Скажу що мені дуже подобаються прийоми виховання з циклу передач "Супер няня". Звідти ми запозичили ідею зі стільцем. Там дитина повинна посидіти 2хв (стільки скільки їй рочків) і після того попросити вибачення за те що зробила не так, чи сказати що більше так не буде. В нас це дуже добре працює. Після того мама її обіймає і каже що любить що б вона не зробила. Поки сидить на стільці їй пояснюю чому вона там опинилася - без криків і т.д. (От недавно мала розбила іграшку з ялинки і бігом погнала на стілець.

Ще подобається ідея з чітким розпорядком дня. (тут багато хто говорив що режим це погано, але я ще з перших днів після пологового переконалася що режим дуже полегшує всім життя) В нас є певний режим дня - що і за чим ми робимо, відхиляємося від нього у дуже рідкісних випадках. Дитина вже знає коли вона лягає спати в обідню пору, коли сніданок, обід та вечеря. Тому спатки ми лягаємо без сліз. Так само і ввечері. Є в нас час і на мультик і час для прибирання іграшок. Зараз система настільки звична що ми все робимо без "не буду" чи "не хочу".
Ще мені подобається ідея залучати дитину до тої роботи яку робить мама. Ми все робимо разом - і посуд миємо, і прибираємо і навіть скрапбукінгом займаємося))))) Може хтось скаже що від такої допомоги толку "0", але повірте, дитина вже багато чого може вам допомогти і в той же час навчитися сама. От вам і пальчикові ігри - потеребити яйце чи грох чи фасолю. Вчимо кольори - помагає мамі сортувати одяг для прання за кольорами, вчимо назви овочів - розкладаєм овочі які мама миє на борщ. І таких занять безліч - з малечею мамі на кухні і телевізор не потрібний

Поради з розумних книжок це звичайно чудово і прекрасно, але буває що в житті їх застосовувати просто не приходиться. Тому я особисто раджу мамам опиратися на власний досвід і спостереження за дитиною, що підходить вам, робіть так щоб ви не почувалися винними після того що зробили перед дитиною І ще - найкраще виховання - це хороший приклад, діти все копіюють з батьків. Як ви будете просто хорошою людиною то і ваша дитина такою буде.