гра з вогнем » 09 серпня 2010, 03:33
2 роки за рекомендаціями вооз - бажано годувати. а взагалі скільки годувати і чи годувати взагалі кожен вирішує сам для себе :D
наш лікар з захопленням розповідав про одну маму, яка годувала до 5 років.
кожна дитина індивідуальна. самовідлучення - десь до 3-4 має статися. в когось раніше. в когось пізніше.
борців сумо годують до 5, богатирів на русі годували ще довше. чи пов'язане годування їх богатирством - хз, але такі традиції.
якщо шукати підтверджень корисності довгогодування - то таки є. довгогодування позитивно корелює з академічною успішністю і соціальною адаптацією. лінк не поставлю, бо лінь шукати. але якщо цікавить - можу якось постаратися.
довгогодування корелює із загальним здоров'ям.
досліджень, які підтверджують корисність одування взагалі - незлічити. тут простий запит на пабмед видасть достатньо результатів.
про годування.
дитина їсть доти, доки їй потрібно задовольняти смоктальний рефлекс. фізіологічно, в нормі, цей рефлекс зникає до двох років. уявіть криву гауса, 2 роки її пік.
закономірно, що будуть діти, у який цей рефлекс зникає до року, а будуть такі, в яких до 5.
я думаю будь-яка мама відрізнить прикладання, яке фізіологічно потрібно дитині, від прикладання заради полащитися.
так само і дитина, коли в неї згасне смоктальний рефлекс, вона почне меньше смоктати, більше тулитися. значить прийшов час, значить годування завершується.
за посилання. в принципі, я не знаю яке посилання обговорюється. тому скажу, що мене хвилює найбільше.
на молочних ріках зараз, з моєї точки зору, відбуваються неприйнятні речі, коли на перше місце поставлена комерція, а за нею вже йде доцільність годування.
оскільки семінари з відлучення, які зараз активно проводяться і починаються від року - чи не найосновніший напрям діяльності (принаймі, коли я останній раз там була, то ці семінари перше, що кидалося в очі) !
на лялечці годують довго. але якщо мамі не комфортно довго годувати - їй нададуть підтримку. якщо мама прийшла щоб собі потролити (написала про те як вона давала дурника і нічо) - її проженуть. це специфічна спільнота підтримки грудного годування і годуючих мам.
тому нормально, що там є мами, які годують довго, які при цьому нормально почуваються, життєрадісні і оточені життєрадісними дітками.
попри все це чи не єдина спільнота і чи не єдині консультанти, з якими я знайома, які при потребі розкажуть як годувати сумішшю, а не будуть бити себе в груди і фанатично захищати виключно грудне годування.