Глобальні оголошення!

Гріх

Гріх

Повідомлення Тетяна » 05 березня 2010, 01:22

Отець Мартин, підскажіть, будь-ласка, місце в Біблії , де написано , що гріх поділяється на великий і невеликий. Я вважала, що гріх є один і відповідальність - теж одна.
Дякую!!!
Тетяна Офлайн

Re: Гріх

Повідомлення о.Мартин » 05 березня 2010, 10:37

"...Я вважала, що гріх є один і відповідальність - теж одна"

Перш ніж відповісти на ваше запитання, подумайте над цим:
Ось три моральні казуси:
1. На війні, захищаючи свою батьківщину (невинних дітей, матерів, старше покоління), військовий вбиває не одного ворожого насильника.
2. Грабуючи банк, злочинниць вбиває одного міліціонера.
3. На 4му місці вагітності, через важкі ускладанення та загрозу смерті для матері, лікарі термінують вагітність, а плід (дитина), через брак необхідної підтримки для життя, вмирає.
Заповідь Божа каже: "Не вбивай". Чи вважаєте ви, що у всіх вищезгадагних життєвих випадках гріх є той самий і відповідальність у тих, хто забирає життя , - та сама?
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 94 раз.
Подякували: 1058 раз.

Повідомлення Тетяна » 05 березня 2010, 22:06

1. і 2 - це свідоме вбивство
3. - як намене, не є вбивство
Тому, я вважаю, що гріх один у 1, 2 випадках
Ось ще одне зустрчне запитання:
1.Жіка замовляє вбивство свого чоловіка
2. Жінка подумки бажає смерті чоловікові
Чи однакова у них відповідальність перед Богом, чи один гріх?? Адже ж ми грішимо не лише вчинками, але й думками...
Тетяна Офлайн

Повідомлення мешканка » 05 березня 2010, 22:36

Я вважаю, що
1 випадок-відповідальність не така важка, адже, це-обов"язок кожного захищати свою Батьківщину та родину від загарбників та злочинців.
2 випадок-відповідальність найбільша, був злий умисел.
3 випадок-відповідальність теж є і це є вбивство, але, напевне, при пом"якшуючих обставинах. Жінка не має права вбивати власне дитя, навіть через загрозу смерті для неї. Рішення жити чи ні приймає тільки Бог і тільки Бог вирішує кому і коли. Християнство засноване на любові до ближнього. Христос сам казав, що немає більшої любові, аніж коли віддати життя за друзів своїх, а в третьому випадку все навпаки: забрати життя в іншої людини, заради врятування власного... Не знаю, чи права я чи ні, але то є моя позиція.
мешканка Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 4
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1)
Дякував (ла): 2726 раз.
Подякували: 2986 раз.
Діти: Дві донечки і маленький хлопчик!

Повідомлення о.Мартин » 08 березня 2010, 13:03

Де в Бібілії можна прочитати про різницю між гріхами...

В Біблії робиться різницю між деякими гріхами: "Усякий гріх, усяка хула проститься людям; але не хула на Духа (Святого) не проститься" (Мт.12,31). Також є гріхи, які "кличуть про помству до неба" (Буття, 4,10; Буття 18,20;19,13; Вихід 3,7-10; Вихід 22,20-22; Второзаконня 24,14-15; Послання Якова 5,4). Є також гріх, який робить нас винними у смерті Ісуса: "Тому-то, хто їстиме хліб цей чи питиме чашу Господню негідно, - буде винний супроти тіла та крови Господньої" (1 Коринтян 11:17-30).

Якби усі гріхи були б рівними у своїй важкості, тоді кара за гріхи також була б така же сама. Красти 10 гривень і красти 100 мільйонів у.о. несуть за собою ту ж саму кару? Якщо ні значить важкість гріхів - інша.

В Біблії Ісус Христос також говорить про Суд остатнього дня. Тоді буде виявлена поведінка кожного (Мр.12,38-40) і також таємниці сердець (Лк. 12,1-3; Ів. 3,20-21, Римлян 2,16; 1 Коринтян 4,5). Ісус скаже того дня: "Усе, що ви зробили (і також не зробили) одному з Моїх братів найменших, - ви Мені зробили" (Мт. 25,40). Навіщо судити, якщо чи один чи два чи більше гріхів - одинакова кара?

Слово "судити" означає: "складати думку про кого, робити висновок щодо чого-небудь, оцінювати, розглядати справу, висловлювати свої думки, міркувати". При кінці світу Син Чоловічий буде судити живих і мертвих. Тобто Він, як верховний суддя цілого людства буде міркувати над злочинами і добрими справами людей, тоді одних прийме до небо, а других засудить до вічного вогню. На підставі такої правди віри, Церква почала сама міркувати, які гріхи більше чи менше заслуговують на вічний вогонь (не тим часове покарання, а вічне!!!). Невже один гріх може засудити душу до пекла? Зразу скажете: "залежить який він, цей один гріх!" І правильне у вас мислення!

Тому на підставі правд віри, які знаходяться у Біблії, Церква від самого початку, вважала деякі гріхи тяжчими за інших. Ще писав св. Павло: "...розпуста, нечистота, розгнузданість, ідолослужіння, чари, ворожування,заздрість, гнів, єресі, пияцто, гульня і таке інше, про що я вас попереджаю, - як я вже й раніше казав, що ті, що таке чинять, Царства Божого не успадкують" (Гал. 5,19-21). У своїх писаннях він перший вважав, що гріхи розрізняють за їхньою тяжкістю.

Церква вчить, що є гріхи важкі, смертельні, які руйнують любов у серці людини. Це тяжкі порушення Божого Закону, у важкій матерії, та які відвертають людину від Бога. Наприклад вбивство, написано "Хто каже що любить Бога а ненавидить свого ближнього, той - неправдомовець". Не має любові у того, хто вбиває. Такі гріхи тільки виявляють егоїстичну "любов" у грішника, любов до самого себе, і не до інших. Наприклад - аборт, також крадіж, обман, зрада! Кара за такі вчинки - вічне перебування у такому місці де душі позбавлені Божої любові - пекло.

І є гріхи, які ще дозволяють щоб існувала любов, навіть якщо вони ображають і ранять її. Це легкі гріхи.

Потрібно ще зрозуміти коли гріх є насправді гріхом. Гріх - це добровільний, свідомий переступ якогось Божого, церковного, і навіть цивільного закону. Гріх - це правопорушення, злочин. Грішник - це злочинець. Гріх є завжди гріхом. Вбивство лишається злочином, але відповідальність за нього можу бути різною. Для того, щоб гріх вважався важким чи легким, потрібно знати чи гріх був вільним вчинком чи зроблений під важким тиском, примусом, несвідомо, тощо. Обставини гріха також впливають на відповідальниість грішника. Це вже питання щодо моральності вчинку.

У державі суд засуджує злочинців. У церкві злочинці приходять перед Богом на суд у Сповіді. Свята Сповідь це суд Божий, на якому сам добровільно приходить злочинець та добровільно признається у своїх гріхах. Священик, через якого Бог вирішує долю грішньої душі, вислуховує усі злі вчинки каянника, цитує закон Божий, міркує над обставинами гріхів, та читає вирок, як це робить суддя у цивільному трибуналі. Однак у Сповідь, тому що сам злочинець прийшов признатися у своїх гріхах, і щиро перед Богом покаявся за свої порушення (а обманути Бога не можливо, адже Він і так ВСЕ знає, і ВСЕ бачить), священик дає розрішення, тобто відпускає йому гріхи (які б не були). Сповідь - це шанс розпочати своє життя наново. Це новонародження для душі. У Сповіді сам Господь Бог викреслює усі наші погані вчинки з книги нашого життя, дарує нам можливість розпочати усе наново з чистої сторінки. Тому важивий момент у Сповіді - це також мати добрий щирий намір поправити своє життя. На жаль, дехто вважає, що можна грішити і тоді сміло йти сповідатися! Це не так, сповідь повинна бути щирою - каятися щирим серцем за свої гріхи і щиро обіцяти, зробити усе у своїх силах більше так не грішити. Сповідь є недійсною, якщо немає такого наміру у того, хто сповідається.
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 94 раз.
Подякували: 1058 раз.

Повідомлення xtremeshammy » 29 січня 2025, 23:42

xtremeshammy Онлайн

Я тут живу

Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 0 раз.

Повідомлення xtremeshammy » 07 лютого 2025, 21:03

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
xtremeshammy Онлайн

Я тут живу

Повідомлення xtremeshammy » 08 квітня 2025, 15:13

xtremeshammy Онлайн

Я тут живу

Повідомлення xtremeshammy » 08 травня 2025, 12:19

сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт
xtremeshammy Онлайн

Я тут живу

Повідомлення xtremeshammy » Сьогодні, 01:03

xtremeshammy Онлайн

Я тут живу

Повернутись до Розмова з священиком