Глобальні оголошення!

Вагітність , піст і поклони

Повідомлення Наталія » 22 лютого 2011, 12:47

Слава Ісусу Христу! Хочу запитати священника, скоро почнеться Великодній піст, в церквах будуть Хресні дороги відправлятися. Чи можна вагітній не бити поклонів?( я маю наувазі вже термін великий 7, 8-9 місяці) Чи це обов"язково? Як поводити себе на Хресній дорозі, коли там вся служба з поклонами. Наперед, дякую.
Наталія Офлайн

Re: Вагітність , піст і поклони

Повідомлення о.Мартин » 22 лютого 2011, 16:23

По-перше, вагітні жінки та жінки які годують грудьми звільнені від будь-якого посту щодо страв. По-друге, бити доземні поклони вагітним (на будь-якому місяці) необовзяково під час посту. Під час Хресної Дороги або інших богослужінь можна вагітним або тим, хто після пологів (якщо така потреба) просто вклонитися, коли інші падають на землю. Це буде не "до-земний", а т.з. "малий поклін".

Великий ПІст - це час більшої молитви, розважання над вірою, над власною особою. Піст - це дорога або подорож до Великодня. Тому належно "постити", тобто подорожувати до найбільшого церковного свята дуже потрібно. Але постити можна по різному. Піст це не тільки відмовлятися від мясних страв. Який тоді піст для вегетаріанців? Піст - це не тільки бити поклони. Піст - це відмовитись від таких речей які ми дуже любимо, які в особливий спосіб приносять нам задоволення, але без котрих і можемо прекрасно жити. Ми, таким способом, жертвуючи трохи нашого комфорту, показуємо нашу любов Богові. Ми бажаємо відчути хоча трохи терпіння щоб подякувати Христові, Який взяв на Себе увесь тягар Свого хреста заради наших гріхів. Ми постимо заради Нього, але піст дуже йде і нам на користь; він приносить нам щедрі духовні дари. Це також оптимальний час на добрі вчинки милосердя, утримання від забав і зайвих слів і думок.
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 94 раз.
Подякували: 1058 раз.

Повідомлення christian » 08 березня 2011, 19:57

Слава Ісусу Христу!!! Дізнався на православних сайтах, що новий день, згідно вчення Церкви, наступає після Вечірньої. Тобто якщо я хочу дотримуватися посту, наприклад, у п'ятницю. Я повинен сходити на Вечірню у ввечері у четвер, після якої наступить новий день пістної п'ятниці і це триватиме до наступної Вечірньої, після якої піст закінчиться і розпочнеться новий день - субота. А якщо немає змоги бути на службі, то приблизно постити з 18.00 четверга до 18.00 п'ятниці. Чи все-таки потрібно постити з 24.00 п'ятниці до 24.00 суботи, тобто за звичайною астрономічною добою? Як правильно?
christian Офлайн

Повідомлення о.Мартин » 10 березня 2011, 13:00

Слава на віки!!!

Новий "літургічний" день, згідно вчення Церкви, наступає після Вечірньої. Це означає, що день уже розпочинається з вечора, згідно єврейської традиції і триває до вечора наступного дня. Але таке числення у Церкві використовується тільки щодо літургічних відправ. Тому що ми використовуємо і астрономічний календар, бажано за таким календарем і жити. Новий день починається в 00.00 і триває до 24.00.

Щодо посту...
У Великодну суботу пість триватиме не до вечірні, а до 00.00. Пасха та святкування розпочнеться 00.00! Якщо я відправлю вечірню у Великодну суботу о 18.00 це ще не означає, що я можу зразу після того їсти ковбасу, пити і веселитися! Бажано ще дочекатися нового світлого дня що наступає з ранку.
Ще у церковній є традиція шанувати день, як дар Бога, як час робити добро, коли світить сонце, коли ми просвічені Світлом св. Духа!!! Вечір та ніч призначені для відпочинку (як вказують тексти вечірніх богослужінь), а новий день для добрих діл (як на утрені).
Хоча є звичаї святкувати великі свята ще з ночі (Різдво, Великдень) переважно ми, у ХХІ ст. починаємо святкувати з ранку!
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Мамуся-творець (1)

Повідомлення christian » 11 березня 2011, 01:20

На рахунок посту в суботу перед Пасхою я зрозумів. Проте не зовсім ясно як все-таки краще постити від 18.00 одного дня до 18.00 іншого дня чи за астрономічною добою. Чи підходять обидва варіанти? А також які саме продукти можна вживати, а від яких варто утриматися і в які дні. Бо на батьох православних сайтах (РПЦ чи УПЦ КП) написана дуже строга дієта і написані блюда та меню із пістних страв, а приписів щодо посту УГКЦ не знайшов.
christian Офлайн

Повідомлення о.Мартин » 13 березня 2011, 14:43

Щодо посту...

Рекомендую постити з вечора (після вечірної) до ранку наступного дня. Якщо піст вимагає не їсти мяса і молочних продуктів у пятницю, тоді ще в четвер (після вечірні) розпочинати цей піст і дотримуватись аж до утрені в суботу ранком.

Хоча підходять обидва вищезгадані варіанти!!!!

Приписи посту в УГКЦ:

Згідно традицій Церкви та враховуючи пізніші постанови синодів УГКЦ, усіх вірних зобовязують наступні приписи під час Великого Посту:

У перший та останній тижні Великого Посту:
У понеділок, середу та п?ятницю утриматись від м?ясних та молочних страв.
У вівторок та четвер утриматись від м?ясних страв, але дозволено їсти молочні страви.

У середині Великого Посту:
В середу та п?ятницю утриматись тільки від м?ясних страв, у всі інші дні дозволено їсти всі страви.

Дозволено вживати всі страви у всі суботи та неділі Великого Посту, крім Страсної Суботи.

Немає поклонів у всі суботи та неділі Великого Посту, крім Страсної Суботи.

Заказаний час:
Під час Великого Посту не дозволено влаштовувати та приймати участь у публічних забавах з музикою й танцями.
Велика П?ятниця вважається святковим днем і тому не дозволено важко працювати.

Не зобов?язані постити:
· Діти до 14 року життя.
· Люди, яким сповнилося 60 років.
· Фізично та розумово недужі.
· Вагітні жінки.
· Матері, які годують грудьми.

· Хто живе у чужих, де харчується.
· Убогі, які живуть з милостині.
· Хто важко працює.
· Хто приходить до здоров?я після важкої недуги.
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Мамуся-творець (1)

Повідомлення happymami » 03 квітня 2011, 00:35

Можете прокоментувати фразу "Піст - означає приготування, а не самокатування"? Буду дуже вдячна, бо відчуваю, шо трішки заплуталася
Навчу комп'ютерної графіки. З сертифікатом чи приватно
ЗображенняЗображення
Ми можемо стримати біль, злість, сльози, любов... але стримати сміх - неможливо)))
happymami Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) за тривале грудне вигодовуванн (2) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 2500 раз.
Подякували: 5212 раз.
Діти: Хлопчик-дівчинка)))

Повідомлення о.Мартин » 03 квітня 2011, 10:44

Яким чином готуємося до великих подій в нашому житті - таким чином ми ці події переживаємо.

Найбільше свято у ліругійному році це Великдень, неділя Воскресіння Ісуса Христа.
Великий ПІст - час приготування до Великодних Свят.

Писав св. Августин: "Якщо вас запитують для чого ви постите і мучите себе? Відповідайте: скаженого коня, котрого неможливо приборкати вуздечкою, приборкають голодом та спрагою" Святий Августин порівнює людину із диким конем, котрий нікого не визнає і ні перед ким не схиляється. А голод і спрага - єдині речі які можуть приборкати людину. Згайдаймо притчу про блудного сина. Крайня нужда, голод, приниження- наблизили блудного сина з батьком. Хто знає, повернувся б він чи ні, коли б у нього було все гаразд?

Коли людина відчуває голод і спрагу, вона усвідомлює місце їжі в нашому житті, вона цінить навіть скромну їжу, не перебирає продуктами. Також голод- ознака, що людина має бажання їсти. Біда коли ми вже такі ситі ,що самі не знаємо чого хочемо.

Але крім тілесного голоду і спраги є і духовний голод і духовна спрага за Богом.

Піст - це дорога, подорож, приготування до зустрічі з воскреслим Христом. Готуємо наше тіло і душу - всю, цілу нашу істоту. Піст має мати свою ціль, чітку мету - щоб ми горіли бажанням бути з Богом, як голодний горить бажанням поїсти!

"Самокатування" (мучити себе заради розумної цілі)- не є постом. Це вже насильство над самим собою. Церква до цього не заохочує. Церква, натомість, заохочує постити з любові, заради Ісуса Христа, заради Його любові до всіх нас. Тоді піст стає не катуванням, а радістю, не терпінням, а щастям, "благородним" часом, повний ласки. ПІст - не тягар, а полегшення. Це нести хрест який є "приємним" тягарем.

Піст також зовсім не є покаранням. Хто постить - не карає себе! Хто постить- навпаки любить себе, цінить себе, поважає свою сутність, бачить у собі образ та подобу Божу, шанує своє тіло, оберігає свою душу, бажає бути сильним тілом та душею та волею, бажає для себе святості.

Тільки жива людина потребує їди. Мертві не їдять! Ісус Христос підкреслює таку думку коли каже "Хто їсть Моє ТІло і пє Мою Кров має життя вічне". Піст розбуджує у нас бажання "їсти" і "пити" Ісуса Христа! Він заради цього народився, помер і воскрес - щоб дарувати нам життя. Ми одержуємо те життя коли Він прощає наші гріхи та з"єднуємося з Ним у Причасті.

Апетит мають ті, хто голодні. Духовний апетит Великодної Неділі вимірюється голодом та спрагою Великого Посту.
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Мамуся-творець (1)

Повідомлення happymami » 03 квітня 2011, 13:36

о.Мартин написав: "Якщо вас запитують для чого ви постите і мучите себе? Відповідайте: скаженого коня, котрого неможливо приборкати вуздечкою, приборкають голодом та спрагою" Святий Августин порівнює людину із диким конем, котрий нікого не визнає і ні перед ким не схиляється. А голод і спрага - єдині речі які можуть приборкати людину. Згайдаймо притчу про блудного сина. Крайня нужда, голод, приниження- наблизили блудного сина з батьком. Хто знає, повернувся б він чи ні, коли б у нього було все гаразд?

Оце взагалі треба собі виписати в блокнотик. Дякую дуже. :гуд: :гуд: :гуд:
Навчу комп'ютерної графіки. З сертифікатом чи приватно
ЗображенняЗображення
Ми можемо стримати біль, злість, сльози, любов... але стримати сміх - неможливо)))
happymami Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) за тривале грудне вигодовуванн (2) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 2500 раз.
Подякували: 5212 раз.
Діти: Хлопчик-дівчинка)))

Повідомлення xtremeshammy » 29 січня 2025, 22:25

xtremeshammy Онлайн

Я тут живу

Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 0 раз.

Далі

Повернутись до Розмова з священиком

Хто зараз онлайн