіночі посиденьки (1) багата мамуся (1)
Дякував (ла): 1488 раз.
Подякували: 1891 раз.
Діти: Яся (30.08.05)
Ярослав (11.10.07)
Марко (9.03.11)
Микита (23.12.13)

Re: Секрети смачного плову

Повідомлення Melisa » 21 травня 2010, 07:45

Мій чоловік готує просто АбАлдЄнний плов. якра от вчора готував. Я запитаю що до чого і напишу пізніше. А приправу и купуєм в арабів (вроді) на центральному ринку. там, де продають м"ясо, є їх кіоск. запитаєш любого, скажуть. там багато є різних приправ і всі вони дуже прикольні.
Melisa Офлайн


Я тут живу
 
Повідомлень: 1978
З нами з: 14 листопада 2009, 20:44
Звідки: Тернопіль
Дякував (ла): 1656 раз.
Подякували: 2019 раз.

Re: Секрети смачного плову

Повідомлення kamisia » 21 травня 2010, 09:08

а куркуму для кольору мона дати, вона дає такий колір як морква і на тре нічого терти :) :) :)
Ну и что что ветер в голове, зато мысли всегда свежие
Поганий правопис розвиває уяву

Зображення
Зображення
kamisia Офлайн


Почуваюся, як вдома
 
Повідомлень: 633
З нами з: 25 лютого 2010, 18:16
Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) Успішне грудне вигодовування (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 109 раз.
Подякували: 463 раз.
Діти: чудо Софія

Re: Секрети смачного плову

Повідомлення Naya » 21 травня 2010, 09:26

я готую плов в духовці.
Рис замочую на годинку півтори.
Обжарюю трохи м"яско, добавляю цибульку, ще обжарюю, тоді морквочку, обжарюю.
Тоді в кастрюлю, добавляю води, (1води:1рису) трошки протушую, добавляю рис, спеції: сіль, куркума, часом даю ізюм.
Накриваю кастрюльку фольгою, роблю в ній дирочки маленькі і в духовку.
Naya Офлайн


Почуваюся, як вдома
 
Повідомлень: 1247
З нами з: 17 листопада 2009, 13:58
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Успішне грудне вигодовування (1) за дитя форуму (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 1093 раз.
Подякували: 1240 раз.
Діти: Синочки Жданчик та Мирославчик

Re: Секрети смачного плову

Повідомлення Milichka » 21 травня 2010, 09:33

І я плов готую стандартно,
Рис замочую у водичці, а потім ще промиваю під проточною водою. Тушу цибульку, моркву, мяско,і тоді додаю воду, а далі готую за оцим рецептом, який знайшла в інтернеті, справді виходить розсипчастий.

    ЗАВЖДИ РОЗСИПЧАСТИЙ РИС


Дівчата, рис вміють готувати всі. Я теж вмію Просто рис з вершковим маслом (гарнір). Але приблизно півроку тому прочитала в книзі В. Похльобкіна його спосіб приготування рису і вирішила спробувати. За ці півроку рис у мене завжди виходить просто відмінний - розсипчастий і дуже смачний! (Раніше бувало по-різному)
Може цей спосіб вам знайомий, а може комусь стане в нагоді.
Цитую Похльобкіна (з книги "Таємниці хорошої кухні"):

"Точне співвідношення: 200 (рису): 300 (води).
Вода - кип'яток, відразу ж, щоб не йшов зайвий, важко розраховуваний в кожному окремому випадку час на доведення води до кипіння.
Щільна кришка, яка не залишає ніякого зазору між собою і каструлею, а для того, щоб не розгубити точно відміряні пар, - вантаж, важкий гніт на кришку, який не давав би піднятися їй навіть в найвищий момент кипіння.
Раз все точно розраховано, то і час варіння повинен бути абсолютно точним: 12 хвилин. (Не 9, не 15, а точно 12.)
Вогонь: три хвилини сильний, сім хвилин помірний, решта - слабкий.
Каша готова. Але не поспішайте відкривати кришку. Тут то і підстерігає вас ще один секрет. Залиште кришку закритою і не чіпайте кашу рівно стільки часу, скільки вона варилася. Нехай вона постоїть на плиті рівно дванадцять хвилин. Потім відкрийте. Перед вами - розсипчаста каша, трохи плотновата.
Покладіть поверх неї шматочок вершкового масла грамів у 25 - 50, чуть чуть посоліть, якщо любите солоне. І розмішайте ложкою як можна рівномірніше, але не мнучи «шматки», не розтираючи кашу.

От тепер можна спробувати! Ну як?!
Подивіться на себе в дзеркало ...! Ручаюся на сто відсотків, що на вашому обличчі написано щось схоже на суміш подиву і здивування. Наче вам підсунули те, що ви менше всього чекали побачити.
Так воно і є! Ви чекали, що рис буде мати звичайний, знайомий вам як свої п'ять пальців смак рисової каші.
Виявляється, нею ... і не пахне!
Тільки коли ви з'їсте весь рис, на вашому обличчі виразно з'явиться задоволення. Тепер ви можете нарешті сказати, що знаєте справжній смак рису.
Не забудьте тільки заглянути в дзеркало! "

Мої примітки:
Я воду солю відразу. І відразу ж додаю у воду масло. Потім - добре промитий (до прозорої води) рис.
Варю рис у алюмінієвому казанку (мій вірний друг і товариш)
Замість гніту перші три хвилини, щоб не злетіла кришка, просто притримують її рукою.
Час варіння засікаю з моменту закипання, а не з моменту засипання рису (хоча й засипаю його в окріп).
Дівчата, повторю ще раз - рис завжди виходить просто відмінний!

Звичайно масла не додаю.
Востаннє редагувалось Milichka в 21 травня 2010, 09:35, всього редагувалось 2 разів.
Якщо дівчинка не Принцеса для свого татка - вона ніколи не буде Королевою для свого чоловіка.
Milichka Офлайн

Аватар користувача
Почуваюся, як вдома
 
Повідомлень: 933
З нами з: 25 січня 2010, 17:46
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 4
випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1381 раз.
Подякували: 983 раз.
Діти: Тінулька-симпатюлька і Тамілочка-красотулька

Re: Секрети смачного плову

Повідомлення TattyMummy » 21 травня 2010, 09:34

Мене один знайомий колись навчив робити плов, який я дуже люблю. Але то для любителів чорносливу з м"ясом (хоча можна і без чорносливу обійтись)
Потушити - м"ясо (свинину), потерту на крупній тертці моркву, дрібно нарізану цибульку. Тоді додати кілька штук крупно нарізного чорносливу і два-три цілих зубчики часнику. Засипати то все діло склянкою рису, залити водою, так щоб вода була десь на 1 -1,5 см вище. І не рухати (не перемішувати) аж поки не приготується.
І звичайно, що приправи додати і посолити. (Я беру приправи ті, що в узбеків на базарі, а вони без солі.)
Виходить дуже смачно...
А з рисом, то я також не знайшла ще для себе насправді доброго. Пропарений не зовсім те, що би хотілось, довгозернистий нерозсипчатий виходить. А ви для себе знайшли добрий рис?
Зображення
Зображення
TattyMummy Офлайн


Почуваюся, як вдома
 
Повідомлень: 956
З нами з: 09 лютого 2010, 22:33
Нагороди: 3
Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 828 раз.
Подякували: 776 раз.
Діти: Двоє синочків і заюся доця

Re: Секрети смачного плову

Повідомлення kamisia » 21 травня 2010, 09:46

ото читала я віші повідомлення доїдаючи тарілочку рису і вирішола тре писати, бо пропарений рис пропереному рознь, залежить від способу готовки:
1-алюмінієвий банячок
2- насипати рису, налити олії, так шоб кожна рисинка була змащена, рис любить жир!!!!!!!!!! то головне правило розсипчатого плову
3- налити води, на два пальці вище рису, холодної води
4- накрити кришкою, поставити на маленький вогонь
5- забути про нього на 40-45 хв. терпіти і не заглядувати туди раньше терміну
6- прально зварений рис: рівнесекько викладений в банячку і по ньому ніби такі дирочки, кратери. Трошки хрумкий, розсипчастий.
СМАЧНОГО!!!!!
Ну и что что ветер в голове, зато мысли всегда свежие
Поганий правопис розвиває уяву

Зображення
Зображення
kamisia Офлайн


Почуваюся, як вдома
 
Повідомлень: 633
З нами з: 25 лютого 2010, 18:16
Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) Успішне грудне вигодовування (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 109 раз.
Подякували: 463 раз.
Діти: чудо Софія

Re: Секрети смачного плову

Повідомлення Apolloniya » 22 травня 2010, 13:41

Мій чоловік готував плов (ну, не зовсім плов) за рецептом колег з Індії.
Посмажив 0,5 кг баранини з одною великою дрібно нарізаною цибулиною, до прозорості цибулі. Додав крупно потерті 4 морквини среднього розміру, ми думали, рис в каструлю вже не поміститься.
Рис, 200 мл стакан, засипаний в іншу каструлю, залитий холодною водою на 1 палець зверху, на середньому вогні доведений до кипіння. В той час мясо повільно тушкуєтся вже і з морквою. Як тільки рис закипів, перфорованою ложкою, щоб стікала вода (майже не було) перекладали рис зверху на моркву, мясо цибулю. Тушкували на малому вогні десь ще 30 хв, не помішуючи.
Індуси це готують в круглому казанку, тоді соки мяса і овочів крашче всмоктуються в рис. В нас такого не було, взяли шуроку каструлю з товстим дном.
Приправи: 4-6 квіточок гвоздики, 6-8 плодів/зерен кардамону, ложка соодкої сухої паприки, на кінчику ножа дрібно мелений чілі, мускатний горіх мелений, куркума, майоран, кмин - все по пару дрібок, сіль - неповна чайна ложка. Чоловік додав приправи тоді ж, як і моркву, вимішас, потушкувалось і засипали поварений рис.

Мені сподобалось, а милий мій був в екстазі, виявляється, йому дуже подобається кардамон :D
Apolloniya Офлайн


Стоматолог
 
Повідомлень: 312
З нами з: 11 квітня 2010, 13:12
Нагороди: 1
за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 225 раз.
Подякували: 489 раз.
Діти: baby boy

Re: Секрети смачного плову

Повідомлення mari » 28 травня 2010, 23:31

Як приготувати плов: 10 кулінарних порад

1. Класично плов готується на відкритому дров'яному вогні в спеціальному товстостінному казані. Однак, звичайно ж, такий спосіб приготування, абсолютно неможливий в умовах міської квартири. Для того, щоб приготувати плов у будинку на газовій або електричній плиті, де основний нагрів припадає на дно посуду, найкраще взяти чавунну каструлю з товстим дном і прямими стінками. Саме в такому посуді вся маса рису буде прогріватися рівномірно. Ні в якому разі не варто користуватися тонкостінним і емальованим посудом. Приготувати плов у такому посуді не вдасться, страва неодмінно пригорить.

2. Вибираючи рис для плову, постарайтеся знайти найбільш міцний, прозорий сорт з середньо-довгими зернами. Не використовуйте популярні індійські або тайські сорти рису, такі, як басматі або жасмин. Ці сорти рису занадто м'які і швидко розварюються, в плові вони перетворяться на кашу. Найкраще пошукати на ринках узбецький або таджицький рис (девзіра, ошпар та інші), або взяти італійський рис, призначений для приготування паельї. Такий рис готується довше і завдяки цьому в готовому плові він залишиться розсипчастим і ароматним.

3. Кращим м'ясом для плову справедливо вважається баранина. Тільки з бараниною можна приготувати плов, який своїм смаком і ароматом буде нагадувати вам про далекі східні країни. Для плову краще всього підійде бараняча грудинка, але можна взяти і лопатку або задню частину. Якщо ж ви змогли знайти лише баранину з кістками, то візьміть на половину більше м'яса, ніж вказано в рецепті. Красивий смачний плов виходить і зі свинини або яловичини, а от від телятини краще відмовитися, ніжна, м'яка телятина не зможе дати вашому плову всієї повноти м'ясного смаку.

4. Для приготування м'ясної частини плову, зірвака, зазвичай використовують рослинну олію. Канонічно беруть масло бавовняне, але підійде і деодорірована соняшникова або кукурудзяна олія. А ось від ароматної соняшникової олії краще відмовитися. При приготуванні плову з баранини часто замість рослинного масла або разом з ним використовують курдючное сало. Його дрібно нарізають і витоплюють на несильному вогні, намагаючись не перемішувати. Витаплюючи курдючний жир, дуже важливо стежити, щоб шматочки сала не перегрілися і не зарум'яниться раніше повного його витоплювання.

5. Вибираючи спеції для плову, ви можете цілком покластися на свій смак і фантазію. Мабуть, єдиними спеціями, які абсолютно необхідні для приготування, варто назвати цілі зерна куміна, гострий перець та ягоди барбарису. Кумін можна купити на ринку, де він більше відомий під назвою Зіра. Не спутайте кумін з кмином! Ці дві спеції досить схожі зовні, але дуже сильно відрізняються за ароматом. Зерна куміна більші і світліші, ніж зерна тмину. Не замінюйте кумін кмином, це дві абсолютно різні прянощі. Гострий перець можна взяти як свіжий, так і сухий.

Зазвичай кладуться цілі стручки перцю, але якщо ви не дуже любите гострі страви, то просто вийміть зерна з свіжого перцю та промийте його зовні і зсередини під струменем холодної води. Цілі стручки сушеного перцю можна замінити меленим гострим перцем за смаком. Зараз часто в магазинах можна зустріти готові суміші прянощів для плову. Ви, звичайно, можете використовувати і їх, але повірте, вони не йдуть ні в яке порівняння з окремо підібраними вами самими прянощами.

6. Для того щоб приготувати по-справжньому смачний і ароматний плов, дуже важливо правильно приготувати зірвака. При приготуванні плову на плиті найрозумніше спочатку обсмажити м'ясо до золотавої скоринки, і лише потім окремо обсмажити цибулю. Якщо ви готуєте в невеликій каструльці, то обсмажуйте м'ясо невеликими порціями. Для того щоб м'ясо добре просмажувалося і набуло рівномірного золотистого забарвлення, необхідно, щоб між шматочками м'яса залишалася відстань не менше півтора сантиметрів. Обсмаживши і відклавши м'ясо, обсмажте в тій самій олії до темно-золотистого кольору нарізану півколечками цибулю. Потім поверніть м'ясо в каструлю, перемішайте і прогрійте протягом п'яти хвилин. У готове м'ясо з цибулею додайте нарізану брусочками моркву.

Смажте пару хвилин, не перемішуючи, потім змішайте все і обсмажуйте ще десять хвилин, періодично акуратно помішуючи . Намагайтеся не поламати моркви! Додайте кумін і спеції і продовжуйте смажити ще 5-10 хвилин до м'якості моркви. Добре обсмажені м'ясо та овочі залийте окропом так, щоб він покривав м'ясо на два сантиметри, додайте цілі стручки свіжого гострого перцю або сушеного перцю та барбарис. Тушкуйте все на маленькому вогні від 40 хвилин до півтори години. Слідкуйте, щоб ваш зірвака не пригоріла! За 10-15 хвилин до готовності посоліть бульйон так, щоб він вийшов злегка пересоленим. Зірвака буде готовий, коли вода повністю википить, а масло стане абсолютно прозорим.

7. Коли ваш зірвака готовий, настає найвідповідальніший момент в приготуванні плову - закладка і приготування рису. Збільште вогонь під каструлею до максимуму, покладіть в зірвака цілу, очищену тільки від верхнього лушпиння головку часнику і викладіть попередньо промитий і осушений рис рівним шаром поверх м'яса, намагаючись не перемішувати шари. Тонкою цівкою влийте киплячу воду, так, щоб вона покрила рис на пару сантиметрів, дайте воді закипіти по всій поверхні і варіть, збавляючи вогонь, поки вода не піде під рис. Перевірте готовність рису, він повинен бути напівготовим, але не хрустким.

Якщо рис хрумтить, то додайте ще трохи води і дайте їй википіти. Коли вода повністю википить, покладіть на рис підходящу за розміром каструлі тарілку, а саму каструлю щільно закрийте кришкою. Зменшіть вогонь до мінімуму і томіть плов ще 20 хвилин. Каструлю з готовим пловом зніміть з вогню, акуратно зніміть кришку, намагаючись, щоб конденсат з неї не потрапив в плов, вийміть тарілку і акуратно перемішайте плов. Подавайте плов негайно, не даючи йому охолонути. Разом з пловом подайте овочевий салат і свіжу зелень.

8. Разом з пловом можна подати абсолютно будь-який салат зі свіжих овочів. Однак є салат, який вважається канонічним. Для приготування такого салату візьміть свіжі помідори, червону ріпчасту цибулю і свіжий гострий або солодкий перець. Помідори поріжте тонкими часточками, цибулю півкільцями, а перець довгими тонкими смужками. Все перемішайте, заправте сіллю і дайте настоятися 15-20 хвилин. Додавати олію не слід. Такий салат чудово відтінятиме смак плову і додасть йому свіжості.

9. У тому випадку, якщо ви не цілком упевнені в якості обраного вами рису і побоюєтеся зіпсувати ваш плов, можете приготувати плов азербайджанським способом. Спосіб приготування азербайджанського плову відрізняється від узбецького або таджицького способу тим, що рис готують окремо від м'ясоовочевої частини. Для такого плову можна взяти будь-який швидкорозварюваний рис з довгими зернами. У киплячу підсолену воду всипте попередньо промитий і осушене рис і дайте йому поваритися 8-10 хвилин до напівготовності. Дно казана змастіть розтопленим вершковим або топленим маслом і викладіть трьома шарами лаваш, кожен з яких, у свою чергу, ретельно змастіть маслом.

Зверху на лаваш викладайте відварений рис декількома шарами, кожен шар пересипаючи спеціями і поливаючи столовою ложкою розтопленого масла. Викладений таким чином рис полийте зверху розведеним у невеликій кількості води шафраном або куркумою. Казан щільно накрийте кришкою і поставте на мінімальний вогонь на 30 хвилин. Уважно стежте, щоб рис і лаваш не пригорали. Вважається, що рис готовий тоді, коли по кухні пошириться сильний аромат вареного рису з маслом. Приготований таким чином рис викладають на підігріту тарілку, а зверху на нього викладають підготовлені завчасно м'ясо та овочі. Цей спосіб приготування плову відмінно підходить і для плову з рибою і морепродуктами.

10. Додавання сухофруктів в плов завжди викликало чимало суперечок. Зараз більшість кулінарів сходяться на думці, що невелика кількість родзинок, кураги або чорносливу, доданих в м'ясній плов, смак його анітрохи не псують, а лише відтіняють. Якщо ви вирішили готувати плов з сухофруктами, то додайте їх безпосередньо перед закладкою рису, попередньо замочивши у воді і злегка віджавши. Але є варіанти приготування плову, коли сухофрукти не тільки бажані, але обов'язкові. Це, звичайно ж, солодкий плов.

Чудово готують солодкий плов індуси. Розжарте в казані рослинну олію, всипте сухий рис і обсмажте його до золотавого кольору. Додайте сухофрукти, солодкі мелені спеції (кардамон, гвоздику, корицю, шафран), сіль і цукор за смаком. Обсмажуйте всі разом ще п'ять хвилин постійно помішуючи. Слідкуйте, щоб суміш не пригорала! Залийте гарячою водою, так, щоб вона покрила суміш рису і сухофруктів на два сантиметри, доведіть до кипіння і варіть на сильному вогні, поки вода не сховається під шаром рису. Щільно накрийте кришкою казан, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть до повної готовності рису. Подавайте гарячим. Такий плов обов'язково порадує не лише ваших дітей, а й усіх любителів солодкого.
Якщо говорити між нами,То все починається з мами.І казочка перша у світі,І сонячна подорож в літо. Найперші легенькі сніжинки. І сяюче диво - ялинка.Від мами - і літери,Й слово,І зроблена разом обнова.Якщо говорити між нами,То все починається з мами.
mari Офлайн

Аватар користувача
Психотерапевт
 
Повідомлень: 6650
З нами з: 13 листопада 2009, 16:55
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 2
Мамуся-творець (1) жіночі посиденьки (1)
Дякував (ла): 3738 раз.
Подякували: 6894 раз.
Діти: 18 річна донька-студентка Анна Марія

Re: Секрети смачного плову і рецепти

Повідомлення happymami » 04 лютого 2011, 03:13

Ми готуємо лише з рису, м'яса, моркви і часнику. Все. Без спецій. Але після приготування ще тримаємо паритися в накритій рушниками гусятниці
Навчу комп'ютерної графіки. З сертифікатом чи приватно
ЗображенняЗображення
Ми можемо стримати біль, злість, сльози, любов... але стримати сміх - неможливо)))
happymami Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 4945
З нами з: 15 листопада 2009, 08:56
Звідки: З дому)))
Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) за тривале грудне вигодовуванн (2) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 2500 раз.
Подякували: 5212 раз.
Діти: Хлопчик-дівчинка)))

Далі

Повернутись до Рецепти



Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість