Глобальні оголошення!

Вервичка

Вервичка

Повідомлення Літо » 09 березня 2011, 12:12

Розкажіть про вервичку. Для чого вона? Чи це суто жіночий атрибут? Як правильно молитися на вервичці? Чи можна навчитися цьому віртуально? Навчіть, будьласка. Дякую
Літо Офлайн

Re: Вервичка

Повідомлення о.Мартин » 10 березня 2011, 14:28

[color=#008040]Для чого вервиця?

[color=#008040]Майже всюди, при своїх появах, Мати Божа просила молитися на вервиці, яка є однією з найпотужніших дійових сил, здатна протистояти дияволові. Адже саме для диявола найбільшою загрозою є Мати Божа, бо ж сказано: "Я покладу ворожнечу між тобою і жінкою, між твоїм потомством і її потомством. Воно розчавить тобі голову" (Буття 3,14-15).

Яке походження вервиці? Колись в Єгипті було багато пустельників, котрі усамітнювались з метою свого зближення з Богом. Це і були перші християнські монахи - утримувачі Христової віри в чистоті і неподільності. Ті побожні особи зобов'язувались щоденно проказувати всі 150 псалмів із Святого Письма, тобто Псалтир. А, тому що більшість таких пустельників не вміли читати, тому перші практичні дії їхньої набожності були упрощені, але щирі. Для них Церква заступила проказування псалмів - проказуванням 150-и разів "Отче наш" (Псалтир Бога Отця) або 150 "Богородице Діво" (Псалтир Матері Божої).

Неписьменний монах, чи пустельник, відмовляючи молитви, часто збивався з рахунку і не знав скільки разів відмовлено "Отче наш". Щоб не помилятися вони в'язали собі на шнурках вузлики, або насилювали зернятка чи навіть камінчики. Кількість цих вузликів мала відповідати кількості молитов. В час молитви пустельник пересував пальцями по вузликах, чи зернятках, аж поки не закінчував молитися. По церковному цей шнурок називається - "верв", звідки й закорінилася назва "вервиця". В Україні вервиця появилася практично разом із християнством. Старинна церковна книга монаших правил "Намоканон" (XI століття), у пункті 87-му каже, що монахи повинні використовувати вервицю, яка має 103 вузли: "На всякім же узлі да чтет безкнижний інок преднаписанную молитву."

На одній із старинних ікон був зображений Антоній Печeрський з монашими правилами в одній руці, а з вервичкою в другій. Тарас Шевченко, у поемі "Чернець", пише:

"До утрені завив з дзвіниці
Великий дзвін: чернець мій встав,
Надів клобук, взяв патерицю,
Перехрестився, чотки взяв
І за Україну молитись
Палій чернець пошкандибав."

"Чотки" - це давня назва вервиці в Україні. В багатьох інших країнах по різному укладалися зернятка на вервиці та різні були молитви на ній. У ХІІІ-му столітті св. Домінікові об'явилася Матір Божа, на підставі чого він започаткував нову вервицю. Очевидно, що Мати Божа йому вказала яку саме вервицю потрібно виготовити. Вона була поділена на 15 десятків зерняток, а кожний десяток був розділений одним більшим зернятком.

Багато інформацій про вервицю було надано у Фатімі, де Мати Божа наголошувала, що вона є Цариця вервиці, і повчала дітей як правильно на ній молитися: "Коли ж відмовляєте вервицю, тоді після кожної десятки кажіть: Ісусе, прости нам наші гріхи, захисти нас перед пекельним вогнем, провадь всі душі до неба, особливо ті, які найбільше потребують Твого милосердя"

При останній появі у Фатімі, 13-го жовтня 1917-го року, Діва Марія сказала: "Я Цариця вервиці. Я прийшла нагадати вірним, щоб не ображали Господа Бога. Я бажаю, щоб тут поставили каплицю, та щоб продовжували кожного дня молитися на вервиці."

У 1206-му році Діва Марія об'явилася св. Домінікові, а пізніше св. Симонові (1251-ий рік) і дала їм свої обіцянки щодо тих вірних, котрі будуть молитися на вервиці. У Фатімі вона їх доповнила. Тепер їх є 15:

1. Тим, хто служитиме мені вірно, відмовляючи вервицю - дам особливу ласку.
2. Я обіцяю дати свою особливу охорону тим, хто набожно відмовляє мій псалтир (вервицю).
3. Вервиця стане найсильнішим панциром проти пекла; вона знищить злі нахили, безвір'я, ослабить гріх.
4. Вона спричиниться до обновлення та розквіту чеснот, добрих справ і забезпечить щедрим Божим милосердям. Відверне серця людей від марнот світу і піднесе їхні душі до вічних речей.
5. Душа, що прибігає до мене з вервицею - не загине.
6.. Той, хто набожно відмовлятиме вервицю, не зазнає Божого гніву, не втратить порятунку з причини наглої (несподіваної) смерті; а якщо він у гріху - навернеться; якщо він у Божій ласці, то залишиться у ній і стане гідним вічного життя,
7. Правдиві слуги моєї вервиці не помруть без Св. Тайн.
8. Це моя воля, щоб ті, хто відмовляють вервиці мали у житті та по смерті - світло, повноту ласки та участь у заслугах Святих.
9. Кожного дня я звільняю душі з чистилища, що були віддані моїй вeрвиці.
10. Правдиві слуги моєї вервиці втішатимуться великою славою у небі.
11. Що-небудь проситимеш через вервицю - дістанеш.
12. Я допоможу кожному в потребі, хто буде поширювати мою вервицю.
13. Я випросила у свого Сина, щоб усі члени братства моєї вервиці мали в житті й по смерті всіх блаженних за своїх співтоваришів.
14. Всі, хто відмовляє мою вервицю - є моїми дітьми і братами мого Сина Ісуса Христа.
15. Набоженство до моєї вервиці - це великий знак вибрання.

За матеріалами http://ourlady.ca/translations/Ukrainian/rosaryUkrBook.htm

[b]Чи це суто жіночий атрибут? [/b]
Ні! Молитися на вервиці може будь-хто, жінка, чоловік, дитина.

[b]Як правильно молитися на вервичці? [/b]

Існують різні види молитов на вервиці, але найбільш поширена та “оригінальна” версія вервиці це наступна:

(Робимо на собі знак хреста)
В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь (3)
Слава тобі, Боже наш, слава тобі.
ЦАРЮ НЕБЕСНИЙ, утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.
(Від Великодня до Вознесіння замість молитви "Царю Небесний" молимося: Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував. (3)

На першому великому зернятку
ВІРУЮ в єдиного Бога Отця, вседержителя, творця неба і землі, і всього видимого і невидимого. І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, єдинородного, від Отця родженого перед усіма віками — світло від світла, Бога істинного від Бога істинного, родженого, несотвореного, єдиносущного з Отцем, що через нього все сталося. Він задля нас, людей, і нашого ради спасення зійшов із небес, і воплотився з Духа Святого і Марії Діви, і стався чоловіком. І був розп'ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав, і був похований, і воскрес у третій день, згідно з писанням. І вознісся на небо, і сидить праворуч Отця. І вдруге прийде зо славою судити живих і мертвих, а його царству не буде кінця. І в Духа Святого, Господа животворя-щого, що від Отця [і Сина] ізходить, що з Отцем і Сином рівнопокланяємий і рівнославимий, що говорив через пророків. В єдину, святу, соборну й апостольську Церкву. Ісповїдую одне хрещення на відпущення гріхів. Очікую воскресення мертвих і життя будучого віку. Амінь.

На першому малому зернятку
СЛАВА Отцеві, що нас сотворив, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.
БОГОРОДИЦЕ ДІВО, радуйся, благодатна Маріє, Господь з тобою. Благословенна ти між женами і благословенний плід утроби твоєї, бо ти породила Христа Спаса, Ізбавителя душ наших.

На другому малому зернятку:
Слава і Сину, що нас відкупив, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.
БОГОРОДИЦЕ ДІВО,

На третьому малому зернятку:
Слава і Святому Духові, що нас просвітив, і в святій католицькій вірі ствердив, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.
БОГОРОДИЦЕ ДІВО

На великому зернятку заявити Перше Таїнство (дивись нижче):
ОТЧЕ НАШ, ти, що єси на небесах, нехай святиться ім'я твоє, нехай прийде царство твоє, нехай буде воля твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам днесь; і прости нам довги наші, як і ми прощаємо довжникам нашим; і не введи нас у спокусу, але ізбав нас від лукавого. Амінь.

На десятьох малих зернятах
БОГОРОДИЦЕ ДІВО
На кінець десятки (Робимо на собі знак хреста)
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

(Можна додати) О, МІЙ ІСУСЕ, прости нам наші гріхи, збережи нас від пекельного вогню, провадь до неба всі душі, особливо ті, що найбільше потребують Твого милосердя.
І так знову Заявити наступне таїнство, Раз Отче наш… тоді 10 Богородице діво… і Слава Отця і Сину і Св. Духові.

Так до кінця вервиці.

На кінець вервиці
Достойно є воістину величати блаженною тебе, Богородицю, присноблаженну, і пренепорочну, і Матір Бога нашого. Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, тебе величаємо.

Ще можна додати:
Під твою милість прибігаємо, Богородице Діво, молитвами нашими в скорботах не погорди, але від бід ізбав нас, єдина чиста і благословенна.
Пресвятая богородиці спаси нас! (3 рази).

Тоді -
Уповання нам — Отець, прибіжище наше — Син, і покровитель нам — Дух Святий. Тройце Свята, Боже наш, слава тобі.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь (3)

ТАЇНСТВА ВЕРВИЦІ
У східному обряді, поділені на наступні дні:
Радісні Таїнства – в понеділок, вівторок, четвер. Страсні Таїнства – в середу і п’ятницю. Славні Таїнства – в суботу і неділю.

Радісні Таїнства:
Розважмо
1. ...як Ангел Господній сповістив, Марії що вона стане Матірю Ісуса Христа;
2. 2. ...як марія провідала Єлизавету;
3. 3. ... як Марія народила Ісуса у Вифлиємі
4. 4. ... як Пречиста Діва Марія принесла Ісуса Христа в Єрусалимську святиню.
5. 5... як Пречиста Діва Марія знайшла Ісуса Христа в Єрусалимській святині.

Страсні Таїнства:
Розважмо...
1. ... як Ісуса засудили на смерть
2. ... як Ісуса бичували при стовпі
3. ... як на Ісуса поклали терневий вінець
4. ... як Ісус ніс хрест на гору Голгофту
5. ... як Ісус помер на хресті

Славні Таїнства:
Розважмо...
1. ... як Ісус воскрес із гробу
2. ... як Ісус вознісся на небо
3. ... як Святий зійшов на апостолів
4. ... як Марія була взята на небо
5. ... як як Ісус покоронував Марія царицею неба і землі.

за матеріалами http://www.banderivets.org.ua/index.php ... c/zmistc07

Чи можна навчитися цьому віртуально?

Я впевнений що десь в неті можна знайти віртуальну вервицю!
В англійській мові я знайшов ось це: http://www.youtube.com/watch?v=3-w62N4nc8E
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 94 раз.
Подякували: 1058 раз.

Повідомлення xtremeshammy » 29 січня 2025, 22:30

xtremeshammy Офлайн

Я тут живу

Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 0 раз.

Повідомлення xtremeshammy » 07 лютого 2025, 19:53

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
xtremeshammy Офлайн

Я тут живу

Повідомлення xtremeshammy » 08 квітня 2025, 14:04

xtremeshammy Офлайн

Я тут живу

Повідомлення xtremeshammy » 08 травня 2025, 11:10

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
xtremeshammy Офлайн

Я тут живу

Повідомлення xtremeshammy » 09 липня 2025, 23:54

xtremeshammy Офлайн

Я тут живу

Повернутись до Розмова з священиком

Хто зараз онлайн