Сторінка 1 з 9

Виготовлення молочних продуктів

ПовідомленняДодано: 29 вересня 2013, 17:04
Dashko
Цікавить, що можна робити з молока. І деякі нюанси при виробництві ::Р: Бо ми зараз кожен день беремо в сусідів по три літри молока, і хочеться їх використати з максимальною користю і різноманіттям.

Спочатку, що можна робити, напишу, що я знаю, а ви, будь ласка, доповніть:
Кисле молоко
Ряжанку, йогурти та інше (для цього треба закваски, правильно?)
Вершки
Творог
Сметана
Масло (зі сметани робиться чи з вершків?)
Твердий сир (вже пробувала рецепти без заквасок, ще хочу із заквасками експерементувати)
Сироватка (правда я її не використовую)
морозиво (найпростіший варіант перемішати з цукром і заморозити)
згущене молоко (ще не пробувала, але треба просто з цукром довго варити). Доречі десь в кулінарних естафетах згадувалося концентроване молоко, певно, його теж можна зробити, довший час гріючи? :confused:

:help:

Що ще можна робити?

Тепер питання по виробництву.

Для скисання молока спочатку свіже молоко краще поставити в холодильник, щоб підійшла сметана, так? А на який час приблизно? Кришкою накривати чи ні? Потім скисає при кімнатній температурі, теж питання, чи накривати? Через який час краще збирати сметану?

Що таке сепараторна сметана?

І про вершки. Коли їх збирати. Може існує спеціальна технологія чи просто ложкою? Скільки вони можуть зберігатися?

Взагалі, скільки можуть зберігатися домашні продукти? Кисле молоко, сметана, масло, творог? Бо в мене щось дуже швидко все стає не свіже по запаху :pardon:

Re: Виготовлення молочних продуктів

ПовідомленняДодано: 29 вересня 2013, 18:15
Marichka
Ніколи не задумувалась чи потрібно накривати кисле молоко кришкою.Переважно накриваю,бо ставлю його в холодильник,так воно довше зберігається.Тепер купили бактерії (в магазині органічних добрив),то чоловік тим займається:лиє в молоко і ставить на скисання-виходить дуже корисний кефірчик.
Як маємо молочко,то переважно кип"ячу,бо старшенька п"є тепленьке,їсть з макаронами,з кашами.Я щоранку добавляю собі до кави,також варимо какао.
Сир в холоді теж стоїть довше.Як багато-в морозілку.Печу сирник,роблю налисники,ліниві вареники(перемелюю сир,варену картоплю.плюс яйце і мука);їмо з сметаною і цукром чи сіллю.Також роблю сирну масу до канапок.До піци теж завжди даю і такий сир(творог).і т.п.
Масло найлегкше робити з жирнішої сметани в кухонному комбайні,сметана має бути не холодна.Дуже люблю маслянку-те,що залишається.аж захотілось.Побачила,що в нас дехто масло солить-певно моче в соленій воді чи що?Вроді довше стоїть.

Re: Виготовлення молочних продуктів

ПовідомленняДодано: 29 вересня 2013, 19:58
Ленка
Сепараторна сметана робиться спеціальним похожим на мясорубку апаратом. Через нього пропускається молоко і виходить сметана. Згадала дитинство, як ми до сосідки час від часу ходили і робили в нееї сапараторну сметану, а потім її на хліб з мастили і посипали цукром. :ha:

Re: Виготовлення молочних продуктів

ПовідомленняДодано: 29 вересня 2013, 20:00
pan_kotskyy
скільки треба молока, щоб вийшло масло? ну припустим є 3 літри молока. Скільки масла в результаті ?

Re: Виготовлення молочних продуктів

ПовідомленняДодано: 29 вересня 2013, 20:35
irinka
pan_kotskyy написав:ну припустим є 3 літри молока. Скільки масла в результаті ?


Думаю то від жирності залежить :yes: Ну з 3 літрів кислого молока можна зібрати десь 200-300 г сметани. Але цього замало щоб масло зробити, треба мінімум літру-дві щоб збити масло. Думаю з літри вийде десь 400 г масла. Ми колись в селі збивали масло в спец. діжці, то масла виходило десь наполовину менше.

Re: Виготовлення молочних продуктів

ПовідомленняДодано: 29 вересня 2013, 20:36
Галина
В мене з сепараторної сметани з 1 літра виходить 500-600 гр. зі збираної десь 300-400гр.

Re: Виготовлення молочних продуктів

ПовідомленняДодано: 29 вересня 2013, 20:43
Vikibee
Даш, я, наприклад, молоко для того, щоб скисало не ставлю у холодильник. Просто на кухні збоку стоїть відкрите, а кришкою лише прикрите зверху, щоб порох не падав. Як підійшла сметанка, у мене це 2-3 дні, я дивлюся по густині, то акуратно збираю ложечкою, ставлю у холодильник. Отримую збирану сметану. Для сепараторної є спеціальний пристрій сепаратор - його використовують тоді, коли потрібно розділити молоко за густиною. Сметана виходить густою. Коли сметанку зібрано - то кисле молочко можна поставити у холодильник, так воно довше постоїть, або відігріти на сир. Відігріваю приблизно 20 хв, на малесенькому вогні із закритою кришкою у кастрюлі. Тоді, газ вимикаю і сир стоїть у тій сироватці доки не застигне. Далі віджимаю і готовий сир. Якщо сир залишити не віджатим у сироватці і поставити на холод, сир буде свіжим ще деякий час.

Re: Виготовлення молочних продуктів

ПовідомленняДодано: 29 вересня 2013, 21:11
Marichka
В нас в селі роблять сир "сметанковий" на продаж.Робиться так 3 л молока закип"ятити(можна менше і розбавити водою) і коли закипить виключити і влити 6 л кислого(може бути навіть старе).Перемішати і чекати,щоб утворилася кірочка зверху-тобто воно підходить наверх.Через деякий час відцідити,добре,щоб на марлю і гарно відтиснути.Виходить гарний суцільний кусок сиру,ми його ріжем ножем на пластинки і так їмо,смачно,навіть на хліб,як канапка.

Re: Виготовлення молочних продуктів

ПовідомленняДодано: 29 вересня 2013, 21:14
Marichka
Масло довший час я робила так.В трилітрову банку вливала 2л сметани і калатала в руках,час від часу відкривала кришку.Але блендером швидше і легше.

Re: Виготовлення молочних продуктів

ПовідомленняДодано: 29 вересня 2013, 22:29
Dashko
Дівчата, дуже-дуже дякую! По-маленьку починаю розбиратися ;)

Marichka, а вручну за скільки часу приблизно збивала сметану на масло? Бо я раз пробувала, але мені не вистачило терпцю :cry: Зате вийшла дуже густа сметана :ha: А блендера поки що немаю.